Ouderschapsplan?

Vind een top 10 Mediator bij jou in de buurt
Mijn locatie
usp+1
BETROUWBAREen geverifieerde bedrijven
usp+1
VERGELIJK PRIJZENontvang gratis prijsopgaven
usp_3
1.600.000+succesvolle aanvragen

Bekijk onze top 10 mediators voor het opstellen van een ouderschapsplan

Bekijk onze top 10 mediators voor het opstellen van een ouderschapsplan. Ontvang volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes binnen 1 minuut.

Lees meer...
Laury de Vries - Bmiddl.jpg
9.

Laury de Vries - Bmiddl

Gratis kennismakingsgesprek
Reageert binnen 1 uur
MfN Registermediator
TOP PRO
9,7 (73reviews)

Ik werk volgens de 5 stappen van Bmiddl. Wanneer je relatie eindigt, kom je vaak in een emotionele rollercoaster. Ik breng samen met jullie in kaart wat er allemaal moet worden geregeld. Welke beslissingen moeten er bijvoorbeeld genomen worden ten aanzien van het huis? Hoe gaat het straks met de kinderen? Hoe verdelen we de financiën? We nemen hier net zoveel tijd voor als voor jullie nodig is. Soms blijkt dat de een sneller kan en wil dan de ander. Ik vind het belangrijk om dat te benoemen en rekening te houden met beide.

Advies en begeleiding tijdens de echtscheiding
Als echtscheidingsmediator zorg ik ervoor dat jullie niets vergeten. Ik neem alle onderwerpen stap voor stap met jullie door en geef jullie advies over financiële zaken, zoals de verdeling van de opgebouwde pensioensrechten en de berekening van eventuele kinder- en partneralimentatie. Daarnaast ga ik na welke mogelijkheden er zijn en welke keuzes we kunnen maken. Ik stel de documenten namens jullie op, waar jullie met een goed gevoel jullie handtekeningen onder kunnen zetten. Ik zorg ervoor dat alles wordt ingediend bij de rechtbank.

Mijn eigen ervaring
Als mediator vind ik het belangrijk om ook mezelf te laten zien. Toen mijn dochter heel jong was, ben ik gescheiden van haar vader. Ik weet dus hoe verdrietig het is, wat je tegenkomt en hoe moeilijk het is om in een nieuwe relatie als ouders met elkaar verder te gaan, met respect voor elkaar en met het kind op de eerste plaats.
...

Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend
Haren 1, Haren Gn
8 jaar in bedrijf
050-2052816

Ouderschapsplan opstellen

Als jij en je partner uit elkaar gaan, heeft dat vaak een grote impact op jullie kinderen. Samen wil je alles zo goed mogelijk regelen zodat zij zo min mogelijk last hebben van de situatie. In een ouderschapsplan leg je alle belangrijke zaken vast. Het kan fijn zijn om een mediator in te schakelen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Een mediator is een onafhankelijke partij die jullie kan helpen om plannen te maken die in het belang zijn van de kinderen. Hieronder vind je alles wat je moet weten over een ouderschapsplan en wat een mediator voor jullie kan betekenen.

Wat is een ouderschapsplan?

Als jij en je partner uit elkaar gaan en minderjarigen kinderen hebben, ben je in Nederland sinds 2009 verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leggen ouders afspraken vast over de omgang, opvoeding en zorg van de kinderen. Het ouderschapsplan wordt als bijlage van de scheidingsovereenkomst bij de rechtbank ingeleverd.

Wat moet er in een ouderschapsplan staan?

Van de Rijksoverheid moet een ouderschapsplan in ieder geval de volgende vijf elementen bevatten:

 1. Hoe jullie de kinderen betrekken bij het ouderschapsplan. Het is belangrijk om naar de wensen van het kind te luisteren wanneer het ouderschapsplan wordt opgesteld. Spreek met elkaar af hoe jullie de kinderen hierbij betrekken en leg dit vast.
 2. Leg vast hoe jullie de zorg- en opvoedtaken (zorgregeling) of omgang met de kinderen (omgangsregeling) verdelen. Hoe deze regelingen van elkaar verschillen lees je onder het kopje ‘Wat is het verschil tussen een zorgregeling en een omgangsregeling?’.
 3. Afspraken over hoe en hoe vaak jullie informatie met elkaar delen over de kinderen.
 4. Hoe belangrijke beslissingen worden gemaakt met betrekking tot de kinderen, zoals een schoolkeuze.
 5. Afspraken over de financiën. Denk hierbij aan de kosten van de opvoeding en verzorging. Hoeveel wordt er betaald en aan wie. Dit wordt ook wel kinderalimentatie genoemd.

