Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract

Gepubliceerd op 05 May, 2021

Deel artikel
Trustoo
De beste bedrijven voor jou

De voordelen van een samenlevingscontract 2021

Als je gaat samenwonen of al samenwoont kan je ervoor kiezen een samenlevingscontract op te stellen. Dit zorgt er dan voor dat je relatie wordt erkend. Dit kan bijvoorbeeld voordelen opleveren voor de belastingdienst of je pensioenfonds. Verder in dit artikel alle voordelen van een samenlevingscontract.

Wat is een samenlevingscontract?

In het kort wat een samenlevingscontract precies inhoudt. Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst waarin je afspraken maakt met betrekking op samenwonen. De afspraken kunnen gaan over de verdeling van de boedel, de bijdrage in de kosten van levensonderhoud etc. Meer lezen over wat het samenlevingscontract is.

Verschil samenlevingscontract en huwelijk of geregistreerd partnerschap

1- De rechten en plichten. Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk heb je automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bij een samenlevingscontract kan je zelf kiezen of je deze hierin op wilt nemen. Bijvoorbeeld onderhoudsplicht en erfrecht.

2- Bij een samenlevingscontract is er geen sprake van gemeenschap van goederen, behalve als je dit zelf in het samenlevingscontract opneemt.

3- Het ouderlijke gezag. Bij een huwelijk of partnerschap hebben beide partners automatisch ouderlijk gezag over de kinderen die je samen hebt. Bij een samenlevingscontract is dit niet, dan krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. Om als man de officiële vader te worden en ook ouderlijk gezag te geven moet hij eerst het kind erkennen. Mocht de moeder hier niet mee instemmen zal dit verder via de rechter gaan.

Ontvang prijsopgaven van de beste notarissen in jouw buurt
zoeken

Acht voordelen van een samenlevingscontract

Fiscaal partner. Doordat je fiscaal partner bent kan je samen aangifte doen en dit scheelt in de financiën.

Duidelijke afspraken over geld De insteek is uiteraard niet dat je uit elkaar gaat. Maar als dit dan toch gebeurt is het fijn als er het een en ander op papier staat bij een notaris. Bijvoorbeeld hoe het met een woning zit die jullie samen gekocht hebben.

Je mag een testament maken Sinds 2003 mogen samenwoners met een kind ook een testament maken. Dit kan echter alleen als je ook een samenlevingscontract hebt.

Recht op partnerpensioen. Als je in loondienst bent en maandelijks pensioen op bouwt. Dan betaal je automatisch maandelijks ook voor het partnerpensioen bij overlijden. Hier maak je alleen geen aanspraak op als je geen contract hebt. Dit is dus een groot voordeel van een samenlevingscontract, anders betaal je namelijk voor iets waar je zelf dan nog geen aanspraak op maakt.

Bij overlijden, huis en inboedel geregeld. Zonder contract gaan je bezittingen automatisch naar je erfgenamen, en zal er niks naar je partner gaan. Met een samenlevingscontract kan dus vastgelegd worden wat er met de inboedel en bijvoorbeeld samen gekocht huis zal gebeuren.

Geen erfbelasting betalen. Als je nog geen 5 jaar samenwoont en wel een contract hebt kan dit erg veel verschil maken in de vrijstelling van de erfbelasting. Je kan dan namelijk meer dan €650.00,- van elkaar kunt erven voordat je belasting betaalt

De boedel verdeling is duidelijk afgesproken

Als je samen gaat wonen betekent dit niet direct dat je ook alles wil delen. Dit kan je in een samenlevingscontract vastleggen.

Ontvang prijsopgaven van de beste notarissen in jouw buurt
zoeken

Uit elkaar zonder rechter

Als samenwoners heb je geen rechter nodig als je uit elkaar gaat. Je hebt dan ook geen advocaat nodig. Eventueel moet je nog wel langs de notaris om je huis op 1 naam te laten zetten. Lees hier meer over de kosten van de notaris.

Geen alimentatie

Als je tegen alimentatie bent is dit een van de grote voordelen van een samenlevingscontract. Als je een samenlevingscontract hebt met je ex, heeft je ex alleen maar recht op alimentatie voor de kinderen. Zo ben je dus niks aan je ex verschuldigd als je dit niet afgesproken hebt.

Je kunt later nog kiezen voor een partnerschap of trouwen

Nadelen van een samenlevingscontract

Tip! Bekijk de Top 10 notarissen bij jou in de buurt
zoeken

Als jullie samen kinderen hebben, heb je aan een samenlevingscontract niet genoeg.Dan moet je ook een testament maken om elkaar te beschermen. Om bijvoorbeeld je te regelen wie je kinderen opvoedt als jullie allebei overlijden. Bij veel notarissen kan je tegelijk een samenlevingsovereenkomst en testamenten opstellen.

miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.