Vind een advocaat bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Ben je op zoek naar een echtscheidingsadvocaat? Lees hier alles wat je moet weten.

Een huwelijk eindigt door een echtscheiding. Wanneer het besluit om te echtscheiding is genomen, zal dit voor alle betrokkenen lastig zijn. Scheiden is niet leuk en vaak een emotionele aangelegenheid. Er valt, zowel praktisch als juridisch, veel te regelen. Denk daarbij aan de financiën, een omgangsregeling voor de kinderen, de alimentatie, de woonsituatie, enzovoorts. Beide partners, en eventuele kinderen, hebben belang bij een soepel verloop van een scheiding. Een lange juridische strijd is immers niet alleen emotioneel zwaar, maar ook duur. Of een scheiding nu soepel verloopt of dat het uitmondt in een juridische strijd (ook wel vechtscheiding), een echtscheidingsadvocaat inschakelen is altijd verstandig. In een periode van onzekerheid en verdriet kan een scheidingsadvocaat het verloop van de procedure inzichtelijk maken.

Ontvang prijsopgaven van de beste advocaten in jouw buurt
zoeken

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat is actief in het personen- en familierecht en kan veel betekenen met betrekking tot het verdelen van bezittingen of het maken van afspraken tussen partners. Een scheidingsadvocaat wordt ook wel een familierecht advocaat genoemd. Als een scheiding in harmonie verloopt, kan een advocaat beide partners gezamenlijk begeleiden. Als ex-partners zich verwikkelen in een juridische strijd is het verstandig ieder een eigen advocaat in de hand te nemen. De advocaat zal optreden als belangenbehartiger en kan het gesprek tussen partners leiden om op die manier tot een redelijke oplossing te komen. Een echtscheidingsadvocaat zal de scheiding juridisch met jou (en eventueel jouw partner) doornemen. Daarnaast maak je met een scheidingsadvocaat afspraken over hetgeen er in het verzoekschrift tot echtscheiding zal komen te staan.

Als je samen met je partner kinderen hebt, kan een echtscheidingsadvocaat een ouderschapsplan opstellen. Een advocaat kan helpen en adviseren bij het verdelen van alle bezittingen. Denk daarbij aan de inboedel, het huis, de schulden, enzovoorts. Voor die verdeling is het relevant welke huwelijksvorm je overeen bent gekomen bij het sluiten van het huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn of wellicht bent je getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Jouw advocaat zal goed op de hoogte zijn van de verschillende huwelijksvormen en de daarbij passende verdeling van de bezittingen. Jouw advocaat kan duidelijkheid verschaffen en zorgen wegnemen.

Tip! Bekijk de Top 10 advocaten bij jou in de buurt
zoeken

Wat is een verzoekschrift tot echtscheiding?

Een advocaat kan een gezamenlijk of eenzijdig verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Dit verzoekschrift is van de volgende bijlagen voorzien: een echtscheidings-overeenkomst, een BRP-uittreksel en een afschrift van huwelijksakte. De scheidingsadvocaat kan je bij deze procesgang adviseren en weet welke (vervolg)stappen eventueel genomen moeten worden. Als de procedure rond is en de echtscheiding is uitgesproken, kan een echtscheidingsbeschikking worden opgevraagd bij de rechtbank. Deze beschikking wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand bij de gemeente waar het huwelijk ooit gesloten is. Je bent gescheiden voor de wet als de inschrijving van de beschikking is voldaan.

Gezamenlijk of eenzijdig scheiden

Het verzoekschrift tot echtscheiding kan door partners gezamenlijk, met behulp van een echtscheidingsadvocaat, worden ingediend. De rechter zal het verzoek vervolgens behandelen. Daarnaast kan één van de partners een eenzijdig verzoek tot echtscheiding doen. De rechter zal het verzoek in behandeling nemen, maar voordat hij een beslissing neemt beide partijen horen over de scheiding.

Kan je zonder scheidingsadvocaat scheiden?

In Nederland is het niet mogelijk om geheel zonder echtscheidingsadvocaat te scheiden. Om het scheidingsproces in gang te zetten moet namelijk een verzoekschrift tot echtscheiding ingediend worden bij de rechtbank. Dit verzoekschrift mag enkel door een beëdigd advocaat worden ingediend. De rol van een advocaat kan je beperken door enkel het verzoekschrift door een advocaat in te laten dienen en vervolgens zoveel mogelijk met jouw partner zelf of met behulp van een scheidingsmediator overeen te komen.

Ontvang prijsopgaven van de beste advocaten in jouw buurt
zoeken

Wat zijn de kosten voor een echtscheidingsadvocaat?

De meeste advocaten werken met een uurtarief. Je kan ervan uitgaan dat dit uurtarief van een scheidingsadvocaat begint vanaf €150, -. Je kan van tevoren aan jouw advocaat vragen hoeveel uur hij of zij verwacht met de zaak bezig te zijn. Naast het uurtarief van jouw advocaat kan je op bijkomende kosten rekenen. Dit zijn bijvoorbeeld griffiekosten bij de rechtbank of kosten voor de uittreksels vereist voor het verzoekschrift. Als je ervoor kiest samen met je ex-partner één echtscheidingsadvocaat in de hand te nemen, zal dit goedkoper zijn. Neem je beiden een eigen advocaat in de hand, zullen de kosten logischerwijs hoger oplopen. Het kan zo zijn dat jij je geen advocaat kan veroorloven. Je kan dan kijken of je in aanmerking komt voor rechtsbijstand en of je recht hebt op een pro deo advocaat.

Wat zijn griffiekosten?

Dit zijn de kosten voor de behandeling van de zaak bij de rechter. Dit worden ook wel griffierechten genoemd. Het tarief griffierecht voor een echtscheidingsprocedure bedraagt in 2023 €314,-.

Hoelang duurt een scheiding ongeveer?

De duur van een scheiding varieert per situatie. Het kan erg snel gaan als beide partijen zich welwillend opstellen. Het proces kan ook versneld worden door online te scheiden. Als ex-partners zich echter verwikkelen in een juridische strijd kan een scheiding lang duren. Het is niet precies te zeggen hoelang een scheiding duurt, het inschakelen van een echtscheiding advocaat zal (het tempo van) de procedure bevorderen.

Wat is online scheiden?

Online scheiden is een optie als de scheiding in harmonie verloopt. Als je met jouw ex-partner goed kunt communiceren en als je grotendeels op een lijn zit met betrekking tot de verdeling en het maken van afspraken. Bij online scheiden kan je alle gemaakte afspraken zelf vastleggen. Een scheidingsadvocaat controleert vervolgens deze afspraken met zijn juridische expertise. Vervolgens zal deze advocaat het verzoekschrift tot echtscheiding indienen bij de rechtbank en kan de procedure in gang worden gezet. De keuze om online te scheiden is vooral gelegen in de snelle afhandeling van de zaak en het is natuurlijk een financieel interessante optie.

Wil je een professionele echtscheidingsadvocaat inschakelen? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste advocaten bij jou in de buurt op een rij gezet. Je kunt selecteren op verschillende rechtsgebieden, zoals echtscheiding of alimentatie, erkenning, gezag of omgangsregeling. Vul jouw plaats in en vind snel een advocaat die bij jou past!