Venootschapsbelasting?

Vind een top 10 boekhouder bij jou in de buurt
Mijn locatie
boekhouder.jpg
usp+1
BETROUWBAREen geverifieerde bedrijven
usp+1
VERGELIJK PRIJZENontvang gratis prijsopgaven
usp_3
2.200.000+succesvolle aanvragen

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de aangifte van de vennootschapsbelasting

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de aangifte van de vennootschapsbelasting. Ontvang volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes binnen 1 minuut.

Lees meer...
oamkb administratiekantoor Groningen.jpg3
8.

oamkb administratiekantoor Groningen

icon
Reageert snel
9,6score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (123reviews)

Op zoek naar een administratiekantoor in Groningen? Mijn naam is Jolanda Spruijt, eigenaar van oamkb Groningen. Als jonge, enthousiaste bedrijfsadviseur en Register Belastingconsulent met een ondernemershart, help ik graag andere ondernemers op strategisch gebied. Ik geloof dat wanneer je ondernemers op deze manier ondersteunt, ze succesvoller worden en meer plezier beleven aan het ondernemen.

De waardevolle informatie die nodig is voor strategische beslissingen, zit vaak verborgen in de administratie. Daarom zorg ik ervoor dat je administratie zo veel mogelijk automatisch verloopt, zodat we tijd hebben om te sparren over je huidige resultaten en ambities.

Ik word vaak 'Snelle Jelle' genoemd, omdat ik snel denk en handel. Of je nu groeiplannen hebt of te maken krijgt met een tegenslag, ik sta voor je klaar met directe aanwijzingen en zorg ervoor dat alle financiële, juridische en fiscale mogelijkheden optimaal benut worden.

Ik ben er trots op dat ik er voor je mag zijn, in alle weersomstandigheden van het ondernemerschap. Dat doe ik niet alleen, maar samen met het hele team van mijn administratiekantoor en een netwerk van juristen, fiscalisten, advocaten en marketeers.

Ben je benieuwd wat ik voor jou en je onderneming kan betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende offerte.
...

Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend
kieler bocht 55, Groningen
Laatste review 15-04-2024
050-2052979

Vennootschapsbelasting (Vpb)

Ondernemers met een nv of bv betalen altijd vennootschapsbelasting (Vpb). Wij leggen je uit wat deze belasting inhoudt, wanneer je de aangifte doet én wat je moet doen als je de aangifte niet op tijd hebt gedaan.

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting is een belasting over winst. De Belastingdienst maakt voor belasting over winst onderscheid in lichamen en natuurlijke personen. Lichamen betalen belasting over de winst via de vennootschapsbelasting. Natuurlijke personen doen dit via de inkomstenbelasting.

De bekendste lichamen zijn naamloze vennootschap (nv) en de besloten vennootschap (bv). Deze ondernemingen betalen dus vennootschapsbelasting. Overheidsinstanties, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, moeten ook aangifte vennootschapsbelasting doen.

Stichtingen, verenigingen en vergelijkbare organisaties zijn in sommige gevallen belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Zij hebben een ‘beperkte belastingplicht’. Organisaties die bijvoorbeeld hieronder vallen zijn:

  • Culturele instellingen
  • Kerkgenootschappen
  • Algemene nut beogende instellingen (ANBI’s)
  • Sportclubs en organisatoren van sportevenementen

Wanneer doe ik de aangifte vennootschapsbelasting?

De aangifte van de vennootschapsbelasting doe je na het boekjaar van jouw onderneming. Loopt het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december), dan lever je de aangifte voor 1 juni in. Heb je een verkort boekjaar of een gebroken boekjaar? Lees dan hieronder welke termijn voor jouw situatie geldt.

Verkort boekjaar

Dit is een boekjaar dat korter is dan de gebruikelijke 12 maanden. Eindigt het korte boekjaar op 31 december, dan moet de aangifte voor 1 juni van het volgende jaar zijn gedaan. Eindigt het boekjaar in een andere maand? Dan doe je de aangifte vennootschapsbelasting voor 1 april van het volgende kalenderjaar.

Gebroken boekjaar

Een gebroken boekjaar loopt niet gelijk met een kalenderjaar. Het boekjaar loopt dan bijvoorbeeld van 1 maart tot en met 31 augustus. Als dit het geval is, doe je binnen vijf maanden na het aflopen van jouw boekjaar de aangifte vennootschapsbelasting. Ga je deze termijn niet redden? Dan kan je bij de Belastingdienst om uitstel vragen. Lees verderop hoe je dit doet!

Voorlopige aanslag controleren

Aan het begin van het boekjaar krijg je een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting van de Belastingdienst. De aanslag is gebaseerd op gegevens van afgelopen jaren. Later zal je een definitieve berekening ontvangen. Het is belangrijk dat je de aanslag vennootschapsbelasting goed controleert. Als je het niet eens bent met het bedrag op de aanslag, kun je geen bezwaar maken, maar wél een wijziging laten plaatsvinden. Je geeft dan door of je een lagere of hogere belastbare winst verwacht. Dit doe je uiteraard voordat je de aangifte invult. De Belastingdienst kan maximaal drie keer de aanslag over één jaar verhogen. Soms kan het zijn dat je geen voorlopige aanslag hebt ontvangen. Weet je vrijwel zeker dat je belasting moet betalen? Vraag dan zelf de voorlopige aanslag aan.

