Subsidie laadpaal: thuis en zakelijk
Vind een top 10 laadpaalinstallateur bij jou in de buurt
Mijn locatie
laadpalen.jpg
Deel artikelfacebook
link

Subsidie laadpaal: thuis en zakelijk

Wil je besparen op de kosten van een laadpaal? Op deze pagina vind je welke subsidies er zijn voor het installeren van een laadpaal in 2025 en lees je over de andere financiële voordelen van laadpaal-installatie.

Tip! Bekijk de Top 10 laadpaal installateurs bij jou in de buurt
zoeken

Subsidie laadpaal thuis

Op dit moment is er geen directe landelijke subsidie voor particulieren die een laadpaal thuis installeren. De meeste regelingen op dit gebied zijn gericht op zakelijke rijders of publieke laadvoorzieningen.

Veel gemeenten en provincies bieden wel lokale subsidies of regelingen aan voor het installeren van een laadpaal. Denk aan:

  • Gemeenten die een deel van de installatiekosten vergoeden.
  • Gratis plaatsing bij openbaar gebruik.
  • Versneld plaatsen van publieke laadpalen bij gebrek aan eigen oprit.

Check altijd de website van je eigen gemeente of provincie om te zien welke regelingen van kracht zijn.

Subsidie laadpaal zakelijk

Voor bedrijven en zzp'ers is er vaak wel laadpaalsubsidie beschikbaar. De belangrijkste lopen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

  • MIA (Milieu-investeringsaftrek): Hiermee kun je tot 45% van het investeringsbedrag extra aftrekken van de winst, bovenop de normale afschrijving. De laadpaal moet dan wel op de milieulijst staan en voldoen aan bepaalde eisen (bijvoorbeeld slim laden).
  • KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek): Deze regeling biedt een extra aftrek voor kleine investeringen, tot maximaal zo’n 28%, afhankelijk van het totaalbedrag aan investeringen in een jaar.
  • Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen): Hiermee kun je 75% van de investering afschrijven op een moment dat jou fiscaal goed uitkomt. Sinds 2022 geldt deze regeling alleen nog voor laadpalen die bestemd zijn voor zware elektrische voertuigen (categorie M2, M3, N2 of N3).

De regelingen zijn te combineren en vraag je aan via de RVO, meestal binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting. Je laadpaal-installateur informeert je over de mogelijkheden en biedt soms zelfs hulp bij het aanvragen van de RVO-subsidie voor een laadpaal.

Ontvang prijsopgaven van de beste laadpaal installateurs in jouw buurt
zoeken

Gratis laadpaal thuis

Een gratis laadpaal thuis klinkt ideaal, maar in de praktijk zijn er twee routes – allebei met voorwaarden. De eerste is via de gemeente: als je geen eigen oprit hebt, kun je vaak een openbare laadpaal aanvragen. Die komt in de buurt van je woning, wordt kosteloos geplaatst en blijft toegankelijk voor anderen. Jij betaalt alleen voor het laden. De tweede optie is via commerciële aanbieders die een gratis laadpaal bij je thuis installeren, op voorwaarde dat je laadpunt publiek toegankelijk blijft. Andere elektrische rijders laden hun voertuig dan tegen betaling op bij jouw paal, via een app. Jij krijgt een vergoeding of betaalt niets voor de installatie. Let op: je moet hiervoor een goed bereikbare parkeerplek op eigen terrein hebben en bereid zijn die te delen.

Laadpaal financieren: andere fiscale voordelen

Ook zonder subsidie kun je financieel voordeel behalen bij de aanschaf van een laadpaal:

  • Btw-teruggave bij zonnepanelen: Heb je zonnepanelen? Dan krijg je in sommige gevallen de btw op je laadpaal en installatie terug, als je de stroom (deels) zelf opwekt en doorverkoopt aan je EV.
  • Hogere woningwaarde: Een laadpaal verhoogt de doorverkoopwaarde van je huis.
  • Lagere laadkosten: Laden aan huis is goedkoper dan bij publieke laadpunten.

Kom je niet in aanmerking voor subsidie, maar wil je je laadpaal zo goedkoop mogelijk laten installeren? Vergelijk offertes van laadpaal-installateurs bij jou in de buurt en vind de beste deal.

Tip! Bekijk de Top 10 laadpaal installateurs bij jou in de buurt
zoeken

Veelgestelde vragen over laadpaal subsidie

Is er in Nederland subsidie op laadpalen? Lees de belangrijkste informatie hieronder in de veelgestelde vragen.

Bestaat er een subsidie voor bidirectioneel laden?

Ja, maar die is nog beperkt. Bidirectionele laadpalen (waarmee je niet alleen je auto laadt, maar ook stroom kunt terugleveren aan je huis of het net) vallen soms onder innovatieve energieprojecten of pilots. Sommige gemeenten of provincies bieden hier tijdelijke subsidies voor, en ook de landelijke regeling MIA (Milieu-investeringsaftrek) kan van toepassing zijn voor ondernemers. Voor particulieren is er op dit moment geen specifieke landelijke subsidie voor bidirectioneel laden.

Krijg je subsidie op een laadpaal als particulier?

Als particulier krijg je in 2025 geen directe subsidie voor een laadpaal aan huis. Wel zijn er gemeenten of provincies die (tijdelijk) een tegemoetkoming bieden. Daarnaast kun je, als je zonnepanelen hebt, mogelijk de btw op de laadpaal terugvragen. Ook bestaan er opties waarbij je een gratis laadpaal krijgt als je deze publiek toegankelijk maakt.

Krijg je subsidie op een laadpaal als bedrijf?

Ja. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de regelingen MIA (Milieu-investeringsaftrek) en KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Hiermee kun je een flink deel van de investering aftrekken van je winst. De laadpaal moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen, zoals slim laden.

Wat is de RVO-subsidie voor laadpalen?

De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) voert namens de overheid verschillende subsidieregelingen uit, waaronder de MIA en Vamil. Dit zijn fiscale regelingen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken, waaronder laadpalen. De RVO bepaalt elk jaar welke investeringen op de zogeheten Milieulijst staan. Laadpalen die daarop voorkomen, komen in aanmerking voor belastingvoordeel. Particulieren kunnen bij de RVO geen subsidie aanvragen.

Ontvang prijsopgaven van de beste laadpaal installateurs in jouw buurt
zoeken

Vind een laadpaal-installateur met Trustoo

Op Trustoo vind en vergelijk je eenvoudig deskundige laadpaal-installateurs bij jou in de buurt. Deze experts weten niet alleen alles af van verschillende soorten laadpalen, maar adviseren ook over subsidiemogelijkheden en andere fiscale voordelen die op jouw situatie van toepassing zijn. Kom je niet in aanmerking voor een subsidie? Dan helpt het vergelijken van offertes je bij het vinden van een goedkope laadpaal-installatie.

Vind een laadpaal installateur bij jou in de buurt