Burenruzie oplossen?

Vind een top 10 mediator bij jou in de buurt
Mijn locatie
mediator.jpg
usp+1
BETROUWBAREen geverifieerde bedrijven
usp+1
VERGELIJK PRIJZENontvang gratis prijsopgaven
usp_3
2.000.000+succesvolle aanvragen

Bekijk onze top 10 mediators voor het oplossen van een burenruzie

Bekijk onze top 10 mediators voor het oplossen van een burenruzie. Ontvang volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes binnen 1 minuut. Vergelijk & bespaar.

Lees meer...
Simone Hornstra - Lilar jurist & mediator .jpg7
10.

Simone Hornstra - Lilar jurist & mediator

icon
Gratis kennismakingsgesprek
Reageert snel
ADR Registermediator
9,4score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (7reviews)

mr. Simone Hornstra - jurist en (legal ) mediator.

“Kennis, ervaring en een professionele houding gecombineerd met de no-nonsens mentaliteit en klare taal van het platteland", zo zou ik mezelf willen omschrijven.

Sinds 2011 ben ik eigenaar van adviesbureau LILAR. Ik help particulieren en ondernemers bij het oplossen van geschillen en conflicten. Ik merk hierbij dat een juridisch advies niet altijd het gewenste resultaat geeft. In de praktijk zien we dat in veel conflictsituaties emoties en belangen een rol spelen. De relatie tussen partijen komt bij een (juridisch)geschil veelal onder druk te staan. Bemiddeling kan in veel gevallen bijdragen tot een gedragen oplossing en het herstel of behoud van de relatie tussen partijen.

Ik heb daarom in 2016 de opleiding gevolgd tot gecertificeerd registermediator en mij daarnaast gespecialiseerd in ‘Arbeidsmediation in het kader van re-integratie of herstel arbeidsrelatie’ en ‘de ins en outs van een succesvolle exit-mediation.’

Naast arbeidsmediation bemiddel ik in zakelijke conflicten tussen ondernemers. Ook diverse gemeenten zetten mij in voor bemiddeling tussen overheid en/of burger(s).

Als vrijwilliger ben ik aangesloten bij de pilot buurtbemiddeling om mijn kennis en ervaring te delen met vrijwilligers en om inhoudelijke casussen op te pakken.

Collega’s en opdrachtgevers omschrijven mij als een prettige gesprekspartner met lef en het vermogen te relativeren. Ik ben een luisteraar met gevoel voor onderliggende emoties, relaties en belangen.

Ik ben sinds 2020 ADR-geregistreerd mediator en werk volgens de gedragsregels van dit register. Ik ben aangesloten bij 'Hello Mediator' en ben voor hun actief in de regio Drenthe en inzetbaar als arbeidsmediator en mediator in zakelijke geschillen voor particulieren, (agrarische) ondernemers en overheidsinstellingen.
...

Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend
Prinses Beatrixstraat 1, Vledder
Laatste review 13-02-2024
0521-201596

Burenruzie oplossen

Een fijne woonomgeving draagt bij aan je persoonlijke geluk. Daarom is het zeer vervelend als thuis je rust wordt verstoord. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een ruzie tussen jou en jouw buren. Beide partijen zijn erbij gebaat als de ruzie snel wordt opgelost, omdat je wilt voorkomen dat het uit de hand loopt en het tot een verhuizing leidt. Een mediator is een onafhankelijke partij die je kan helpen met het oplossen van de ruzie met jouw buren. We leggen je uit hoe je omgaat met verschillende soorten burenruzies en wanneer het verstandig is om een mediator in te schakelen.

Kom samen tot een oplossing

Een burenruzie zorgt voor veel spanningen tussen jou en de buren en kan ook het woonplezier van andere bewoners in de wijk beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat je niet afwacht totdat de ruzie vanzelf overgaat, maar dat je actie onderneemt. Als je last hebt van de buren, moet je dit aangeven. Het kan zomaar zijn dat de buren niet eens doorhebben dat ze overlast veroorzaken. Wanneer je in gesprek wilt met jouw buren, is het belangrijk dat je hier een rustig moment voor kiest. Doe dit dus niet als iedereen over zijn toeren is. Tijdens het gesprek is het heel belangrijk dat je rustig en duidelijk verwoord waar je problemen mee hebt en de ander vooral niet uitscheldt. Vervolgens kan je samen zoeken naar een oplossing. Hieronder gaan we dieper in op wat je kunt doen in het geval van geluidsoverlast, pesterijen en discussies over de welbekende schutting.

