Boekhouder belastingaangifte

Vind een top 10 boekhouder bij jou in de buurt
Mijn locatie
usp+1
BETROUWBAREen geverifieerde bedrijven
usp+1
VERGELIJK PRIJZENontvang gratis prijsopgaven
usp_3
1.600.000+succesvolle aanvragen

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de belastingaangifte

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de belastingaangifte. Ontvang volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes binnen 1 minuut. Bekijk, vergelijk & bespaar.

Lees meer...

Belastingaangifte doen

De aangifte van de inkomstenbelasting: voor de één een makkelijke taak, voor de ander een behoorlijke klus. Hoe dan ook is er geen reden tot stress, want in dit artikel vind je alles wat je moet weten over jouw situatie.

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is belasting die door de overheid wordt geheven op het inkomen dat jij in een jaar hebt verdiend. De Belastingdienst onderscheidt drie verschillende inkomens:

  • Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning, hierbij geldt: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Tot 69.398 euro betaal je 37,07% belasting. Vanaf 69.398 euro betaal je 49,5% belasting.
  • Box 2: belastbaar inkomen uit een aanmerkelijk belang in een vennootschap. Je hebt een aanmerkelijk belang als je meer dan 5% bezit van onder andere de aandelen en het stemrecht.
  • Box 3: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. De eerste 50.650 euro is belastingvrij. Daarna gelden er verschillende tarieven. Hoe meer vermogen, hoe meer belasting je betaalt.

Elke box heeft een eigen belastingtarief. Elk soort inkomen valt slechts in één box, waardoor je niet dubbel wordt belast.

Hoe doe ik de belastingaangifte?

Er zijn drie manieren waarop je jouw jaarlijks inkomen kunt doorgeven. De belastingaangifte kun je online invullen via MijnBelastingdienst. In sommige gevallen mag je dit ook doen via de app Aangifte inkomstenbelasting. Deze app kunnen zowel Android- als iOS gebruikers downloaden. Bovendien mogen particulieren de belastingaangifte ook op papier invullen. De papieren die je hiervoor nodig hebt, kun je aanvragen bij de BelastingTelefoon.

Zodra jouw belastingaangifte is verwerkt, krijg je een bericht van de overheid met een (voorlopige) aanslag. Hierin staat of je geld terugkrijgt of juist moet betalen. Wil je meer informatie? Op de website van de Belastingdienst staat met voorbeelden uitgelegd hoe je de aangifte van de inkomstenbelasting kan doen.

Wanneer doe ik de aangifte inkomstenbelasting?

Elk jaar geef je jouw inkomsten door bij de Belastingdienst. Meestal krijg je automatisch bericht wanneer je de belastingaangifte moet doen. In sommige gevallen kan het zijn dat je geen bericht ontvangt, maar wel aangifte moet doen. Bijvoorbeeld als je inkomsten hebt ontvangen waarover je nog geen belasting hebt betaald. Je kunt standaard de belastingaangifte doen vanaf 1 maart. Je hebt dan tot 1 mei de tijd om je aangifte compleet te maken en (digitaal) op te sturen. Stuur je je aangifte al op vóór 1 april, dan krijg je voor 1 juli jouw voorlopige aanslag terug.

Kan ik uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting?

Red je het niet om op tijd de belastingaangifte te doen, dan kun je op de website van de Belastingdienst via een formulier uitstel aanvragen. Het is belangrijk dat je dit wel vóór de uiterste aangiftedatum doet, anders ontvang je een boete. Het formulier vul je alleen voor jezelf in. Heb je een fiscale partner? Dan vult jouw partner ook een eigen formulier in.

Wat zijn aftrekposten?

Sommige uitgaven mag je van jouw inkomen aftrekken (aftrekposten). Je moet zelf uitzoeken of je recht hebt op één of meerdere aftrekposten. Er zijn bijvoorbeeld aftrekposten met betrekking tot zorg, het kopen van een huis en studeren. Wanneer de aftrekpost van toepassing is op jouw situatie, kan het dus zijn dat je minder belasting hoeft te betalen of geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Ondernemers kunnen ook gebruikmaken van speciale aftrekposten, zoals de startersaftrek, investeringsaftrek en zelfstandigenaftrek, waardoor de belasting lager uitvalt. Daarnaast kan je aanspraak maken op één of meerdere belastingkortingen (heffingskortingen). Controleer dus goed wat op jouw situatie van toepassing is. Op de website van de Belastingdienst kan je controleren waar jij recht op hebt en ook het NIBUD geeft uitgebreide uitleg over belastingen, aftrekposten en heffingskortingen.

