Wespen bestrijden heeft geen zin als er ergens in of bij je huis een wespennest aanwezig is. De wespen blijven zich vermenigvuldigen en terugkeren naar de plekken waar je ze niet wil hebben, zoals je keuken, je terras of de composthoop.
Wespen in en rondom je huis veroorzaken veel overlast. Een enkel wespennest bevat vaak honderden tot duizenden wespen, en een kleine verstoring leidt al gauw tot agressief gedrag. Hierdoor is het risico dat je gestoken wordt groot, vooral als het wespennest zich dicht bij een doorgang of veelbezochte plek in je huis of tuin bevindt. Een enkele wespensteek is meestal alleen pijnlijk, maar meerdere steken zijn schadelijk voor je gezondheid. Voor mensen met een wespenallergie is een wespensteek soms zelfs levensbedreigend. Daarom is het altijd een goed idee om een wespennest dat zich in of dicht bij je huis bevindt professioneel te laten verwijderen door een ongediertebestrijder.
Je herkent een wespennest aan de rondvormige, gelaagde opbouw en papierachtige structuur. Als het wespennest nog niet af is, zie je soms de honingraat-achtige binnenkant. Een beginnend wespennest is soms niet veel groter dan een pingpongbal, maar een volgroeid nest heeft al gauw de omvang van een voetbal of basketbal. Kom je in de lente een beginnend nest van een paar centimeter tegen? Laat het op tijd weghalen door een specialist, want het wespennest kan in de zomer uitgroeien tot een doorsnede van wel 30 cm of meer.
Hoe ontstaat een wespennest? Een wespennest begint meestal in de lente en groeit in de zomer uit tot een volledig nest. Hoe sneller je erbij bent, hoe makkelijker het is om het wespennest te verwijderen. Een nest gaat gedurende het jaar door de volgende fasen heen:
Een wespennest begint als de wespenkoningin zich ergens vestigt en een nest begint te bouwen. Ze legt haar eerste wespeneitjes, waaruit werksters ontstaan die het nest verder uitbouwen. Kom je in de lente een klein wespennest tegen, dan is het vaak een beginnend nest. Het is dus verstandig deze op tijd te laten verwijderen, voordat het nest groter wordt.
In de zomer ontwikkelt het nest zich door tot een volgroeid wespennest. Wanneer een wespennest volledig ontwikkeld is, bevat het soms wel duizenden wespen. De werksters blijven continu bouwen en uitbreiden, waardoor het nest snel groter wordt. In deze fase bereikt een nest een aanzienlijke omvang en wordt het gevaarlijk, vooral als het zich in de buurt van een woning of drukbezochte plek bevindt. Wespen worden in deze periode agressiever en kunnen aanvallen als je het nest verstoort of te dichtbij komt.
Aan het einde van het seizoen, meestal in de herfst, sterven de meeste wespen uit. Een nest brengt vaak wel meerdere bevruchte vrouwtjes voort, die overwinteren en in het voorjaar een nieuwe koninginnewesp worden. Oude wespennesten worden meestal niet opnieuw gebruikt, maar de nieuwe wespenkoninginnen vestigen zich vaak in de buurt van het oude nest. Het is daarom verstandig om een wespennest altijd professioneel te laten verwijderen en niet te wachten tot het vanzelf uitsterft, want hoogstwaarschijnlijk krijg je er in het volgende jaar meerdere nesten voor terug.
Wespen bouwen hun nest vaak op verstopte, goed beschutte plekjes. Een eerste teken waaraan je herkent dat er een wespennest in of dichtbij je woning aanwezig is, is meestal een toename van wespenactiviteit in een bepaald gebied. Je ziet bijvoorbeeld meerdere wespen in en uit een opening vliegen. Zo weet je dat er een nest in de buurt is. Kijk, voordat je de wespenverdelger belt, eerst of je het nest zelf kunt vinden. De volgende locaties in en rondom huis zijn plekken waar wespen zich vaak vestigen:
Heb je veel wespenoverlast en vermoed je dat er ergens bij je thuis een wespennest is, maar kun je de locatie ervan niet ontdekken? Een ongediertebestrijder spoort het nest voor je op en verwijdert het veilig en definitief.
Heb je een wespennest gevonden en wil je er vanaf? Laat een ongediertebestrijder langskomen om het nest vakkundig te verwijderen. Het is altijd het beste om deze klus aan een specialist over te laten, vanwege het steekgevaar bij het verstoren van een wespennest. Professionals beschikken over de juiste kennis, ervaring en uitrusting om het probleem veilig en effectief aan te pakken. Een wespenverdelger komt langs bij je thuis en onderneemt de volgende stappen:
Wat kost een wespennest verwijderen? De kosten voor het verwijderen van een wespennest variëren gemiddeld van € 60,- tot € 160,-. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het nest, de locatie, de wespensoort en of het nest actief is of niet. Via Trustoo vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende ongediertebestrijders uit de regio. Beschrijf het nest en de locatie van het nest goed in je aanvraag, zodat je een duidelijke prijsindicatie ontvangt.
Wat te doen bij een wespennest? Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over wespennest bestrijding en het inhuren van een professionele wespenverdelger.
Kan ik een wespennest zelf verwijderen?
