Vind een webdesigner bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Magento webshop laten maken: alle belangrijke informatie op een rij

Je gaat een webshop beginnen en je oog is gevallen op een open source platform. Een Magento webshop is dan een slimme keuze! Als je een Magento webshop laat bouwen dan heb je veel opties, er kan namelijk een heleboel op maat worden gemaakt. Ben je benieuwd waar je allemaal op moet letten als je een webshop laat bouwen en wat de kosten zijn van een Magento webshop? Lees dan snel verder.

Een Magento webshop: wat is het precies?

Magento is een open source platform dat is ontwikkeld om goedwerkende webshops te bouwen. Open source houdt in dat de broncode openbaar is. In de praktijk kan dus iedereen functionaliteiten ontwikkelen voor dit systeem net zoals bij WordPress. Hierdoor zijn er heel veel (gratis) functionaliteiten beschikbaar om jouw webshop mee te bouwen. Ook is het mogelijk om door een webdesigner of een bureau extra extensies te laten maken. Wil je meer weten over een open source platform en de verschillen met een closed source platform? Je leest het in dit blog.

Magento is ook beschikbaar in de Commerce (of Enterprise) versie. Dit is een betaalde cloud-versie die veel door grote bedrijven wordt gebruikt.

Magento is gelanceerd in 2008 en 10 jaar later werd Magento Commerce voor 1,68 miljard dollar gekocht door Adobe. Eerder was het platform al eens overgenomen door eBay. In 2015 werd Magento 2 gelanceerd. Deze versie is nog gebruiksvriendelijker en sneller dan de eerste versie. Sinds juni 2020 is Magento gestopt met de support voor de eerste versie. Dat geldt zowel voor de gratis versie als de Enterprise module. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat webdesigners automatisch een Magento 2 webshop bouwen, maar het is altijd goed om het vooraf even te checken.


De voordelen van een professionele Magento webshop

- Veel functionaliteiten: doordat het platform open source is, kan iedereen mee ontwikkelen aan het platform, dat zorgt voor heel veel keuze.

 • Je kan meerdere webshops beheren.
 • De community: Magento is wereldwijd een van de meest gebruikte platforms om webshops op te bouwen, hierdoor is er heel veel informatie beschikbaar over problemen waar je mogelijk tegenaan loopt.
 • Goede SEO-functionaliteiten met de mogelijkheid om extra plugins te installeren.
 • Uitstekende veiligheid: de community lost snel bugs op en Two Factor Authentication is verplicht.

- Mogelijkheid om met verschillende valuta af te rekenen.

De nadelen van een professionele Magento webshop

 • Magento is relatief ingewikkeld: Magento moet in zijn geheel worden geprogrammeerd en daar is veel technische kennis voor nodig. Het is dan ook een tijdrovende klus als je zelf een webshop wilt bouwen.
 • Kosten: als je een grote webshop hebt dan is een Commerce licentie vaak noodzakelijk. Er hangt hier een flink prijskaartje aan van ruim €15.000,- per jaar.
 • In vergelijking met Woocommerce (via WordPress) zijn er minder plugins beschikbaar.

Magento 2 webshop laten maken?

Wil je vanwege de ingewikkelde aard van het programmeren een Magento webshop bouwer inschakelen? Check dan of de webdesigner overweg kan met de volgende onderdelen:

 • Backend development: dit is ook wel de ‘achterkant’ van je website. Hierin worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd en wordt de betaalmodule gebouwd.
 • Front-end development: de ‘voorkant’ van je site. Dit gaat met name over de gebruiksvriendelijkheid en het design van jouw website.
 • Testen: voordat jouw webshop live gaat, is het belangrijk om goed te testen. Werkt de website bijvoorbeeld op verschillende apparaten en met veel gebruikte browsers. Ook worden de functionaliteiten gecontroleerd, zoals het winkelmandje en de betaalmogelijkheden.
 • Extra extensies: doordat Magento een open source platform is, zijn er heel veel mogelijke (betaalde) extensies beschikbaar. Deze moeten worden geïnstalleerd door een expert.
 • Hosting: Magento is in vergelijking met andere platforms een zwaar programma, al is Magento 2 al een stuk ‘lichter’ dan de eerste variant. De hosting kosten om de website draaiende te houden liggen dan ook vaak wat hoger dan gemiddeld.
 • Onderhoud: het is goed om regelmatig onderhoud te laten plegen aan jouw website, zodat jouw functionaliteiten optimaal blijven werken. Het is verstandig om dat bij de webdesigner of het bureau te laten doen die jouw webshop ook heeft gebouwd. Zij kennen immers alle ins and outs van jouw webshop.

Wil je weten waar je op moet letten wanneer je een keuze maakt voor een webdesigner?

Magento webshop: prijs

Als je een Magento 2 webshop laat maken dan ben je vast benieuwd welk prijskaartje daaraan hangt. Wij hebben het voor je uitgezocht. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren.

Kies je voor Magento open source of Magento Commerce?

Magento open source is de gratis versie. Magento Commerce, wat voorheen de Enterprise variant van Magento werd genoemd, is betaald. Je krijgt dan toegang tot extra functionaliteiten. Voor de exacte tarieven kan je contact opnemen met Adobe.

Het uitbesteden van het bouwen van een Magento Webshop

De kosten van een Magento webshop lopen sterk uiteen. Wel blijkt dat een basis webshop al snel rond de €5.000 kost. Dan wordt er nog geen rekening gehouden met bijvoorbeeld terugkerende onderhoudskosten. De meeste goedwerkende webshops zijn echter wel wat hoger geprijsd. Als je wat maatwerkaanpassingen wil laten maken op een basis template kom je al snel boven de €10.000 uit. Uiteraard zijn er online nog veel hogere bedragen te vinden als je zoekt op de prijzen van een Magento webshop. De kosten kunnen wel oplopen tot een paar ton. Deze prijzen horen bij webshops die helemaal op maat zijn gemaakt, en waarbij veel geld uit is gegeven aan het design en extra functionaliteiten. Grote bedrijven als Coca-Cola en Starbucks maken bijvoorbeeld ook gebruik van het Magento platform.


Wil je een professionele webshop laten maken in Magento? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste webdesigners bij jou in de buurt op een rij gezet. Je kunt selecteren op verschillende diensten, zoals het bouwen van een nieuwe website of webshop, het vernieuwen van een bestaande website of onderhoud van een website. Vul jouw plaats in en vind snel een webdesigner die bij jou past!