Uiteraard zijn jullie vrij om nog meer afspraken vast te leggen in het ouderschapsplan. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Afspraken over feest- en verjaardagen
 • Regels over bijvoorbeeld huiswerk, bedtijd en spelen bij vriendjes
 • Gezamenlijke spaarpotjes voor later (bijvoorbeeld voor een studie of een rijbewijs)

In welke situaties is een ouderschapsplan verplicht?

Een ouderschapsplan stel je op wanneer jij en je partner uit elkaar gaan en minderjarigen kinderen hebben (onder de 18 jaar). In de onderstaande gevallen is een ouderschapsplan verplicht:

 • Jullie zijn getrouwd
 • Jullie hebben geregistreerd partnerschap of (met of zonder gezamenlijk gezag)
 • Jullie wonen samen en hebben gezamenlijk gezag

Wat is het verschil tussen een zorgregeling en een omgangsregeling?

In het ouderschapsplan neem je verplicht op hoe je de zorgregeling of omgangregeling indeelt. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee regelingen? Van een zorgregeling is sprake wanneer beide ouders gezag hebben over de kinderen. Ouders hebben automatisch allebei gezag over de kinderen als deze zijn geboren tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als kinderen buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn geboren en er geen afspraken gemaakt zijn om gezamenlijk gezag te regelen, dan is er slechts één ouder met gezag. We spreken dan van een omgangsregeling. De belangrijkste verschillen op een rij:

 • Bij een zorgregeling hebben beide ouders gezag. Daarmee hebben zij ook allebei rechten en plichten als het aan komt op de zorg voor en omgang met de kinderen.
 • Bij een omgangsregeling heeft slechts één ouder het gezag. De ouder met gezag heeft rechten en plichten met betrekking tot de zorg voor en omgang met de kinderen. De ouder zonder gezag heeft geen verplichtingen tot zorg maar wel rechten tot omgang met de kinderen.

Afhankelijk van jullie situatie is één van de twee regelingen van toepassing.

Kan je een omgangsregeling met de vader weigeren?

Als je als (biologische) vader je kind niet officieel hebt erkend, dan heb je nog steeds wettelijk gezien recht op omgang met jouw kind(eren). Een moeder kan niet zomaar een omgangsregeling wijzigen of ontzeggen. Alleen een rechter kan bij hoge uitzondering de regeling laten vervallen. Het ontzeggen van de omgangsregeling kan wanneer dit in groot belang van het kind is. Denk aan scenario’s als:

 • Jouw kind(eren) maken zelf ernstig bezwaar tegen de omgangsregeling.
 • De ouder is niet geschikt of in staat om te voldoen aan de omgangsregeling.
 • De ontwikkeling van het kind komt in gevaar door de omgangsregeling.

Mediator ouderschapsplan

Als jij en je partner uit elkaar gaan, kan dit met een scheidingsadvocaat. Emoties en eigen belangen kunnen in de weg staan bij het opstellen van een goed ouderschapsplan. Om alles zo goed mogelijk te regelen in het belang van jullie kind(eren) kan het raadzaam zijn om een mediator in te schakelen. Mediators kunnen ook in gesprek gaan met het kind (mits het kind hieraan toe is en niet te jong is). Kinderen kunnen dan hun wensen bespreken of vragen stellen over afspraken die gemaakt zijn door de ouders.

Wij willen onze afspraken wijzigen, kan een mediator ons helpen?

Het is logisch dat door de tijd heen afspraken kunnen veranderen, zeker als de kinderen heel jong waren toen jij en je partner uit elkaar gingen. Je kan samen met een mediator de eerder gemaakte afspraken evalueren. Een mediator kan jullie onafhankelijk advies geven over hoe jullie tot nieuwe afspraken kunnen komen. Een mediator kan ook helpen om de afspraken vast te laten leggen bij een rechter.

Mijn ex-partner komt de afspraken in het ouderschapsplan niet na, wat kan ik doen?

Het kan voorkomen dat een van beide ouders een keer de afspraken niet na kan komen. Probeer altijd eerst met elkaar te overleggen en er samen uit te komen. Als je ex-partner één keer een afspraak niet nakomt heeft het vaak geen nut om juridische stappen te ondernemen. Komt het geregeld voor dat je ex-partner zijn of haar afspraken niet nakomt? Dan kan je bijvoorbeeld een mediator inschakelen om te kijken of jullie samen tot nieuwe afspraken kunnen komen die voor jullie allebei werken. Werkt dat ook niet en komt je ex-partner keer op keer de afspreken niet na zonder goede reden? Dan kan je overwegen om juridische stappen te nemen. Let daarbij wel op dat de afspraken rechtsgeldig moeten zijn en overweeg of het in het belang is van jullie kind(eren).

