Belastingaangifte laten doen

Vind een top 10 boekhouder bij jou in de buurt
Mijn locatie
boekhouder.jpg
usp+1
BETROUWBAREen geverifieerde bedrijven
usp+1
VERGELIJK PRIJZENontvang gratis prijsopgaven
usp_3
2.100.000+succesvolle aanvragen

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de belastingaangifte

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de belastingaangifte. Ontvang volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes binnen 1 minuut. Bekijk, vergelijk & bespaar.

Lees meer...
oamkb administratiekantoor Groningen.jpg3
9.

oamkb administratiekantoor Groningen

icon
Reageert snel
9,6score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (123reviews)

Op zoek naar een administratiekantoor in Groningen? Mijn naam is Jolanda Spruijt, eigenaar van oamkb Groningen. Als jonge, enthousiaste bedrijfsadviseur en Register Belastingconsulent met een ondernemershart, help ik graag andere ondernemers op strategisch gebied. Ik geloof dat wanneer je ondernemers op deze manier ondersteunt, ze succesvoller worden en meer plezier beleven aan het ondernemen.

De waardevolle informatie die nodig is voor strategische beslissingen, zit vaak verborgen in de administratie. Daarom zorg ik ervoor dat je administratie zo veel mogelijk automatisch verloopt, zodat we tijd hebben om te sparren over je huidige resultaten en ambities.

Ik word vaak 'Snelle Jelle' genoemd, omdat ik snel denk en handel. Of je nu groeiplannen hebt of te maken krijgt met een tegenslag, ik sta voor je klaar met directe aanwijzingen en zorg ervoor dat alle financiële, juridische en fiscale mogelijkheden optimaal benut worden.

Ik ben er trots op dat ik er voor je mag zijn, in alle weersomstandigheden van het ondernemerschap. Dat doe ik niet alleen, maar samen met het hele team van mijn administratiekantoor en een netwerk van juristen, fiscalisten, advocaten en marketeers.

Ben je benieuwd wat ik voor jou en je onderneming kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende offerte.
...

Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend
kieler bocht 55, Groningen
Laatste review 21-03-2024
050-2052979

Belastingaangifte laten doen

De aangifte van de inkomstenbelasting: voor de één een makkelijke taak, voor de ander een behoorlijke klus. Hoe dan ook is er geen reden tot stress, want in dit artikel vind je alles wat je moet weten over jouw situatie.

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is belasting die door de overheid wordt geheven op het inkomen dat jij in een jaar hebt verdiend. De Belastingdienst onderscheidt drie verschillende inkomens:

  • Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning, hierbij geldt: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Tot 69.398 euro betaal je 37,07% belasting. Vanaf 69.398 euro betaal je 49,5% belasting.
  • Box 2: belastbaar inkomen uit een aanmerkelijk belang in een vennootschap. Je hebt een aanmerkelijk belang als je meer dan 5% bezit van onder andere de aandelen en het stemrecht.
  • Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. De eerste 50.650 euro is belastingvrij. Daarna gelden er verschillende tarieven. Hoe meer vermogen, hoe meer belasting je betaalt.

Elke box heeft een eigen belastingtarief. Elk soort inkomen valt slechts in één box, waardoor je niet dubbel wordt belast.

Hoe doe ik de belastingaangifte?

Er zijn drie manieren waarop je jouw jaarlijks inkomen kunt doorgeven. De belastingaangifte kun je online invullen via MijnBelastingdienst. In sommige gevallen mag je dit ook doen via de app Aangifte inkomstenbelasting. Deze app kunnen zowel Android- als iOS gebruikers downloaden. Bovendien mogen particulieren de belastingaangifte ook op papier invullen. De papieren die je hiervoor nodig hebt, kun je aanvragen bij de BelastingTelefoon.

Zodra jouw belastingaangifte is verwerkt, krijg je een bericht van de overheid met een (voorlopige) aanslag. Hierin staat of je geld terugkrijgt of juist moet betalen. Wil je meer informatie? Op de website van de Belastingdienst staat met voorbeelden uitgelegd hoe je de aangifte van de inkomstenbelasting kan doen.

Wanneer doe ik de aangifte inkomstenbelasting?

Elk jaar geef je jouw inkomsten door bij de Belastingdienst. Meestal krijg je automatisch bericht wanneer je de belastingaangifte moet doen. In sommige gevallen kan het zijn dat je geen bericht ontvangt, maar wel aangifte moet doen. Bijvoorbeeld als je inkomsten hebt ontvangen waarover je nog geen belasting hebt betaald. Je kunt standaard de belastingaangifte doen vanaf 1 maart. Je hebt dan tot 1 mei de tijd om je aangifte compleet te maken en (digitaal) op te sturen. Stuur je je aangifte al op vóór 1 april, dan krijg je voor 1 juli jouw voorlopige aanslag terug.

Kan ik uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting?

Red je het niet om op tijd de belastingaangifte te doen, dan kun je op de website van de Belastingdienst via een formulier uitstel aanvragen. Het is belangrijk dat je dit wel vóór de uiterste aangiftedatum doet, anders ontvang je een boete. Het formulier vul je alleen voor jezelf in. Heb je een fiscale partner? Dan vult jouw partner ook een eigen formulier in.

Wat zijn aftrekposten?

