Salderingsregeling blijft bestaan: wat betekent dit voor jou?

Gepubliceerd op 15 Feb, 2024

Deel artikel
2 minuten leestijd·Aangepast 16 feb
Trustoo
De beste bedrijven voor jou

Goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen op het dak en voor mensen die overwegen deze te installeren: de salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. Dit besluit, genomen door de Eerste Kamer, zorgt ervoor dat de eerder geplande afbouw van de regeling niet doorgaat. Maar wat betekent dit voor jou? Trustoo legt het je uit.

Ontvang prijsopgaven van de beste zonnepanelen-installateurs in jouw buurt
zoeken

Wat is de salderingsregeling en hoe werkt het?

De salderingsregeling stimuleert investeringen in zonnepanelen door deze financieel aantrekkelijker te maken. Met deze regeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Je kunt de energie die je meer opwekt dan verbruikt, wegstrepen tegen de energie die je van het net afneemt. Over deze energie betaal je geen belasting. Wek je meer energie op dan je verbruikt, dan ontvang je voor deze extra opgewekte energie een terugleververgoeding.

Besluit over de salderingsregeling en argumenten

Hoewel de regering van plan was om de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 geleidelijk tot 0% af te bouwen, stemde de Eerste Kamer tegen dit wetsvoorstel. Voorlopig blijft de salderingsregeling dus nog bestaan.

Voorstanders juichen deze beslissing toe, omdat zonnepanelen zo toegankelijk blijven voor een breder publiek. Zij zijn bang dat de drempel om zonnepanelen te nemen zonder deze regeling te hoog wordt voor mensen met een beperkter budget.

Tegenstanders zeggen dat het terugleveren van stroom te veel druk legt op het elektriciteitsnetwerk. Ook vinden ze het oneerlijk voor mensen zonder zonnepanelen. Deze mensen betalen wel mee aan de uitbreiding van het netwerk, maar hebben zelf geen voordeel van de salderingsregeling. Daarnaast loopt de overheid veel belastinginkomsten mis door de salderingsregeling.

Wat betekent het behoud van de salderingsregeling voor jou?

Voor bestaande en toekomstige eigenaren van zonnepanelen is het behoud van de salderingsregeling goed nieuws. Dankzij de regeling kun je jouw investering in zonnepanelen sneller terugverdienen. Bovendien worden zonnepanelen steeds betaalbaarder en efficiënter, waardoor de gemiddelde terugverdientijd vaak al binnen zeven jaar ligt. Ook voor huurders is er goed nieuws: woningcorporaties kunnen blijven investeren in zonnepanelen, waardoor ook huurders kunnen profiteren van duurzame energie.

Hoewel de salderingsregeling nu behouden blijft, gaat de discussie over duurzame energie en de beste manieren om de opwek hiervan te stimuleren door. Energieleveranciers nemen zelf al maatregelen door bijvoorbeeld terugleveringskosten in te voeren. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te blijven over ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de terugverdientijd en kosten van zonnepanelen.

Vind de beste zonnepanelen installateur via Trustoo

Wil je ook zonnepanelen laten installeren? Bij Trustoo brengen we je in contact met de beste lokale zonnepanelen installateurs. Bekijk de top 10 zonnepanelen installateurs bij jou in de buurt op Trustoo. Vraag gratis en vrijblijvend vier offertes aan van zonnepanelen installateurs en kies de beste installateur voor jouw opdracht.

Tip! Bekijk de Top 10 zonnepanelen-installateurs bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.