Btw-aangifte?

Vind een top 10 boekhouder bij jou in de buurt
Mijn locatie
usp+1
BETROUWBAREen geverifieerde bedrijven
usp+1
VERGELIJK PRIJZENontvang gratis prijsopgaven
usp_3
1.600.000+succesvolle aanvragen

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de btw-aangifte

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de btw-aangifte. Ontvang volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes binnen 1 minuut. Bekijk, vergelijk & bespaar.

Lees meer...
FF Administraties.jpg91
3.

FF Administraties

Gratis kennismakingsgesprek
Reageert binnen 1 uur
TOP PRO
9,9 (39reviews)

FF Administraties is een betrouwbare partner voor administratieve en boekhoudkundige dienstverlening. Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf dat zich richt op het ontzorgen van ondernemers en particulieren op financieel gebied. Onze missie is om klanten te voorzien van betrouwbaar financieel advies en professionele ondersteuning bij hun administratieve en fiscale zaken.

Bij FF Administraties staan persoonlijk contact en kwaliteit voorop. Wij geloven in een persoonlijke benadering en werken dan ook nauw samen met onze klanten om een optimaal resultaat te behalen. Door onze brede kennis en jarenlange ervaring kunnen wij onze klanten op maat gemaakte oplossingen bieden die aansluiten bij hun specifieke behoeften.

Onze diensten variëren van boekhouding en administratie tot fiscaal advies en salarisadministratie. Wij werken met de nieuwste technologieën en systemen om onze dienstverlening zo efficiënt en effectief mogelijk te maken. Hierdoor kunnen we snel en accuraat handelen en onze klanten altijd de beste service bieden.

Bij FF Administraties streven we naar een langdurige en succesvolle samenwerking met onze klanten. Onze klanten kunnen altijd rekenen op onze persoonlijke aandacht, deskundigheid en betrouwbaarheid. Kortom, wij bieden de financiële rust waar u als ondernemer of particulier naar op zoek bent.
...

Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend
Veilmeesterweg 14, Amstelveen
3 jaar in bedrijf
020-7474380

Btw-aangifte doen

De meeste ondernemers zijn verplicht om btw-aangifte te doen. Dit betekent dat je doorgeeft hoeveel btw (omzetbelasting) je hebt berekend aan klanten. De btw die leveranciers aan jou hebben gefactureerd (voorbelasting) trek je af. We begrijpen dat het doen van de btw-aangifte vraagtekens kan oproepen. Helemaal als je dit voor het eerst doet. Daarom hebben we voor jou de meestgestelde vragen van ondernemers op een rijtje gezet.

Wat is omzetbelasting?

De overheid heft belasting over de verkoop van producten en diensten. Dit gaat met behulp van btw (belasting over de toegevoegde waarde). Deze belasting is indirect. Als ondernemer moet je daarom de btw optellen bij de verkoopprijs van jouw product of dienst. De klant betaalt dus btw aan jou, die jij vervolgens weer afdraagt aan de Belastingdienst. Heb jij btw betaald aan leveranciers? Dan mag je deze aftrekken van de btw die je moet betalen aan de Belastingdienst. In Nederland zijn er drie btw-categorieën: het 0%-tarief, 9%-tarief en 21%-tarief. Op de website van de Belastingdienst lees je welk tarief je moet toepassen op jouw product of dienst.

Ik ga voor het eerst btw-aangifte doen

Nadat je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de KvK, worden jouw gegevens automatisch naar de Belastingdienst gestuurd. Als de Belastingdienst bepaalt dat jij een ondernemer voor de btw bent, ben je verplicht om btw-aangifte te doen. Je ontvangt dan een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer (btw-id). Daarnaast krijg je een brief van de Belastingdienst waarin wordt uitgelegd hoe en wanneer je aangifte moet doen. Deze ontvang je per post of in het digitale postvak van MijnOverheid.nl.

Moet elke ondernemer btw-aangifte doen?

Niet elke ondernemer is verplicht om de omzetbelasting aan te geven. Dit hangt namelijk af van de hoogte van jouw omzet en welk beroep je uitoefent. De Belastingdienst beslist hierover. Daarnaast zijn er regelingen zoals de KOR waar je aan kunt deelnemen. Verderop lees je meer over deze regeling. Als je vrijstelling krijgt van de btw-aangifte, moet je dit vermelden op alle facturen. Je mag dan geen btw doorberekenen aan jouw klanten.

Waar moet ik rekening mee houden bij de omzetbelasting?

Je bent verplicht om het btw-identificatienummer (kortweg btw-nummer) te vermelden op alle facturen die je naar klanten stuurt. Daarnaast verwacht de Belastingdienst dat je een overzicht bijhoudt van alle verzonden en ontvangen facturen. Er zijn verschillende boekhoudsystemen die hierin ondersteunen.

Hoe doe ik btw-aangifte?

De aangifte van de omzetbelasting doe je digitaal. Je gaat naar de site van de Belastingdienst en logt in op ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. (Tip: check of je eHerkenning nodig hebt om in te loggen. Dit is een persoonsgebonden inlogmiddel.) Ook bestaan er verschillende boekhoudsystemen waarin je direct de btw-aangifte kunt doen. Daarnaast kan een boekhouder je helpen met het aangeven de omzetbelasting.

Wanneer doe ik de btw-aangifte?