Sommige uitgaven mag je van jouw inkomen aftrekken (aftrekposten). Je moet zelf uitzoeken of je recht hebt op één of meerdere aftrekposten. Er zijn bijvoorbeeld aftrekposten met betrekking tot zorg, het kopen van een huis en studeren. Wanneer de aftrekpost van toepassing is op jouw situatie, kan het dus zijn dat je minder belasting hoeft te betalen of geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Ondernemers kunnen ook gebruikmaken van speciale aftrekposten, zoals de startersaftrek, investeringsaftrek en zelfstandigenaftrek, waardoor de belasting lager uitvalt. Daarnaast kan je aanspraak maken op één of meerdere belastingkortingen (heffingskortingen). Controleer dus goed wat op jouw situatie van toepassing is. Op de website van de Belastingdienst kan je controleren waar jij recht op hebt en ook het NIBUD geeft uitgebreide uitleg over belastingen, aftrekposten en heffingskortingen.

Boekhouder belastingaangifte

Vind je het spannend om de aangifte van de inkomstenbelasting te doen? En wil je daarom dat iemand jou een extra handje helpt? Er zijn verschillende mogelijkheden van hulp bij het doen van jouw belastingaangifte, zoals een belastingadviseur. Je kunt via de website van de Belastingdienst een afspraak maken met een medewerker op een belastingkantoor. Tijdens de afspraak kun je terecht met al jouw vragen. Daarnaast wordt er bij verschillende bibliotheken, seniorenverenigingen, wijkcentra en de Belastingwinkel extra hulp geboden. Zoek je het liever dichterbij huis? Dan kan je natuurlijk ook een familielid of bekende laten meekijken. Wil je dat een bekende de aangifte voor je doet? Dan kun je een DigiD-machtiging aanvragen. Let wel op, geef nooit jouw DigiD aan een ander. Ben je ondernemer en wil je jouw belastingaangifte laten doen? Dan is het verstandig om een boekhouder of accountant in de arm te nemen. Lees hierover meer onder het kopje ‘Belastingaangifte laten doen door boekhouder’.

Moet ik als ondernemer inkomstenbelasting betalen?

De inkomstenbelasting geldt alleen voor natuurlijke personen. Heb je een eenmanszaak of VOF als rechtsvorm gekozen? Dan is jouw rechtsvorm in het bezit van natuurlijke personen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen privé- en bedrijfsvermogen. Daarom word jij door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer). Je bent dus verplicht om inkomstenbelasting te betalen over de winst die je jaarlijks behaalt. De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. In dit geval moet je als zzp’er aangifte van de inkomstenbelasting doen. Bv’s en nv’s zijn rechtsvormen die bestaan uit rechtspersonen. Bij deze rechtsvormen betaal je geen inkomstenbelasting, maar vennootschapsbelasting.

De Belastingdienst toetst aan de hand van specifieke voorwaarden of jij een IB-ondernemer bent. Dit ben je dus niet automatisch. Hetzelfde geldt ook voor de aangifte van de omzetbelasting (btw-aangifte); de Belastingdienst bepaalt of je dit wel of niet moet doen. Het kan dus zijn dat je geen inkomstenbelasting moet betalen, maar wél omzetbelasting.

Belastingaangifte laten doen door boekhouder

Als je in loondienst werkt, heeft de Belastingdienst de aangifte vaak al voor jou ingevuld. Van ondernemers wordt meestal verwacht dat zij de inkomstenbelasting zelf invullen. De belastingaangifte kan lastiger zijn voor ondernemers, omdat hierbij de privésituatie komt kijken en kennis van belastingvoordelen handig is. Daarom kan je ervoor kiezen om de belastingaangifte te laten doen door een boekhouder of accountant. Deze kan het invullen van de inkomstenbelasting voor je uit handen nemen én weet hoe je profiteert van fiscale voordelen. Het uitbesteden van de belastingaangifte brengt uiteraard kosten met zich mee. Echter, zal je door de kennis van een goede adviseur er financieel op vooruit gaan. Ben je geen ondernemer, maar wil je wel hulp met bijvoorbeeld uitgebreide en ingewikkelde privé financiën? Dan kun je uiteraard ook een expert inschakelen.

Op zoek naar een geschikte boekhouder die je kan adviseren? Bekijk het meest complete overzicht van de beste boekhouders in jouw regio.

Reviews over boekhouders

Onze boekhouders worden gemiddeld beoordeeld met een 9,5 gebaseerd op in totaal 34.933 reviews uit 23 bronnen
Gemiddelde beoordeling
9,5
starstarstarstarstar
starstarstarstarstar

De boekhouder die je nodig hebt Finovion doet fantastisch werk als financieel dienstverlener. Ze leggen ingewikkelde dingen simpel uit, reageren snel en zijn flexibel. Ook denken ze graag met je mee en komen ze met nieuwe, slimme oplossingen. Je kunt altijd makkelijk contact met ze opnemen. Dankzij hun hulp voel ik me zekerder over mijn financiën. Ze zijn echt betrouwbaar en verdienen een dikke pluim! Lees meer...

Jewie
23-02-2024
review_img
Finovion Enschede
starstarstarstarstar

goede uitleg gehad en weet nu ook waar ik op moet letten. de dame in kwestie was een topper/ Lees meer...

Sylvester ten Hoove
19-02-2024
review_img
Administratiekantoor H.M. Schilder
starstarstarstarstar

Fantastische boekhouder, alleen maar goede ervaringen mee! Lees meer...

Tom Van benthem op Google
20-01-2024
review_img
Brand Boekhouders