Wat kost een airco-installateur

1000 - €2000
*
Gemiddelde prijs
Prijzen variëren per type dienst die je zoekt en per regio.
Wat kost een airco installateur in jouw plaats?
500
1000
2000
3000

Wat zijn de kosten van een airco-installateur

Tijdens warme dagen en zinderende zomeravonden zal je ongetwijfeld hunkeren naar verkoeling. Een airco biedt je deze verkoeling en een airco-installateur plaatst deze airco op een professionele manier. Alle reden dus, om deze deskundige installateurs in te schakelen als je besluit een airconditioner te nemen. Daarbij vraag je je misschien af wat een professionele airco-installateur kost? Dit is afhankelijk van diverse factoren.

Wat vind je in dit kostenoverzicht?

 1. Certificering en NVKL
 2. Werkwijze
 1. Met of zonder buitenunit
 2. Welke zaken bepalen de kosten voor de airco-installatie?
 3. Wat zijn de airco-installateur kosten op lange termijn?

Wat doet een airco-installateur?

Airco-installateurs zijn gespecialiseerd in de aanleg, de keuring en het onderhoud van airconditioning. Ze zijn werkzaam in de koude- en installatietechniek. De koudetechniek heeft een aparte status. Dit komt doordat niet elke installateur aan de installaties van airconditionings mag werken. Daar komt bij dat airconditioning systemen alleen verkocht mogen worden aan gecertificeerde installateurs en bedrijven. Met andere woorden, een airco-installateur mag geen airconditioning systemen inkopen zonder de juiste papieren.

Ontvang prijsopgaven van de beste airco installateurs in jouw buurt
zoeken

Certificering en NVKL

Certificering is dus belangrijk evenals het beschikken over de juiste papieren. Een erkende airco-installateur moet daarbij het zogeheten F-gassen examen halen. Anders mag er niet gewerkt worden aan koelinstallaties waarbij gereguleerde stoffen of gefluoreerde broeikasgassen kunnen vrijkomen. Het F-gassen examen bestaat hierbij uit vier verschillende categorieën:

 • Volledige bevoegdheid
 • Kleinere stationaire installaties
 • Demontage en leeghalen
 • Uitvoeren van lekdichtheidscontroles

Uiteraard kun je hier navraag naar doen bij het opvragen van een offerte bij airco-installateurs. Zij geven dan aan of ze een F-gassen gecertificeerd installateur zijn. Daarnaast zijn ze veelal aangesloten bij de NVKL. Dit is de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek. Naast airco-installateurs zijn hier ook leveranciers en andere bedrijven in de klimaat- en koudetechniekbranche bij aangesloten.

Werkwijze

Hoewel niet elke airco-installateur exact deze volgorde zal hanteren, voeren ze over het algemeen de volgende standaardwerkzaamheden uit:

 • Binnenunit monteren
 • Boorwerken aanbrengen
 • Leidingen doorvoeren
 • Buitenunit monteren
 • Koelleiding en stuurkabel aansluiten
 • Afpersen en vacumeren
 • Werking controleren

Of al deze werkzaamheden ook bij jouw airco-installatie van toepassing zijn is afhankelijk van het type airco dat je kiest. Ongeachte je keuze zullen erkende airco-installateurs de plek van plaatsing na afloop in ieder geval altijd netjes opruimen. Ook zullen ze je als klant uitleg geven over hoe je het airconditioning systeem precies moet gebruiken.

Ontvang prijsopgaven van de beste airco installateurs in jouw buurt
zoeken

Wat kost een airco-installateur?

De kosten die je voor het installeren van een airconditioning systeem betaalt, worden beïnvloed door meerdere factoren. Zo is het bij een vaste airco onder andere van invloed of je kiest voor een:

 • Ingebouwde airco
 • Wand airco
 • Plafond airco

Met een ingebouwd aircosysteem maak je de meest comfortabele keuze. Je hebt hierbij nauwelijks hinder van geluid en ook valt de ingebouwde airco nauwelijks op in je interieur. Deze airco’s kun je zowel in je muur als in je plafond laten inbouwen. Ingebouwde airco’s zijn vaak prijziger dan airco’s waarbij een unit aan je wand of plafond wordt bevestigd.

