Vind een verhuisbedrijf bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Seniorenverhuizing: waar op letten?

Het wisselen van woning is altijd een spannende aangelegenheid, zeker voor senioren. Bij een seniorenverhuizing komt meer kijken dan bij een reguliere verhuizing. Daarom is het aan te raden om een verhuisbedrijf in te huren.

Ga je binnenkort verhuizen of gaat je (groot) ouder binnenkort verhuizen? In dit blog bespreken we waar je aan moet denken bij een seniorenverhuizing en op welke kosten je kan rekenen. Wil je direct een verhuisbedrijf inschakelen? Op deze pagina vind je de beste verhuisbedrijven bij jou in de buurt.

Wat is een seniorenverhuizing?

Voordat we kijken naar de praktische zaken van een seniorenverhuizing, leggen we eerst uit wat dit precies inhoudt. Een seniorenverhuizing is een verhuizing waarbij oudere mensen (senioren) verhuizen van hun huidige woning naar een nieuwe woning, vaak vanwege veranderingen in hun leefsituatie, gezondheid of persoonlijke omstandigheden.

Bij een seniorenverhuizing is er vaak sprake van specifieke behoeften en uitdagingen, zoals het verhuizen van spullen die vaak al vele jaren in hetzelfde huis staan, het aanpassen van de nieuwe woning aan de fysieke mogelijkheden van de oudere bewoners, en de emoties die komen kijken bij het afscheid nemen van de oude woning en omgeving.

Wat is het verschil met een reguliere verhuizing?

Het verschil tussen een reguliere verhuizing en een seniorenverhuizing is dat de verhuizers meer ondersteuning bieden. Verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verhuizen van senioren zijn dus beter ingespeeld op de behoeften en uitdagingen van deze doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan het inpakken, verhuizen en uitpakken van alle meubels, apparatuur en overige spullen.

Bovendien helpen gespecialiseerde bedrijven graag mee met het opnieuw in elkaar zetten van de meubels en het inrichten van de nieuwe woning. Op deze manier kan de verhuizing van senioren zo soepel en stressvrij mogelijk verlopen.

Wat beïnvloedt de kosten van een seniorenverhuizing?

De kosten van senioren verhuizen zijn afhankelijk van verschillende factoren. De prijs wordt bepaald door:

  • De omvang van de inboedel: hoe meer spullen verhuisd worden, hoe hoger de kosten.
  • Aantal verhuizers: een extra verhuizer kan de verhuizing versnellen, maar brengt ook hogere kosten met zich mee.
  • Transportkosten: Als de afstand tussen de oude en nieuwe woning groot is, kunnen er extra kosten verbonden zijn aan het transport van de spullen, zoals de kosten voor brandstof, tolwegen en eventuele overnachtingen. Ook kost de verhuizing dan meer tijd.
  • Extra diensten: het in- en uitpakken van spullen, het (de)monteren van meubels, het ophangen van lampen en gordijnen, de woning schoonmaken, enzovoort. Wil je dit door een professional laten doen, dan betaal je meestal tussen de € 25 tot € 50 per uur. Ondanks de bijkomende kosten, versnellen deze extra diensten de verhuizing en creëer je een prettige verhuiservaring.

Wat kost een seniorenverhuizing?

Het uurtarief van een verhuizer ligt tussen de € 30 en € 50 per uur. Om je een idee te geven van het kostenplaatje, sommen we hieronder de gemiddelde kosten (inclusief btw) op.

1 verhuizer + verhuiswagen 20 m³€400,- tot €700,-
1 verhuizer + verhuiswagen 20 m³€ 400,- tot € 700,-
1 verhuizer + verhuiswagen 50 m³€500,- tot €850,-
2 verhuizers + verhuiswagen 50 m³€820,- tot €1170,-

De prijzen en diensten verschillen per verhuisbedrijf. Het is daarom aan te raden om bij meerdere verhuizers offertes opvragen, zodat je alle prijzen en diensten met elkaar kan vergelijken. Via Trustoo is het mogelijk om meerdere verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken. Let hierbij vooral op de profielen met als expertise ‘seniorenverhuizing’, aangezien deze bedrijven gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van deze manier van verhuizen.

Hoe kan je besparen op een seniorenverhuizing?

Verhuizen kan hoge kosten met zich meebrengen. Daarom is het fijn om te weten op welke kosten je kan besparen. Wij geven je 5 praktische tips.

  1. Vraag aan familie en vrienden of ze je willen helpen met verhuizen. Zo hoef je geen of minder professionele verhuizers in te schakelen.
  2. Heb je spullen of meubels over die je niet meer gebruikt? De gemeente of kringloop haalt vaak gratis de spullen op bij de woning.
  3. Als je een verhuisbedrijf inschakelt, ga dan na of ze in het weekend een extra toeslag rekenen. In dat geval, kan je beter doordeweeks verhuizen.
  4. Je kan de voorrijkosten minimaliseren door een verhuisbedrijf uit de buurt te kiezen. Via Trustoo vind je eenvoudig een verhuisbedrijf in jouw omgeving.
  5. Vergelijk altijd verschillende offertes van verhuisbedrijven. Zo weet je zeker dat je de beste kwaliteit krijgt voor de laagste prijs.

Verhuizen naar een verpleeghuis of verzorgingshuis

De kosten van een seniorenverhuizing hangen samen met de nieuwe woonruimte. Zo is een verhuizing naar een verpleeghuis of verzorgingshuis anders dan wanneer je als senior verhuist naar een nieuwe zelfstandige woning. Een verpleeghuis en een verzorgingshuis zijn beide instellingen waar ouderen kunnen wonen als zij niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Er is echter een verschil tussen deze twee soorten instellingen.

Verzorgingshuis

Een verzorgingshuis biedt een woonplek aan ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, maar die nog wel redelijk zelfstandig zijn. Er wordt in een verzorgingshuis zorg en ondersteuning geboden, maar er is geen 24-uurs toezicht en intensieve zorg. In een verzorgingshuis kunnen ouderen vaak gebruik maken van gezamenlijke faciliteiten, zoals een ontmoetingsruimte, eetzaal en activiteitenprogramma. Verhuizen naar een verzorgingshuis kan dus een goede manier zijn voor senioren om sociaal actief te blijven.

Verpleeghuis

Een verpleeghuis biedt intensieve zorg en toezicht aan. Het gaat hierbij om ouderen die verpleegkundige zorg nodig hebben, bijvoorbeeld door dementie, een lichamelijke beperking of chronische ziekte. In een verpleeghuis is 24-uurszorg en toezicht aanwezig en zijn er vaak meer medische faciliteiten dan in een verzorgingshuis.

Tot slot

Verhuizen naar een verzorgingshuis of verpleeghuis is een ingrijpende gebeurtenis voor de persoon zelf en de betrokkenen en dus is het verstandig om de verhuizing door een professioneel verhuisbedrijf te laten uitvoeren. Zo kan de verhuizing zo soepel mogelijk verlopen. Probeer de senior altijd zo veel mogelijk te betrekken bij het proces en te zorgen voor een warme overgang naar de nieuwe woonomgeving.

Ga jij als senior verhuizen naar een nieuwe woning of ga jij helpen een senior te verhuizen? Trustoo geeft jou een compleet overzicht van de beste verhuisservices bij jou in de buurt. Laat de verhuizing prettig en snel verlopen door het inhuren van een verhuisbedrijf dat bij jou past.