Belastingaangifte laten doen

Vind je het spannend om de aangifte van de inkomstenbelasting te doen? En wil je daarom dat iemand jou een extra handje helpt? Er zijn verschillende mogelijkheden van hulp bij het doen van jouw belastingaangifte, zoals een belastingadviseur. Je kunt via de website van de Belastingdienst een afspraak maken met een medewerker op een belastingkantoor. Tijdens de afspraak kun je terecht met al jouw vragen. Daarnaast wordt er bij verschillende bibliotheken, seniorenverenigingen, wijkcentra en de Belastingwinkel extra hulp geboden. Zoek je het liever dichterbij huis? Dan kan je natuurlijk ook een familielid of bekende laten meekijken. Wil je dat een bekende de aangifte voor je doet? Dan kun je een DigiD-machtiging aanvragen. Let wel op, geef nooit jouw DigiD aan een ander. Ben je ondernemer en wil je jouw belastingaangifte laten doen? Dan is het verstandig om een boekhouder of accountant in de arm te nemen. Lees hierover meer onder het kopje ‘Belastingaangifte laten doen door boekhouder’.

Moet ik als ondernemer inkomstenbelasting betalen?

De inkomstenbelasting geldt alleen voor natuurlijke personen. Heb je een eenmanszaak of VOF als rechtsvorm gekozen? Dan is jouw rechtsvorm in het bezit van natuurlijke personen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen privé- en bedrijfsvermogen. Daarom word jij door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer). Je bent dus verplicht om inkomstenbelasting te betalen over de winst die je jaarlijks behaalt. De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. In dit geval moet je als zzp’er aangifte van de inkomstenbelasting doen. Bv’s en nv’s zijn rechtsvormen die bestaan uit rechtspersonen. Bij deze rechtsvormen betaal je geen inkomstenbelasting, maar vennootschapsbelasting.

De Belastingdienst toetst aan de hand van specifieke voorwaarden of jij een IB-ondernemer bent. Dit ben je dus niet automatisch. Hetzelfde geldt ook voor de aangifte van de omzetbelasting (btw-aangifte); de Belastingdienst bepaalt of je dit wel of niet moet doen. Het kan dus zijn dat je geen inkomstenbelasting moet betalen, maar wél omzetbelasting.

Belastingaangifte laten doen door boekhouder

Als je in loondienst werkt, heeft de Belastingdienst de aangifte vaak al voor jou ingevuld. Van ondernemers wordt meestal verwacht dat zij de inkomstenbelasting zelf invullen. De belastingaangifte kan lastiger zijn voor ondernemers, omdat hierbij de privésituatie komt kijken en kennis van belastingvoordelen handig is. Daarom kan je ervoor kiezen om de belastingaangifte te laten doen door een boekhouder of accountant. Deze kan het invullen van de inkomstenbelasting voor je uit handen nemen én weet hoe je profiteert van fiscale voordelen. Het uitbesteden van de belastingaangifte brengt uiteraard kosten met zich mee. Echter, zal je door de kennis van een goede adviseur er financieel op vooruit gaan. Ben je geen ondernemer, maar wil je wel hulp met bijvoorbeeld uitgebreide en ingewikkelde privé financiën? Dan kun je uiteraard ook een expert inschakelen.

Op zoek naar een geschikte boekhouder die je kan adviseren? Bekijk het meest complete overzicht van de beste boekhouders in jouw regio.

Reviews over boekhouders

Onze boekhouders worden gemiddeld beoordeeld met een 9,5 gebaseerd op in totaal 35.402 reviews uit 23 bronnen
Gemiddelde beoordeling
9,5
starstarstarstarstar
starstarstarstarstar

Alles op tijd en netjes geregeld!
Duidelijk en betrouwbaar 👌🏼
Lees meer...

Barry Mandels
20-09-2023
review_img
Dallinga Administraties
starstarstarstarstar

Wat een toppers werken hier! Dienstverlening zoals je eigenlijk niet makkelijk meer meemaakt. Snelle reacties op mijn vragen en volledige ontzorging bij de boekhouding door hun expertise. Het geeft mij rust omdat ik weet dat ik mijn boekhouding 100% op orde heb en er niet meer naar om hoef te kijken. Ik kan iedereen aanraden om eens kennis te maken met Autus, dan wil je niet meer anders! Lees meer...

Maureen op Google
04-06-2023
review_img
Boekhoudvriend
starstarstarstarstar

Ben zeer tevreden. De heer Yusuf is duidelijk en sterk in zijn communicatie. Ik raad het iedereen aan! Lees meer...

R.M op Google
16-04-2023
review_img
ES Groep Administratie & Belastingen
starstarstarstarstar

De ervaring met Weisch Advies heb ik als zeer aangenaam ervaren. Meneer was op tijd, heeft brede kennis en is erg vriendelijk! Kortom ik ben een zeer tevreden klant. Lees meer...

Niek Ebbeling
08-04-2023
review_img
Weisch Advies