Geluidsoverlast buren

Harde muziek, een blaffende hond en gedreun van de buren die door hun huis lopen. Een aantal zaken die kunnen zorgen voor frustraties, zo niet slapeloze nachten. Als je geluidsoverlast hebt van de buren, kan je proberen om afspraken met elkaar te maken. Spreek bijvoorbeeld af tot hoe laat de buren muziek draaien of de blaffende hond in de tuin laten. Daarnaast kan je ook kijken naar praktische maatregelen. Misschien kunnen een andere vloerbedekking of doppen onder de wasmachine de overlast verminderen. Als je een huurwoning hebt, kan je ook met de verhuurder praten over aanpassingen in de woning om het geluid van de buren te dempen.

Houd er rekening mee dat buurtbemiddelaars en gemeentes alleen overlast vaststellen, als je daadwerkelijk regelmatig overlast hebt van jouw buren. Je kan dit bewijzen door het bijhouden van een logboek en het opnemen van het geluid in jouw eigen woning. Wil je meer tips over hoe je omgaat met geluidsoverlast van buren? Het Juridisch Loket heeft een volledig stappenplan uitgeschreven.

Buren willen geen schutting

De tuin is een bekend onderwerp als het gaat om burenruzies. Het kan zijn dat jouw schutting op de grond van de buren blijkt te staan, wordt vernield of dat de buren geen gezamenlijke schutting willen plaatsen. Daarnaast kunnen de frustraties hoog oplopen als bomen van de buren in jouw zonlicht staan of jouw heg ineens is gesnoeid zonder dat dat aan je gevraagd is. Ook in deze situatie is het van belang dat je jouw ergernissen op een nette manier deelt met de buurman of buurvrouw. Wees er wel alert op dat er regels zijn voor erfafscheidingen en dat je je hieraan moet houden. Staat de schutting bijvoorbeeld precies op de erfgrens, dan is de schutting van jullie samen en mogen de buren met hun kant van de schutting doen wat ze willen, als er maar geen schade wordt gemaakt. Lees hier meer over alle regels met betrekking tot erfafscheidingen.

Intimiderend gedrag buren

Verschillende akkefietjes en gebrek aan communicatie kunnen ervoor zorgen dat je niet meer met de buren door één deur kan. Van het niet meer groeten tot aan het verspreiden van roddels onder andere buurtbewoners. Soms gaat het zelfs gepaard met intimidatie en bedreiging. Hoe lastig het ook is, probeer altijd eerst een gesprek aan te knopen met de buren. Vermijd scheldpartijen en vertrek als de situatie uit de hand dreigt te lopen. Mocht dat niet werken, kan je buurtbemiddeling inschakelen. Dit is gratis en wordt door 88% van de Nederlandse gemeenten aangeboden. Het is een laagdrempelige manier om samen met jouw buren tot een oplossing te komen. Worden er strafbare feiten gepleegd, zoals vernieling aan jouw woning, dan is het belangrijk om de politie in te schakelen.

Mediator inschakelen bij burenruzie

Naast het zelf in gesprek gaan met de buren of het inschakelen van buurtbemiddelaars, kan je ook kiezen voor mediation. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je je niet serieus voelt genomen door de buren en je het idee hebt dat de ruzie verder escaleert. Een mediator is een onafhankelijke partij en helpt je met het oplossen van de problemen met je buren. Deze persoon is erin getraind om op een objectieve manier naar het conflict te kijken en jullie dichter bij elkaar te brengen. De mediator zal jou en jouw buren tijdens één of meerdere gesprekken stimuleren om samen een oplossing te vinden. Het doel van de gesprekken is dat het woonplezier wordt hersteld.