De wand airco is doorgaans het meest voordelig. Deze airco’s kunnen redelijk eenvoudig worden aangelegd omdat er geen leidingen hoeven worden doorgevoerd. Daardoor neemt de wand airco wel wat meer woonruimte in beslag.

Bij de plafond airco moeten er wel leidingen worden doorgevoerd. Daarom is deze installatie prijziger dan die van de wand airco. De leidingen moeten op ventilatieroosters worden aangesloten en hier moet je meer voor betalen.

Met of zonder buitenunit

Een andere keuze die van invloed is op de uiteindelijke kosten is of je een aircosysteem met of zonder buitenunit wilt. Het voordeel van een airco zonder buitenunit is dat je hier buiten geen plek voor hoeft te zoeken. Buitenunits zijn vaak niet zo mooi om te zien. Het nadeel van airco’s zonder buitenunit is dat je binnenshuis meer geluid zult horen. De meest lawaaierige onderdelen worden vaak in de buitenunit geplaatst.

Qua kosten moet je bij een vaste airco zonder buitenunit rekening houden met een bedrag dat tussen de € 1200,- en € 3000,- ligt. Daarbij is een wand airco het voordeligst, daarna de plafond airco en een ingebouwde vaste airco kost het meest. Kies je voor een vaste airco met buitenunit, dan moet je rekening houden met een totaalprijs die begint vanaf € 1500,-.

Ontvang prijsopgaven van de beste airco installateurs in jouw buurt
zoeken

Welke zaken bepalen de kosten voor de airco-installatie?

Naast de keuze voor een vaste airco met of zonder buitenunit zijn er nog meerdere zaken die de kosten voor airco-installatie bepalen. Denk daarbij aan het merk van het airconditioning systeem maar ook aan de grootte van de ruimte waarin de airco zijn werk moet doen. Datzelfde geldt voor de keuze uit:

 • Single split airco
 • Multi split airco

Zoals de benaming al doet vermoeden gaat het bij een single split airco om één binnenunit en eventueel één buitenunit. Bij een multi split airco heb je meerdere binnenunits die worden aangesloten op één buitenunit. Voor een multi split airco moet je rekening houden met een meerprijs van gemiddeld € 800,- tot € 1000,- per extra unit.

Wat zijn de airco-installateur kosten op lange termijn?

Op korte termijn betaal je een airco-installateur voor het airconditioning systeem zelf en de professionele installatie. Op lange termijn moet je rekening houden met kosten voor onderhoud. Doorgaans moeten de meeste aircosystemen eens per twee jaar worden bijgevuld. Ook worden ze dan gevacumeerd. Deze werkzaamheden mag je niet zelf uitvoeren maar moeten worden verricht door een gecertificeerde airco-installateur.

Ontvang prijsopgaven van de beste airco installateurs in jouw buurt
zoeken

Kosten voor een airco-installateur bestaan uit:

De kosten voor het installeren van een airco bestaat uit verschillende onderdelen. Dit verschilt per airco-installateur hoe dit wordt doorberekend. Het grootste deel van de kosten bestaan uit het materiaal. Een ander deel van de kosten bestaat uit de geleverde arbeid. Deze kosten zijn afhankelijk van de gemaakte keuzes. Hiernaast een indicatie van hoe de verhoudingen gemiddeld zullen uitvallen.

Arbeid
Voorrijkosten
Materiaal

Hoe kies ik de beste airco-installateur?

Het laten plaatsen van een airconditioning systeem is tegenwoordig erg populair. De keuzes die je hierbij hebt zijn zeer divers. Daarom raden we u aan om meerdere offertes op te vragen bij verschillende goede airco-installateurs. Het is hierbij verstandig om te kiezen voor een airco-installateur die bij je in de regio gevestigd is.

Terug naar boven

Tip! Bekijk de Top 10 airco installateurs bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgWie zijn de beste airco installateurs in jouw plaats?