De meeste ondernemers doen de btw-aangifte per kwartaal. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst vraagt om dit per maand of jaarlijks te doen. Dit is afhankelijk van bepaalde voorwaarden. Als je op de site van de Belastingdienst inlogt bij ‘Inloggen voor ondernemers’, vind je meer informatie over in welke aangiftetijdvak je valt en wanneer de betaling voldaan moet zijn.

Lees hieronder wanneer jij uiterlijk de aangifte gedaan moet hebben:

  • Aangifte per maand of kwartaal: de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet.
  • Aangifte per jaar: vóór 1 april van het komende jaar.

Het is belangrijk dat je goed noteert wanneer je aangifte moet doen, want de Belastingdienst stuurt geen automatische herinneringen. Tip: de Belastingdienst heeft de Btw-Alert app ontwikkeld, waarin je herinneringen kunt instellen en je de aangiftedatums kan checken.

Heb je een periode geen omzetbelasting ontvangen of betaald? Let dan goed op. Je moet altijd btw-aangifte doen. Ook als je in deze periode geen btw hebt gefactureerd of btw hebt overgemaakt. Dit staat bekend als de 0-aangifte of nihilaangifte.

Geef op tijd de omzetbelasting door

Het is belangrijk dat je je houdt aan het tijdvak waarin je de btw moet aangeven. Doe je de btw-aangifte te laat, dan ontvang je een naheffingsaanslag. Dit is een schatting van het btw-bedrag. Je kan ook een boete ontvangen als je het bedrag later of helemaal niet overmaakt naar de Belastingdienst. Alleen als er sprake is van een ernstige situatie, kun je uitstel vragen voor het doen van de btw-aangifte.

Tip: zet de btw opzij

Niets is zo vervelend als je meer geld moet afdragen aan de Belastingdienst dan je had ingeschat. Daarom is het slim om de btw-bedragen die je ontvangt op een aparte rekening te zetten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij het aangeven van de omzetbelasting.

Ik heb een fout gemaakt bij de btw-aangifte. Wat nu?

Het kan gebeuren dat je een typefoutje hebt gemaakt of een factuur hebt gemist bij de aangifte. Je kan de omzetbelasting aanpassen met het formulier ‘Suppletie Omzetbelasting’ die je vindt op de website van de Belastingdienst. Op het formulier vul je de oude en de verbeterde gegevens in. Het is mogelijk om een correctie door te geven voor een tijdvak of een heel jaar. Binnen enkele weken zal je een naheffingsaanslag ontvangen. Tot die tijd hoef je niets te doen.

Moet je een bedrag van minder dan € 1.000 terugkrijgen of bijbetalen? Dan mag je de correctie verwerken in de eerstvolgende aangifte. Hiervoor hoef je geen suppletie in te dienen.

Mag ik meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR)?

Als jouw jaarlijkse omzet maximaal € 20.000 is, kan je in aanmerking komen voor deze regeling. Je hoeft dan op een paar uitzonderingen na geen aangifte van de omzetbelasting te doen. Je berekent geen btw aan klanten en je hoeft ook geen btw over te maken naar de Belastingdienst. Tegelijkertijd kun je dan geen btw over zakelijke kosten en investeringen aftrekken. Via de site van de Belastingdienst kun je je aanmelden voor de KOR. De Belastingdienst beoordeelt dan jouw situatie. Het is vereist dat je uiterlijk 4 weken vóór de startdatum van het aangiftetijdvak jouw aanvraag doet.

Wil je graag hulp bij het doen van de btw-aangifte? Bekijk onze complete overzicht van de beste boekhouders in jouw regio.

Reviews over boekhouders

Onze boekhouders worden gemiddeld beoordeeld met een 9,5 gebaseerd op in totaal 35.402 reviews uit 23 bronnen
Gemiddelde beoordeling
9,5
starstarstarstarstar
starstarstarstarstar

Günes Administratie verdient absoluut een 5-sterren review. Als VOF hebben we met hen samengewerkt en zijn we onder de indruk van hun professionaliteit en expertise in jaarrekening en inkomstenbelasting. Hun snelle en grondige klantenservice is bewonderenswaardig. We bevelen Günes Administratie van harte aan voor uw jaarrekening- en inkomstenbelasting. Lees meer...

David
25-09-2023
review_img
Güneş Administratie & Financieel Advies
starstarstarstarstar

Alles op tijd en netjes geregeld!
Duidelijk en betrouwbaar 👌🏼
Lees meer...

Barry Mandels
20-09-2023
review_img
Dallinga Administraties
starstarstarstarstar

Wat een toppers werken hier! Dienstverlening zoals je eigenlijk niet makkelijk meer meemaakt. Snelle reacties op mijn vragen en volledige ontzorging bij de boekhouding door hun expertise. Het geeft mij rust omdat ik weet dat ik mijn boekhouding 100% op orde heb en er niet meer naar om hoef te kijken. Ik kan iedereen aanraden om eens kennis te maken met Autus, dan wil je niet meer anders! Lees meer...

Maureen op Google
04-06-2023
review_img
Boekhoudvriend
starstarstarstarstar

Ik doe al een aantal jaar mijn boekhouding bij HH Finance. Altijd fijn contact gehad en ik word altijd snel geholpen! Lees meer...

Nina Puister op Google
09-05-2023
review_img
HH Finance