Een rechtszaak voorkomen met mediation

Mediation bij een burenruzie kan voor zowel jou als de buren voordelig zijn. Een succesvolle mediation leidt namelijk tot overeenstemming. Op deze manier ga je de hoge juridische kosten uit de weg en daarnaast verloopt een mediation traject sneller dan een rechtszaak. Houd er rekening mee dat wanneer je naar de rechter stapt, de rechter ook bepaalt welke maatregelen getroffen worden. Je hebt de oplossing dus niet in eigen hand, terwijl je bij mediation samen met de buren tot een redelijke oplossing komt. Ten slotte kan je je afvragen hoe graag je tegenover jouw buren wilt staan in de rechtszaal. Dit zal de relatie namelijk niet ten goede komen.

Ben je op zoek naar een mediator die helpt bij het oplossen van jouw burenruzie? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste mediators bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst waar je naar op zoek bent, voer de gewenste plaats in en vind snel een gespecialiseerde mediator.

Reviews over mediators

Onze mediators worden gemiddeld beoordeeld met een 9 gebaseerd op in totaal 33.304 reviews uit 22 bronnen
Gemiddelde beoordeling
9,0
starstarstarstarstar_half
starstarstarstarstar

Ik stond in 1ste instantie huiverachtig t.o. een mediator door een eerdere negatieve ervaring, Petra gaf me direct het gevoel van vertrouwen en nam al mijn onzekerheid weg. Bedankt voor het goede verloop van de echtscheiding! Lees meer...

Ann Verschooren
14-02-2024
review_img
Treffend Mediation
starstarstarstarstar

Een vriendelijke, rustige man die goed luistert naar de wensen van beide partijen.
Voordat we het mediator traject aangingen was ik toch wat zenuwachtig, gelukkig is Paul erg professioneel met een fijne menselijke twist waardoor ik snel het vertrouwen had dat dit de juiste keuze was. Bedankt!
Lees meer...

Kyra Bachmann
06-01-2024
review_img
PWMediation
starstarstarstarstar

Anoeska straalt een bepaalde rust uit, die ik als prettig heb ervaren. Daarbij heeft ze vooral ondersteund bij het maken van het ouderschapsplan en hadden wij alle ruimte om onze eigen invulling hier aan te geven.
Er was voldoende tijd en ruimte om hier voor te gaan zitten en toch is het allemaal vlot verlopen.
Een aanrader!
Lees meer...

Sharon
14-12-2023
review_img
Stokvis Mediation BV
starstarstarstarstar

Peter is een vriendelijke man die zakelijk kijkt naar het hele plaatje en de papieren snel op orde maakt. Voor onze situatie was dit heel prettig. Lees meer...

Annelies
06-12-2023
review_img
Quickmediator Peter van Essen
starstarstarstarstar

Gilbert is a genuine and polite person! He turned an awkward situation to a lighter and sometimes funny situation. He is really organised and to the point ! We are really pleased on how fast and well organised the divorce was done! Lees meer...

Kalliopi Karamitsou
12-11-2023
review_img
Coers Mediation & Relatiecoaching
starstarstarstarstar

Reza is een fijne professionele mediator, hij brengt rust en inzicht in lastige situaties. Ik hoop nooit meer een mediator nodig te hebben maar ben blij dat ik in deze situatie voor Reza heb gekozen. Lees meer...

Soraya
28-10-2023
review_img
RW Mediation
starstarstarstarstar

Wij zijn goed begeleid door Andrea. Er werd goed naar ons geluisterd en er was altijd tijd om onze emoties te bespreken die toch wel heftig waren. Andrea kon hier goed mee omgaan. Ze hielp ons hierbij. Niet alleen het zakelijke gedeelte was goed opgelost maar zeker niet vergeten het emotionele gedeelte.
Bedankt Andrea en wij bevelen je zeker aan.
Lees meer...

Kelly en Ryan
16-10-2023
review_img
Andrea Tardy - Quickmediator
starstarstarstarstar

BEDANKT! Mijn ex was zwaar narcistisch en na bij een andere mediator geweest te zijn zijn we er eindelijk uitgekomen met Paul.
Zeer tevreden met deze manier van werken.
Lees meer...

Linda
01-10-2023
review_img
SPOT Mediation Harderwijk
starstarstarstarstar

Persoonlijk en to the point met aandacht voor de psychische en emotionele kant van het scheiden. Ons scheidingsconvenant was niet standaard en Ylonka wist onze wensen en afspraken hierin uitstekend te verwoorden. Lees meer...

Marit
28-08-2023
review_img
Clever Mediation