De jaarrekening opstellen, het is een terugkerend nummer voor ondernemers. Met een jaarrekening heb je alle financiën van jouw onderneming overzichtelijk in beeld. Wij vertellen je alles over het opstellen van een jaarrekening en beantwoorden we vragen zoals: ‘Is het opstellen van een jaarrekening verplicht?’ en ‘Uit welke onderdelen bestaat een jaarrekening?’. Zo weet je precies welke situatie op jouw onderneming van toepassing is en weet je welke onderdelen moeten terugkomen in jouw jaarrekening.
Een jaarrekening is een financieel overzicht van een bedrijf. Hierdoor weet je hoe jouw bedrijf het afgelopen jaar heeft gepresteerd en kun je de resultaten vergelijken met vorige jaren. Naast het hebben van een financieel overzicht, wordt een jaarrekening bijvoorbeeld gebruikt voor:
Bij de aanschaf van een nieuw kantoorpand of hypotheekaanvraag kan de financier vragen naar de jaarrekening. Dit kan ook voorkomen bij lease- en subsidieaanvragen.
De Belastingdienst mag de jaarrekening ter controle opvragen, omdat hierin toelichting wordt gegeven over de belangrijkste cijfers van jouw bedrijf.
Aandeelhouders willen graag geïnformeerd worden over de financiële status van het bedrijf.
Een jaarrekening bestaat altijd uit drie onderdelen:
Het is niet voor alle ondernemers verplicht om een jaarrekening op te stellen. Bij de volgende rechtsvormen geldt wél een wettelijke verplichting:
Bij de bovengenoemde rechtsvormen is het ook verplicht om de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Met het deponeren van een jaarrekening wordt de financiële informatie openbaar beschikbaar voor geïnteresseerden. Wanneer een jaarrekening gedeponeerd moet worden, is afhankelijk per rechtsvorm. Voor de specifieke termijnen kan je de website van de KVK raadplegen. Een jaarrekening moet in ieder geval altijd binnen twaalf maanden na het einde van het boekjaar gedeponeerd zijn.
Als je een eenmanszaak hebt, hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wel kun je de jaarrekening opstellen, omdat het handig is om de belangrijkste cijfers van jouw onderneming bij de hand te hebben als je de aangifte van de inkomstenbelasting doet. Bij een eenmanszaak is het overigens niet verplicht om de jaarrekening op te stellen, maar het is dus wel handig voor jouw administratie. Hetzelfde geldt voor bedrijven met een vof als rechtsvorm; het maken van een jaarrekening is niet verplicht. Als de beherende vennoten buitenlandse kapitaalvennootschappen zijn, is het opstellen van een jaarrekening wél verplicht. Deze moet dan ook gedeponeerd worden bij de KVK.
Vaak kun je de jaarrekening laten opstellen door jouw boekhouder. Toch kan het voorkomen dat je hiervoor een accountant nodig hebt. Grotere bedrijven zijn namelijk verplicht hun jaarrekening te laten controleren door een accountant. Deze zogeheten accountantsverklaring toont aan dat jouw jaarrekening correct is opgebouwd. Je levert deze verklaring in bij het deponeren van de jaarrekening.
Je hebt een accountantsverklaring nodig, als je voldoet aan minimaal twee van de volgende drie criteria voor twee opeenvolgende jaren:
Veel startende ondernemers kiezen ervoor om de jaarrekening zelf op te stellen. Als je enige kennis hebt van boekhouden en je jouw administratie gestructureerd bijhoudt, dan moet dit gemakkelijk te doen zijn. Tegenwoordig zijn er ook online boekhoudsystemen waarin je jouw administratie eenvoudig en overzichtelijk kunt bijhouden. Is jouw bedrijf aan het groeien en wordt jouw administratie meer en meer? Dan kan het slim zijn om een professionele accountant in de arm te nemen. Deze stelt niet alleen de jaarrekening voor jou op, maar kan deze ook voor je indienen bij de Belastingdienst.
Als je de jaarrekening wilt laten maken, geldt: hoe uitgebreider de jaarrekening, hoe hoger de kosten. Voor een kleine onderneming worden de kosten van een boekhouder geschat tussen de 500 en 900 euro, terwijl de prijzen bij grotere bedrijven juist beginnen vanaf 900 euro. De kosten worden over het algemeen gebaseerd op drie factoren:
1. De grootte van de onderneming: hoe meer financiële informatie, hoe hoger de kosten.
2. Een accountantsverklaring: zoals eerder in dit artikel besproken, hebben grotere bedrijven verplicht een accountantsverklaring nodig. Hier zijn bijbehorende kosten aan verbonden.
3. Het tarief van jouw boekhouder of accountant: een accountant heeft een beschermde titel die gekoppeld is aan een opleiding. Bij een accountant kan je er zeker van zijn dat de persoon een opleiding en verplichte praktijkstage heeft afgerond. Het tarief van een accountant is doorgaans dan ook hoger dan van een boekhouder.
Voor extra toelichting over het maken van een jaarrekening, kan je altijd de websites van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel raadplegen.
Ben je op zoek naar een boekhouder die jou kan helpen met het ordenen van de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening? Bij Trustoo vind je het meest complete overzicht van de beste boekhouders in jouw regio.