Vind een advocaat bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Wanneer heb je een arbeidsrecht advocaat nodig?

Voor sommigen is het hun lust en hun leven, maar voor anderen is het niet veel meer dan een onvermijdelijke noodzaak. Toch doen we het bijna allemaal: werken. De kans is groot dat je werknemer bent van een bedrijf en daarmee in een arbeidsrelatie staat tot je werkgever. In die arbeidsrelatie kunnen tussen werkgever en werknemer tal van juridische conflicten en vraagstukken ontstaan. Om in zo’n geval tot een goede oplossing te komen is het ontzettend belangrijk om de hulp van een goede advocaat arbeidsrecht in te schakelen.

Wat is arbeidsrecht?

Het arbeidsrecht bestaat uit regels die bepalen hoe jij en je werkgever zich ten opzichte van elkaar behoren te gedragen. Het arbeidsrecht is daarmee ontzettend breed. Het bevat regels over de sollicitatieperiode tot en met ontslag en van vakantiegeld tot en met regels over ziekte. Omdat de verhouding tussen jou en je werkgever qua macht en financiën niet gelijk is, bevat het arbeidsrecht met name regels die je als werknemer beschermen tegen de sterkere positie van de werkgever. Een arbeidsrecht advocaat kan je helpen deze beschermende regels toe te passen op je situatie.

Bijna iedereen heeft dus te maken met arbeidsrecht. De vraag hoe laat je op werk moet verschijnen, hoeveel pensioen je opbouwt en hoe lang je elke zomer op vakantie mag wordt allemaal bepaalt door het arbeidsrecht. Natuurlijk spreek je dit soort zaken in eerste instantie af met je werkgever. Die werkgever is daarbij echter gebonden aan tal van wettelijke verplichtingen en regels, om ervoor te zorgen dat je als werknemer niet wordt benadeeld en niet minder krijgt dan waar je recht op hebt.

Wat doet een arbeidsrecht advocaat?

Een arbeidsrecht advocaat heeft zich gespecialiseerd in de regels die gelden met betrekking tot je werksituatie en weet dus precies welke rechten en plichten tussen werkgever en werknemer gelden. Een arbeidsrecht advocaat kan zowel de werkgever als de werknemer bijstaan. De werkzaamheden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het adviseren over arbeidsovereenkomsten, waarbij hij je kan helpen met het krijgen van een goed contract.

Als tussen jou en de werkgever een conflict is ontstaan, speelt de arbeidsrecht advocaat een belangrijke rol in het oplossen van het conflict. Conflicten ontstaan vaak bij een ontslag van de werknemer. Er moet dan worden vastgesteld of de werkgever nog iets aan je verschuldigd is en of het überhaupt wel mogelijk was om je te ontslaan. Ook als je langdurig ziek bent, of zwanger, kunnen conflicten ontstaan over wat partijen over en weer van elkaar mogen verwachten.

Omdat de arbeidsrecht advocaat in alle situaties die tussen jou en de werkgever kunnen spelen precies weet waar je recht op hebt, kan hij dit met behulp van de regels die gelden aan de werkgever overbrengen. Vervolgens zal de arbeidsrecht advocaat proberen om voor jou tot een goede oplossing te komen. Als je er met de werkgever na onderhandelingen nog steeds niet uitkomt, kan een arbeidsrecht advocaat je vertegenwoordigen in een procedure voor de rechter.

Waarom een arbeidsrecht advocaat?

Zoals gezegd is het arbeidsrecht ontzettend breed en is het voor iemand die geen arbeidsrecht heeft gestudeerd heel moeilijk om goed in beeld te krijgen welke regels er gelden en of je daadwerkelijk krijgt waar je recht op hebt. Een arbeidsrecht advocaat heeft deze expertise wel en kan samen met jou precies vaststellen welke regels in jouw situatie van belang zijn. Daarmee sta je sterker ten opzichte van een werkgever en ben je beter beschermd tegen een werkgever met diepe zakken.

Bovendien kan een arbeidsrecht advocaat ervoor zorgen dat een conflict niet verder uit de hand loopt dan strikt noodzakelijk. Vaak komen bij arbeidsrechtelijke conflicten emoties kijken en is het natuurlijk niet leuk om met je baas te moeten discussiëren. Een arbeidsrecht advocaat is expert in het efficiënt oplossen van geschillen en zal samen met jou nadenken over wat de snelste en goedkoopste manier is om tot een oplossing te komen die voor je werkt.

Tenslotte is het zo dat, mocht het dan toch tot een procedure komen, je in sommige gevallen verplicht bent je voor de rechter te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Ook als je in principe jezelf mag vertegenwoordigen, is het slimmer om een arbeidsrecht advocaat in de arm te nemen. Procederen is ingewikkeld en waarschijnlijk heb je er geen ervaring mee. De kansen op een goed resultaat zijn aantoonbaar beter als je een arbeidsrecht advocaat naast je hebt die het voeren van procedures als baan heeft.

Wat kost een arbeidsrecht advocaat?

Uiteraard is het specifieke bedrag van een arbeidsrecht advocaat afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het ervaringsniveau van de advocaat, maar ook de regio waarin de advocaat werkt kan invloed hebben op de prijs. Om een indicatie te geven: de uurtarieven van een arbeidsadvocaat beginnen vaak rond de 100 euro maar kunnen ook oplopen tot een paar honderd euro.

Het is dus aan te raden om van tevoren aan de arbeidsrecht advocaat te vragen hoeveel tijd hij denkt nodig te hebben om jouw arbeidsgeschil op te lossen. Je weet dan van tevoren met welke bedragen je rekening moet houden. Dat voorkomt ongewenste verassingen in een latere procedure, of als je bijvoorbeeld in hoger beroep moet.

Wie betaalt de arbeidsrecht advocaat?

Een advocaat dient in jouw belang en is daarmee ‘partijdig’. In eerste instantie is dan ook het uitgangspunt dat je zelf de arbeidsrecht advocaat betaalt. Controleer wel altijd even van tevoren of je wellicht via een rechtsbijstandverzekering bent verzekerd tegen het inschakelen van een advocaat. Het kan zomaar zo zijn dat de verzekeraar (een deel van) de kosten die je moet maken dan dekt. In Nederland is het bovendien zo dat je recht hebt op toevoeging vanuit de Raad voor Rechtsbijstand, wanneer je onder een bepaalde inkomensnorm zit.

Je hoeft niet zelf voor de kosten te betalen, wanneer jij bij een gerechtelijke procedure in het gelijk wordt gesteld. Als een recht bepaalt dat jij in je recht stond, dan kan de conclusie zijn dat het niet eerlijk is dat je veel kosten hebt moeten maken voor deze procedure. Een rechter kan dan bepalen dat jouw wederpartij (in dit geval de werkgever) de kosten aan jou moet terugbetalen.

Wil je een professionele arbeidsrecht advocaat inschakelen? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste advocaten bij jou in de buurt op een rij gezet. Je kunt selecteren op verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld: contracten, overeenkomsten, ontslag, arbeidsconflict, etc. Vul jouw plaats in en vind snel een advocaat die bij jou past!

Bekijk de beste advocaten in jouw plaats