Wat is een digitale erfenis?

Gepubliceerd op 19 Oct, 2022

Deel artikel
Arnout J. Punt
Erfrechtspecialist

Tijden veranderen, zo ook erfenissen. Bij een erfenis denk je waarschijnlijk aan geld, goederen en een woning. Maar in deze tijd erf je ook digitale zaken. Na het overlijden van een dierbare, staan digitale gegevens vaak in de Cloud zonder dat iemand er bij kan. De bankrekeningen, Facebook -en Linked-in accounts, foto’s en Whatsapp berichten.

Digitale gegevens

Als je als erfgenaam niet in het bezit bent van een lijst van accounts en wachtwoorden, sta je voor een uitdaging. Hoe ga je inloggen op de verschillende pagina’s?

Digitale erfenis

Als je gaat nadenken over het vastleggen van je laatste wens, doe je er verstandig aan om je digitale erfenis vast te leggen. Alleen zo ont-zorg je jouw nabestaanden, blijven dierbare foto’s bewaard en kun je sociale-media-accounts voorzien van een overlijdensbericht. Zo voorkom je dat je na overlijden nog verjaardagfelicitaties ontvangt. Een pijnlijke ervaring voor je verzenders en nabestaanden.

Contacten

Nog niet veel mensen denken na over hun digitale erfenis. Toch komen steeds meer mogelijkheden om je digitale erfenis te regelen. Apple is hierin vooruitstrevend en heeft in de update iOs15.2, een ‘digitale erfenis-functie’ toegevoegd waarmee je eenvoudig de digitale erfenis regelt.

Veiligheid

Om gebruik te maken van je digitale erfenis, hebben je nabestaanden twee sleutels nodig. Een overlijdensakte en een digitale key.

Digitaal testament

Heb je geen Apple ID? Dan moet je het niet moeilijker maken dan hoeft, door in een lijst met accounts en wachtwoorden bij je testament te voegen. De notaris bewaart deze in zijn kluis. In dit testament bepaal je dan ook wie je digitale erfenis afhandelt. Een digitale executeur. Zorg er wel voor dat hij of zij toegang heeft tot je telefoon.

Keeper account

Een handige manier om al je inloggegevens over te dragen is een Keeper-account. Dit is een programma voor je computer en smartphone die al je wachtwoorden bewaart in een virtuele kluis. Geef dit account hetzelfde wachtwoord als je telefoon. Zo hebben nabestaanden direct een overzicht van online accounts en wachtwoorden.

Meer weten?

Wil je meer weten over een digitaal testament of heb je andere vragen over erfrechtplanning? Volg onze (online) (online) lezingen of neem contact op.

miniwizard.svgOver deze notaris
Dé Erfrecht Specialist voor Senioren!
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (222)
Senioren en 67-plussers kiezen voor de complete testament-begeleiding door een ervaren erfrechtspecialist van Pro Finance. Gewoon bij u thuis aan de keukentafel. Altijd persoonlijk en maatwerk. Snel beschikbaar.

Wij geven er de voorkeur aan u eerst uit te nodigen voor één van onze lezingen. Deze geeft u een goed inzicht in de mogelijkheden die een (levens)testament biedt. Onze lezingen zijn gratis en vrijblijvend. Desgewenst geven we deze bij u thuis voor u en uw familie.

Als u vervolgens voor ons kiest, dan is ons tarief inclusief een uitgebreid gesprek bij u thuis waarin wij uw wensen inventariseren en u advies geven.

Vervolgens ontvangt u een gespreksverslag 'in gewone mensentaal' waarin u alles rustig terug kunt lezen, zonder moeilijke juridische woorden.

Vervolgens maken wij de juridische documenten en gaat u naar de nataris voor ondertekening. En als u dat wenst, gaan we gewoon mee.

Onze (levens)testamenten behoren tot de betere in Nederland. Wij zorgen ervoor dat u alles goed regelt voor uw nabestaanden en naasten. En zullen altijd trachten erfbelasting voor u te besparen, met slimme constructies. Daarom zijn onze tarieven vaak iets hoger dan de goedkoopste notaris. Alle waar naar zijn geld, zullen we maar zeggen.

Meer informatie? Bezoek onze gratis lezingen, fysiek of online!
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.