Vind een advocaat bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Wanneer heb je een huurrecht advocaat nodig?

Huren en verhuren. Klinkt makkelijk, maar dat is het niet altijd. De huurder en verhuurder sluiten samen een contract, met daarin vaak veel juridische taal. Je gaat er uiteraard niet vanuit, maar soms ontstaan er geschillen tussen een huurder en verhuurder. Het is begrijpelijk dat je niet exact weet wat er allemaal in het contract staat en hoe je het geschil het beste kan oplossen. In dit soort situaties kan het raadplegen van een huurrecht advocaat van onschatbare waarde zijn. In deze blog bespreken we de voordelen van het werken met een huurrecht advocaat en enkele praktische zaken voor wanneer je een huurrecht advocaat inhuurt.

Wat is huurrecht?

Huurrecht is het deel van het burgerlijk recht dat zich bezighoudt met de regels en wetten die van toepassing zijn op de huur en verhuur van onroerende zaken, zoals woningen, bedrijfspanden en grond. Het huurrecht is een groot en veelomvattend deel van het burgerlijk recht en zonder de juiste achtergrond verdwaal je al gauw in alle juridische termen die hierbij komen kijken. Het huurrecht is er om zowel huurders als verhuurders te beschermen en te zorgen voor een overzichtelijke situatie.

Er zijn veel situaties waarin het huurrecht van toepassing is. Het omvat verschillende onderwerpen, waaronder de regels over het sluiten van huurovereenkomsten, de rechten en plichten van huurders en verhuurders, de hoogte en wijziging van de huurprijs, onderhoud en reparatie van het gehuurde pand, de duur en beëindiging van de huurovereenkomst en de mogelijkheden voor huurders om bezwaar te maken tegen bijvoorbeeld de huurprijs of het onderhoud van het pand.

Wat doet een huurrecht advocaat?

Een huurrecht advocaat is gespecialiseerd in het huurrecht en adviseert en procedeert voor zowel huurders als verhuurders bij conflicten die kunnen ontstaan tussen partijen. Een advocaat huurrecht heeft verschillende taken en werkzaamheden, zoals:

  • Advies geven: een huurrecht advocaat geeft advies over huurovereenkomsten, huurprijzen, de verplichtingen van de huurder en verhuurder en geschillen die zich kunnen voordoen tijdens de huurperiode.
  • Huurovereenkomst opstellen: een huurrecht advocaat stelt huurovereenkomsten op die voldoen aan de wettelijke eisen en die passen bij de specifieke situatie van de huurder en verhuurder.
  • Onderhandelen: een huurrecht advocaat onderhandelt namens de huurder of verhuurder over bijvoorbeeld de hoogte van de huurprijs, de duur van de huurovereenkomst en de voorwaarden van de huurovereenkomst.
  • Procedure starten: als het niet mogelijk is om een geschil op te lossen door middel van onderhandelingen, kan een huurrecht advocaat namens de huurder of verhuurder een procedure starten bij de rechtbank.
  • Bijstaan in de procedure: een huurrecht advocaat staat de huurder of verhuurder bij tijdens de procedure en pleit voor hun belangen bij de rechter.

Kortom, een huurrecht advocaat staat huurders en verhuurders bij en adviseert hen bij alle juridische aspecten die bij het huren en verhuren van onroerende zaken komen kijken.

Waarom een huurrecht advocaat?

Er zijn verschillende redenen waarom het inschakelen van een huurrecht advocaat verstandig is:

  • Kennis en expertise: een huurrecht advocaat heeft specialistische kennis en ervaring op het gebied van het huurrecht. Hierdoor kan hij of zij jou goed adviseren over de wet- en regelgeving die van toepassing is op jouw specifieke situatie.
  • Voorkomen van problemen: een huurrecht advocaat adviseert zijn klanten over mogelijke problemen en helpt deze proactief op te lossen voordat ze tot een geschil leiden.
  • Bespaart tijd en geld: het inschakelen van een huurrecht advocaat kan in sommige gevallen tijd en geld besparen. Een advocaat huurrecht kan bijvoorbeeld onderhandelen over de voorwaarden van de huurovereenkomst, waardoor een lange en kostbare procedure bij de rechtbank kan worden voorkomen.
  • Bijstand bij procedures: wanneer een geschil ontstaat tussen huurder en verhuurder, biedt een advocaat bijstand bij een procedure in de rechtbank. De advocaat kan namens de huurder of verhuurder optreden en pleiten voor hun belangen.

Een huurrecht advocaat kan jou dus voorzien van deskundig advies. Zo zorg jij ervoor dat jouw belangen goed zijn beschermd.

Wat kost een huurrecht advocaat?

Wie online zoekt op de kosten voor een huurrecht advocaat, komt uit in een wirwar van prijzen. Er is niet één specifieke prijs voor de diensten van een huurrecht advocaat. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het ervaringsniveau van de advocaat en de tijd die jouw zaak in beslag zal nemen. Als je op zoek gaat naar een huurrecht advocaat vraag dan bij een aantal kantoren op hoe het tarief in rekening wordt gebracht. Sommige kantoren werken bijvoorbeeld met een vast tarief voor een zaak, terwijl andere kantoren een uurtarief hanteren. Het gemiddelde uurtarief van een huurrecht advocaat ligt tussen de €150 en €300. Bedenk dus goed welke optie voor jou het meest geschikt is wanneer je een huurrecht advocaat zoekt.

Ook is het zo dat sommige huurrecht advocaten werken op basis van een toevoeging. Dit betekent dat de kosten van de advocaat deels of volledig worden vergoed door de overheid als de huurder of verhuurder in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. We gaan verder in op deze situatie in het volgende deel van het blog.

Wie betaalt de huurrecht advocaat?

In het algemeen zijn de kosten van een huurrecht advocaat voor de rekening van de partij die de advocaat inschakelt. Als een huurder of verhuurder bijvoorbeeld een advocaat inschakelt om een geschil over een huurovereenkomst op te lossen, zijn de kosten van de advocaat voor de huurder of verhuurder zelf.

Het kan zo zijn dat jij recht hebt op rechtsbijstand. Als je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan kan een deel van de kosten worden vergoed door de overheid. Of jij in aanmerking komt voor gesubsidieerde bijstand is afhankelijk van je inkomen en vermogen en daarnaast van de aard van de zaak.

Ten slotte is er ook nog een mogelijkheid tot een proceskostenveroordeling. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de huurder of verhuurder in het gelijk wordt gesteld door de rechter en de wederpartij wordt veroordeeld tot het betalen van de kosten van de advocaat. Wanneer dit voor jou het geval is, kan het dus zo zijn dat jij de kosten moet betalen voor de andere partij, óf dat de wederpartij juist voor jou de kosten dekt. Bespreek deze mogelijkheid altijd met je huurrecht advocaat zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Trustoo geeft jou een compleet overzicht van alle huurrecht advocaten bij jou in de buurt. Kies welke huurrecht advocaat het meest geschikt is voor jouw situatie en krijg de juridische hulp die je nodig hebt.

Bekijk de beste advocaten in jouw plaats