Niets is zo vervelend als ineens zonder stroom zitten door kortsluiting. Heb je te maken met een gesprongen stop, een knipperend licht of een apparaat dat plots uitvalt? Dan is de kans groot dat er sprake is van kortsluiting. Op deze pagina lees je wat kortsluiting precies is, hoe je het herkent én wat je kunt doen om het op te lossen.
Wil je zeker weten dat je elektra veilig is aangelegd? Schakel dan een erkend elektricien in voor controle of reparatie.
Kortsluiting is een veelvoorkomend probleem in huis dat voor flinke schade of zelfs gevaarlijke situaties zorgen. Denk aan brand, stroomuitval of kapotte apparaten. Gelukkig verhelp je het probleem in veel gevallen zelf – en als het echt serieus is, staat er altijd een vakman voor je klaar. Wij vertellen je alles over wat kortsluiting precies is, hoe het ontstaat, wat je kunt doen bij kortsluiting en wanneer het slim is om een elektricien in te schakelen. Ook leggen we uit hoe het zit met de verzekering en dekking bij schade.
Kortsluiting ontstaat wanneer er een directe verbinding ontstaat tussen de plus- en minpool van een stroomkring, zonder dat de stroom een verbruiker (zoals een lamp of apparaat) passeert. Elektriciteit kiest altijd de weg van de minste weerstand. Wanneer twee elektrische draden elkaar raken, ontstaat er een kortere weg voor de stroom – en dat levert gevaar op.
Een elektrische stroom die geen weerstand ondervindt, loopt razendsnel op tot hoge temperaturen. Hierdoor smelten leidingen, gaan apparaten kapot of, in het ergste geval, ontstaat er brand.
Kortsluiting ontstaat op verschillende manieren. We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij:
Wanneer er kortsluiting ontstaat, merk je dit vaak als eerste aan stroomstoring in je meterkast. Een stop of groep schakelt zichzelf uit, of in modernere woningen slaat de aardlekschakelaar om. Dit voorkomt schade en gevaar..
Let op: Als kortsluiting herhaaldelijk dezelfde groep in je meterkast uitschakelt, is de kans groot dat het probleem zich in een specifiek stopcontact of apparaat op die groep bevindt.
Volg deze stappen als je vermoedt dat er kortsluiting is:
Kom je er niet uit of treedt de kortsluiting direct opnieuw op? Vraag dan via Trustoo eenvoudig offertes aan van betrouwbare elektriciens bij jou in de buurt. Een vakman spoort het probleem snel op en lost het veilig op.
Een kapot stopcontact is een veelvoorkomende oorzaak van kortsluiting. Als de aansluiting loszit of als de binnenkant is doorgebrand, kan de stroom fout lopen. Je herkent dit vaak aan:
In zo'n geval moet je het stopcontact zo snel mogelijk laten vervangen. Een elektricien zorgt voor een veilige en correcte installatie. Vraag op Trustoo meerdere offertes op en kies een ervaren vakman in jouw regio.
Is het telkens dezelfde lamp, oplader of koffiemachine die de stoppen doet doorslaan? Dan is de kans groot dat het apparaat zelf kortsluiting veroorzaakt. Dit komt vaak door een defect onderdeel, een los contact of vocht in het apparaat.
Sommige apparaten zijn nog te repareren, bijvoorbeeld door een witgoedmonteur. In andere gevallen is vervangen verstandiger, vooral als het risico op brand bestaat.
Kortsluiting is gevaarlijk. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden. Soms zie je niet gelijk vlammen, maar raken de kabels binnen je muren of plafonds oververhit. Daarom is het belangrijk om altijd snel actie te ondernemen bij verdachte situaties.
Gebruik jij verlengsnoeren met meerdere apparaten tegelijk? Of werk je nog met oude bedrading? Laat dan preventief je installatie controleren. Een elektricien meet of jouw groepenkast, bekabeling en aarding nog aan de veiligheidseisen van NEN3140 voldoen.
In simpele gevallen los je kortsluiting zelf op door het defecte apparaat te verwijderen of het kapotte stopcontact te vervangen. Maar bij terugkerende of onduidelijke kortsluiting heb je professionele hulp nodig.