Hoe doe ik aangifte van de vennootschapsbelasting?

Je start met de aangifte vennootschapsbelasting via Inloggen voor ondernemers. Het is ook mogelijk om via administratiesoftware de aangifte in te vullen. Het voordeel daarvan is dat je de aangifte kunt wijzigen totdat je de definitieve aanslag hebt binnengekregen.

Wij begrijpen dat de aangifte vennootschapsbelasting een ingewikkelde klus kan zijn. Op internet zijn er diverse voorbeelden van de aangifte vennootschapsbelasting te vinden. In deze voorbeelden wordt uitgelegd hoe je de vennootschapsbelasting berekent en hoe je de aangifte stap voor stap invult. Daarnaast zijn er ook handige video’s te vinden op YouTube.

Heb je toch liever dat iemand je helpt? Dan kan je er uiteraard voor kiezen om de aangifte vennootschapsbelasting te laten doen door een boekhouder of accountant. Deze persoon is op de hoogte van allerlei regels en aftrekposten. Dit brengt extra kosten met zich mee. Echter, zal je door de kennis van een goede adviseur er financieel op vooruit gaan.

Kan ik uitstel aanvragen voor de aangifte vennootschapsbelasting?

Je kunt op twee manieren uitstel vragen voor de aangifte vennootschapsbelasting. De uitstel heeft normaal gesproken een duur van vijf maanden.

  • Via Inloggen voor ondernemers
  • Met het formulier Aanvraag uitstel aangifte vennootschapsbelasting. Deze vind je op de site van de Belastingdienst.

Let op, als je aan één van onderstaande voorwaarden voldoet, vul je altijd het formulier in:

  • Je bent belastingplichtig in het buitenland.
  • Het boekjaar van jouw onderneming is niet gelijk aan het kalenderjaar.
  • Je wilt langer dan vijf maanden uitstel. Motiveer waarom en tot wanneer je uitstel wilt hebben.

In deze situaties kun je dus niet via de ondernemersportal op de website van de Belastingdienst uitstel aanvragen.

Te laat aangifte ingediend

Het is natuurlijk belangrijk dat je de aangifte op tijd doet. Ben je toch te laat? Dan is er meestal nog geen reden tot paniek. De Belastingdienst zal je een eerste herinnering sturen dat je de aangifte vennootschapsbelasting nog moet invullen. Doe je dit niet, dan krijg je een aanmaning. Hierin staat vermeld binnen welke termijn je nog aangifte kunt doen zonder dat je een boete ontvangt. Als de Belastingdienst na deze termijn jouw aangifte binnenkrijgt, zal je wel een boete ontvangen. Lees hier meer over wanneer je een boete krijgt.

Fiscale waardering deelneming

Deelnemingen krijgen een fiscale waardering op basis van de toegepaste fiscale waarderingsgrondslag in de aangifte vennootschapsbelasting. Volgens de Belastingdienst is er sprake van een deelneming als je voor “ten minste 5% van het nominaal gestorte kapitaal aandeelhouder bent van een vennootschap waarvan het kapitaal geheel of gedeeltelijk in aandelen is verdeeld (bijvoorbeeld een naamloze of besloten vennootschap).” Bovendien zijn er nog veel meer gevallen waarin je een deelneming kunt hebben. Deze bekijk je hier. Daarnaast legt de Belastingdienst uit wanneer je in aanmerking komt voor een deelnemingsvrijstelling.

Ben je op zoek naar een boekhouder die jou kan adviseren en met gemak de aangifte vennootschapsbelasting invult? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste boekhouders in jouw regio op een rijtje gezet. Selecteer de dienst waar je naar op zoek bent en voer de gewenste plaats in. Voor je het weet, maak je kennis met een boekhouder bij jou in de buurt!

Reviews over boekhouders

Onze boekhouders worden gemiddeld beoordeeld met een 9,5 gebaseerd op in totaal 35.652 reviews uit 23 bronnen
Gemiddelde beoordeling
9,5
starstarstarstarstar
starstarstarstarstar

Ze geven een goede service en advies. Ze zijn vakbekwaam en ontzorgen ons van de administraties. We zijn zeer tevreden. Lees meer...

Albert Misier op Google
18-03-2024
review_img
DL Advies & Administraties
starstarstarstarstar

De boekhouder die je nodig hebt Finovion doet fantastisch werk als financieel dienstverlener. Ze leggen ingewikkelde dingen simpel uit, reageren snel en zijn flexibel. Ook denken ze graag met je mee en komen ze met nieuwe, slimme oplossingen. Je kunt altijd makkelijk contact met ze opnemen. Dankzij hun hulp voel ik me zekerder over mijn financiën. Ze zijn echt betrouwbaar en verdienen een dikke pluim! Lees meer...

Jewie
23-02-2024
review_img
Finovion Enschede
starstarstarstarstar

Heel erg tevreden met de manier van omgang! Zal hier zeker terugkomen in de toekomst. Tevens ook snel in het beantwoorden van calamiteiten Lees meer...

Mateja Jovanovic op Google
15-01-2024
review_img
Brand Boekhouders