Ben je op zoek naar een mediator in de buurt die jullie kan begeleiden bij het opstellen van een ouderschapsplan? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste mediators bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst waar je naar op zoek bent, voer de gewenste plaats in en vind snel een gespecialiseerde mediator.

Reviews over mediators

Onze mediators worden gemiddeld beoordeeld met een 9 gebaseerd op in totaal 31.967 reviews uit 20 bronnen
Gemiddelde beoordeling
9,0
starstarstarstarstar_half
starstarstarstarstar

De scheiding is perfect verlopen. Alles ging snel en soepel.
Ook onze emoties mochten er zijn en er werd goed met ons meegedacht.
Lees meer...

Jasper
18-07-2023
review_img
SPOT Mediation Harderwijk
starstarstarstarstar

Andrea heeft de zaken uitstekend, en op een menselijke manier met ons geregeld. Dat is binnen een periode waarin je als echtpaar een ingrijpende beslissing neemt heel geruststellend. We konden goed met Andrea in overleg, en zij heeft ons echt prima geadviseerd, ook ten aanzien van de keuzes. Andrea regelde het, maar liet de keuzes wel aan ons. Het contact verliep prettig, en de afspraken werden goed nagekomen. Een scheiding is niet aan iedereen aan te bevelen, maar als het zover komt kun je uitstekend bij Andrea terecht. Lees meer...

Erik
12-06-2023
review_img
Andrea Tardy - Quickmediator
starstarstarstarstar

De rustige en vriendelijke uitstraling van Paul heb ik als zeer prettig ervaren.
Ook zijn deskundigheid was goed en professioneel.
Lees meer...

Marjanne Roodenburg
21-05-2023
review_img
PWMediation
starstarstarstarstar

directe hulp en advies gekregen. was zeer content . Lees meer...

carlos koppenhagen
21-04-2023
review_img
DF Mediation, humanswork
starstarstarstarstar

Van tevoren twijfelde ik of Ferry wel krachtig genoeg zou zijn om de lawine van jarenlang onderdrukte emoties - binnen ons familiedispuut - in goede banen te leiden. Echter, bij het eerste contact was ik al onder de indruk. Hij nam echt de tijd en stelde veel vragen. Hierdoor kon hij aan het einde van het allereerste telefoongesprek al een duidelijk beeld schetsen van de onderlinge dynamiek en belangen tussen de partijen. Dit was dus nog voordat we begonnen waren…

Gedurende het traject werd het gevoel dat ik bij het eerste telefoongesprek al kreeg, alleen maar verder bevestigd. Het gevoel dat ik met een ervaren en krachtige mediator te maken had, die met heel veel passie, liefde en geduld zichzelf dienstbaar inzet om het conflict op te lossen. Met zijn lange voelsprieten navigeert hij feilloos langs emotionele ravijnen en houdt hij alle partijen op koers.

Niet alleen heb ik ontzettend veel geleerd van Ferry, maar is ook mijn familie enorm gegroeid door dit proces. De gesprekken waren zeker niet makkelijk, maar de aanwezigheid van Ferry gaf een enorme steun en vertrouwen dat we hier toch uit zouden komen. En dat is zeker gelukt (!) Ik ben Ferry dan ook heel erg dankbaar.

Zodoende kan ik Ferry als mediator 200% aanbevelen aan iedereen die in een conflict verstrikt is geraakt en waarbij er geen oplossing lijkt te zijn. Ferry is als een gids in de duisternis en tevens het grootste cadeau wat wij onszelf als familie konden geven.
Lees meer...

Chantal
19-04-2023
review_img
The point Q | mediation en conflictbeheersing
starstarstarstarstar

Waar begin je als de situatie tussen partners dusdanig is, dat simpelweg praten met elkaar al niet meer gaat? Met haar kundigheid en geduld heeft Ylonka veel in perspectief weten te plaatsen, waardoor de echtscheidingsprocedure sneller als verwacht is verlopen. Ylonka is professioneel, onpartijdig, helder in haar communicatie en reageert snel daar waar het nodig is. Haar prettige toch duidelijke manier van omgaan, begrip voor de situatie, meedenken én positieve resultaat is waarom ik Ylonka, zonder huivering, meteen zou aanbevelen. Bedankt voor alles Ylonka! Lees meer...

JS
04-04-2023
review_img
Clever Mediation