Vind een verhuisbedrijf bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Piano verhuizen: zo doe je dat

Wanneer je verhuist, is het natuurlijk belangrijk dat je waardevolle bezittingen goed en veilig worden verplaatst. Soms kan dit lastig zijn doordat het om grote apparaten of objecten gaat, zoals een piano. Dit is een groot en fragiel instrument en dus is voorzichtigheid geboden. Een piano kan je zelf verhuizen of met behulp van een professioneel verhuisbedrijf. In dit blog geven wij jou de nodige informatie om je piano zo snel en veilig mogelijk te verhuizen.

Wat kost het om een piano te verhuizen?

De kosten voor het verhuizen van een piano zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals:

 • Het type piano
 • De afstand van A naar B
 • De toegankelijkheid van de locatie

Schakel je een professioneel verhuisbedrijf in, dan zal dit uiteraard extra kosten met zich meebrengen. Hieronder vertellen we je met welke kosten je rekening moet houden.

Wij raden altijd aan om professionele hulp in te schakelen, omdat het verhuizen van een piano een lastige klus is en je bovendien de kans kleiner maakt dat je schade hebt aan de piano. Gaat er namelijk iets kapot aan je piano, dan word je opgezadeld met torenhoge kosten.

Over het algemeen variëren de verhuiskosten van een piano tussen de 100 euro voor een kleine, rechtopstaande piano binnen dezelfde stad, en meer dan 1.000 euro voor een vleugelpiano die over een lange afstand moet worden vervoerd.

Het is belangrijk om een professioneel verhuisbedrijf te kiezen dat ervaring heeft met het verhuizen van piano's en dat verzekerd is voor eventuele schade aan de piano.

Het is ook een goed idee om bij meerdere specialisten een offerte op te vragen, zodat je een goed idee hebt van de prijzen en deze met elkaar kan vergelijken.

Kan je een piano zelf verhuizen?

Wij raden af om je piano zelf te verhuizen, vooral als het gaat om grotere, zwaardere modellen zoals vleugels. Als je toch kiest voor de piano zelf te verhuizen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Het verplaatsen van een piano vereist speciale vaardigheden, gereedschappen en apparatuur om te voorkomen dat de piano, jijzelf of de omgeving beschadigd raakt. Bovendien kan een piano verhuizen een fysiek uitdagende taak zijn, vooral als het gaat om:

 • trappen
 • smalle deuropeningen
 • ongelijke ondergronden

Zoals je waarschijnlijk al door had, kan het ook zeer gevaarlijk zijn. Bedenk je dus altijd twee keer voordat je de piano zelf gaat verhuizen.

Wees je ervan bewust dat een professionele verhuizer de juiste technieken en vaardigheden beheerst en goede apparatuur in huis heeft om de piano veilig te vervoeren en weer neer te zetten.

Kan je een piano liggend verhuizen?

Het is onwenselijk om een piano liggend te verhuizen, vooral als het gaat om grotere of zwaardere modellen, zoals vleugels. Het verplaatsen van een piano in liggende positie kan leiden tot schade aan de interne mechanische onderdelen, zoals:

 • De hamers
 • De veren
 • De snaren

Bovendien kan het liggen van een piano de houten kast beschadigen, bijvoorbeeld door wrijving of drukpunten. Je piano moet zonder schade de verhuizing doorstaan, dus probeer altijd de piano staand te verhuizen.

Als het toch noodzakelijk is dat de piano liggend wordt verhuisd, zorg er dan voor dat je het instrument stevig en veilig vastmaakt en dat de onderkant goed beschermd is.

Piano verhuizen met een karretje

Een piano verplaatsen met een karretje kan de verhuizing een stuk makkelijker maken. Het karretje wordt gebruikt om de afstand tussen de nieuwe woning en de auto te overbruggen. Zo kan je de piano rustig rollen. Ben je je aan het oriënteren op verhuisbedrijven, vraag dan of zij je piano met een karretje kunnen verhuizen.

Wil je zelf de piano verhuizen met een karretje, zorg er dan altijd voor dat de piano stevig vast zit, recht op staat, en dat je al het “overbodige” gewicht (denk aan de bank, lessenaar, en het pedaal) verwijdert. Ga altijd voorzichtig te werk en zorg dat er genoeg mensen zijn om de piano rustig op het karretje te tillen en er weer af te halen.

Een piano weegt gemiddeld tussen de 200 en 300 kilo, dus zoek een karretje uit dat dit gewicht aan kan.

Via een trap een piano verhuizen

Een piano verhuizen over de trap is bijna onmogelijk vanwege het gewicht en de bijbehorende risico’s. Het kan voor de verhuizers gevaarlijk zijn en leiden tot schade aan de piano of de trap als het niet goed wordt uitgevoerd.

Een professioneel verhuisbedrijf zal jouw piano nooit de trap op of af tillen, omdat dit volgens de Arbowet verboden is. Moet de piano naar een andere etage worden verplaatst, dan zal een het verhuisbedrijf altijd een verhuislift inschakelen of er moet een ruime personenlift in het complex aanwezig zijn.

Wil je toch zelf een piano de trap op tillen, omdat het maar om een paar treden gaat of dat je een lichtere buffetpiano hebt, dan moet je rekening houden met een aantal zaken:

 1. Wikkel de piano in beschermende materialen, zoals dekens of folie, om te voorkomen dat het instrument tijdens het verplaatsen beschadigd raakt.
 2. Zorg ervoor dat iedereen die helpt, goed op elkaar is afgestemd en weet wat er van hem of haar wordt verwacht.
 3. Maak de trap vrij van obstakels en zorg dat er voldoende ruimte is om de piano naar boven te tillen.
 4. Til de piano langzaam en gelijkmatig omhoog. Laat de personen die aan de onderkant van de piano tillen het meeste werk doen, terwijl de personen aan de bovenkant van de piano het instrument stabiliseren.

Op sommige trappen kan je een trappensteekwagen gebruiken om de piano omhoog of naar beneden te krijgen.

Wil jij jouw piano veilig van A naar B verhuizen? Wij geven je een compleet overzicht van de beste verhuisservices bij jou in de buurt. Selecteer het type verhuizing (particulier, zakelijk of internationaal), voer de gewenste plaats in en vind snel een verhuisbedrijf dat jouw piano en andere bezittingen verhuist!