Als je een wespennest in een heel vroeg stadium ontdekt, is het soms mogelijk deze zelf te verwijderen. Doe dit alleen als het nest nog heel klein is, niet groter dan een biljartbal. Roei de wespen eerst uit met een speciale insecticide, zoals wespenpoeder, voordat je het nest probeert weg te halen. Hoewel een beginnend wespennest zelf verwijderen soms mogelijk is, ben je met een professionele service gegarandeerd van een veilige én volledige verwijdering, zodat je zeker weet dat de wespen niet meer terugkomen.
Voor grotere nesten is het om veiligheidsredenen noodzakelijk om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Vermijd alles wat wespen agressief maakt, zoals het wespennest proberen los te slaan met een stok, natspuiten met een (hogedruk)spuit of in brand steken. In het nest houden zich soms wel meer dan duizend wespen schuil, die in de aanval zullen gaan om het nest te verdedigen. Zo kun je ernstig gewond raken, terwijl het probleem vaak blijft bestaan.
Moet je een wespennest verwijderen?
Gaat een wespennest vanzelf weg, of moet je het laten verwijderen? Een wespennest ontstaat vaak in de lente en groeit in de zomer uit tot een groot nest, waardoor je overlast kunt krijgen van de wespen. In de herfst en winter sterven de meeste wespen uit en komt het nest leeg te staan. Een nest wordt meestal niet hergebruikt, dus het is niet noodzakelijk om een leeg nest te verwijderen. Als je er vanaf wil, is het mogelijk om het nest zelf te verwijderen, maar alleen als je zeker weet dat het leeg is. Het nest gaat niet vanzelf weg.
Hoewel een wespenplaag in de winter meestal vanzelf uitsterft, is het niet verstandig om een wespennest in of bij je huis te laten zitten. Niet alleen brengt een actief nest gevaar en overlast met zich mee, maar als je een nest niet bestrijdt zal het bevruchte vrouwtjes voortbrengen, die in de lente nieuwe koninginnen worden. Koninginnen vestigen zich vaak in de buurt van het oude nest, dus door het nest te laten zitten vergroot je de kans op wespennesten voor het komende jaar.
Hoe weet je of een wespennest leeg is?
Als je een oud wespennest zelf wilt verwijderen, moet je eerst zeker weten dat het nest echt leeg is. Houd het nest eerst langere tijd in de gaten om te kijken of er geen wespen naar binnen of naar buiten komen. Zie je langere tijd geen wespen in en rondom het nest? Dan is het waarschijnlijk een oud nest. Probeer het nest vanaf een grote afstand heel voorzichtig heen en weer te bewegen, bijvoorbeeld met een lange stok. Als er toch nog wespen in het nest aanwezig zijn, zullen die naar buiten komen. Wees niet te ruig en voorkom dat wespen die eventueel toch nog in het nest zitten agressief worden en aanvallen. Een leeg nest kun je in principe zelf verwijderen, maar er blijft altijd een risico bestaan dat er toch nog een enkele wesp in het nest aanwezig is. Daarom raden we aan om voor gegarandeerde veiligheid een professionele wespenbestrijder in te schakelen.
Hoe verwijder je een wespennest?
Het verwijderen van een wespennest is een zorgvuldig en risicovol klusje. Als je een wespennest in of bij je woning ontdekt, is het een goed idee om zo snel mogelijk een ongediertebestrijder te bellen. Een wespenspecialist komt dan langs om het wespennest te inspecteren en vakkundig te verwijderen en onderneemt daarbij de volgende stappen:
Hoe groot is een wespennest?
Een wespennest varieert in grootte van ongeveer 5 cm doorsnee voor een beginnend nest tot gemiddeld 30 cm of meer voor een volgroeid nest. In extreme gevallen kunnen nesten meer dan 50 centimeter breed worden en duizenden wespen bevatten. Het is onverstandig om een klein nest te laten zitten, want meestal blijft het groeien tot je er iets aan doet.
Hoe herken je een beginnend wespennest?
Een beginnend wespennest is een klein, bolvormig nest van papierachtige structuur, vaak niet groter dan een golfbal. Het nest is in het begin nog niet dicht, waardoor je het kunt herkennen aan de ronde holletjes die erin zitten. Het wordt meestal gebouwd op beschutte plekken zoals in een dakrand, schuur of onder een afdak. In het begin bevat het nest slechts een paar wespen, maar dit aantal groeit snel naarmate de wespenkoningin meer eitjes legt. Laat een beginnend wespennest verwijderen door een professional, voordat het uitgroeit tot een volledig nest.
Wat is het verschil tussen een wespennest en een bijennest?
Het grootste verschil is het materiaal en de structuur van het nest. Een wespennest is gemaakt van gekauwd hout en speeksel, waardoor het een papierachtige textuur heeft. Bijen daarentegen bouwen hun nest van bijenwas en vormen honingraten.
Wespennesten en bijennesten lijken van de buitenkant op elkaar, waardoor je het verschil het makkelijkst herkent aan de beestjes zelf. Bijen zijn wat dikker en pluiziger, terwijl je wespen kunt herkennen aan de langwerpige lichaamsvorm, smalle taille, en weinig beharing.
Laat een ongediertebestrijder langskomen om het nest te inspecteren en te bepalen om welk insect het gaat. Zo nodig zal deze expert het nest verwijderen of verplaatsen. Verwijder het nest nooit zelf. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook illegaal als je per ongeluk met een beschermde bijensoort te maken hebt.