Een elektricien gebruikt speciale meetapparatuur om snel de oorzaak van de kortsluiting op te sporen. Hij of zij rapporteert aan je terug wat er mis is en hoe je het oplost.
Dat hangt af van je polis. In veel gevallen valt schade door kortsluiting onder je inboedelverzekering, vooral als het gaat om beschadigde apparaten of meubels door brand. Gaat het om schade aan leidingen of de meterkast zelf? Dan valt dit meestal onder de opstalverzekering.
Let op: sommige verzekeraars eisen dat de elektrische installatie voldoet aan de NEN-normen. Als blijkt dat je onveilige of verouderde installaties hebt, heeft dit gevolgen voor je dekking. Zorg dus dat je elektrische installatie up to date is en regelmatig gekeurd wordt en laat problemen snel verhelpen door een gecertificeerde elektricien.
Met een paar simpele maatregelen verklein je de kans op kortsluiting aanzienlijk:
Een elektricien ziet in één oogopslag of jouw elektrische installatie veilig is. Vraag via Trustoo een inspectie aan, zeker als je in een ouder huis woont.
Kortsluiting is niet prettig. Heb je nog meer vragen over wat je precies moet doen en hoe de verzekering met kortsluiting werkt? Lees hieronder de meestgestelde vragen.
Ja, in veel gevallen is ook kortsluiting in de meterkast verzekerd, mits het niet komt door slecht onderhoud of een illegale installatie. Een erkend elektricien beoordeelt de schade beoordelen en stelt eventueel een schaderapport op voor de verzekering. Ook dat regel je makkelijk via Trustoo.
Ja, schade door kortsluiting valt meestal onder de inboedelverzekering. De meeste inboedelverzekeringen dekken schade aan je spullen die ontstaat door kortsluiting, zoals brand of smeltplekken op elektronische apparatuur. Let wel op: de verzekering vergoedt vaak alleen gevolgschade (bijv. brandschade), niet de kosten om de oorzaak van de kortsluiting op te lossen. Check je polisvoorwaarden om zeker te zijn.
Kortsluiting ontstaat door beschadigde kabels, slecht aangesloten apparatuur of vocht bij elektrische delen. Als de isolatie rond elektriciteitsdraden versleten is of als stekkers niet goed vastzitten, kunnen de stroomdraden elkaar raken. Ook als er water in contact komt met een stopcontact of een apparaat, is kortsluiting mogelijk.
Je voorkomt kortsluiting door kabels en stekkers regelmatig te controleren en je installatie goed te onderhouden. Gebruik geen oude of beschadigde verlengsnoeren, stapel geen stekkerdozen op elkaar en houd elektrische aansluitingen uit de buurt van vocht. Laat ook eens in de paar jaar je groepenkast of meterkast controleren door een elektricien – vooral als je in een ouder huis woont.
Je lost kortsluiting op in de meterkast door eerst de stroom uit te schakelen en daarna de oorzaak te achterhalen. Controleer welke groep is uitgevallen, en trek daarna alle stekkers uit het stopcontact op die groep. Zet vervolgens de schakelaar weer om. Blijft de stroom aan? Dan veroorzaakte een apparaat de kortsluiting. Gaat de groep opnieuw uit zonder iets aan te sluiten? Dan zit de fout in de bedrading of het stopcontact, en moet een elektricien ingeschakeld worden.
Ja, een kapot of versleten stopcontact kan kortsluiting veroorzaken door losse draden of interne beschadiging. Als je bij het gebruik van een stopcontact vonken ziet, een brandlucht ruikt of zwarte aanslag opmerkt, kom dan direct in actie. Blijf het stopcontact niet gebruiken en laat het zo snel mogelijk vervangen door een elektricien.
Heb je last van kortsluiting of wil je je elektrische installatie laten controleren om problemen te voorkomen? Wacht dan niet te lang. Een erkende elektricien spoort het probleem snel en veilig op, voorkomt verdere schade en zorgt ervoor dat alles weer werkt zoals het hoort. Via Trustoo vraag je eenvoudig meerdere offertes aan van betrouwbare elektriciens bij jou in de buurt. Zo vergelijk je prijzen, lees je ervaringen van anderen en kies je met een gerust hart de vakman die het beste bij jouw situatie past. Vraag vandaag nog je offerte aan en laat kortsluiting professioneel oplossen.