Ben je recent getroffen door stormschade aan je woning? Het is een situatie die direct om actie vraagt. Rondvliegende dakpannen, omgevallen bomen en andere schade aan je huis kunnen erge problemen opleveren. Lees hieronder verder welke stappen je moet ondernemen bij stormschade, wanneer je de brandweer moet bellen, hoe het zit met je verzekering en welke vakspecialisten er zijn.
Bij acuut gevaar is het belangrijk om onmiddellijk hulp in te schakelen. Denk hierbij aan situaties waarbij er direct gevaar is voor jou, je gezin of anderen. Bel in zulke gevallen direct 112. De brandweer staat klaar om snel en effectief in te grijpen in noodsituaties waar levensgevaar dreigt.
Voor niet-spoedeisende gevallen, maar wel serieuze schade aan je woning, bel je de brandweer. Het nummer hiervan is 0900-0904. Je spreekt je plaatsnaam in, waarna je doorverbonden wordt met de regionale brandweer. Wees bij het melden van de schade duidelijk en specifiek, zodat de hulpverleners goed voorbereid ter plaatse komen.
In gevallen waar geen direct gevaar dreigt, zoals afgebroken takken of een omgevallen boom die niet op de doorgaande weg liggen, neem je contact op met de gemeente. Als het gaat om een ongevaarlijke situatie in je huis of tuin, kun je zelf stappen ondernemen om het probleem op te lossen.
Wanneer wordt stormschade vergoed? Vanaf windkracht 7 is er sprake van harde windstoten en is stormschade verzekerd. Het hangt wel af van het type verzekering dat je hebt afgesloten:
Opstalverzekeringen dekken schade aan je woning door onverwachte gebeurtenissen. Storm, maar ook blikseminslag, brand en waterschade vallen hieronder. Het gaat om schade aan alles dat vastzit aan je huis; bijvoorbeeld schade aan het dak door rondvliegende dakpannen of schade aan je woning, tuin, garage of tuinhuisje door omgevallen bomen.
Een inboedelverzekering dekt schade aan alle losse spullen in en om je woning. Denk aan meubels, maar dit kan bijvoorbeeld ook een vloer zijn die los is gelegd en dus niet vastgelijmd of vastgespijkerd is. Tuinmeubelen vallen ook onder de inboedelverzekering.
Bij schade aan je auto door onvoorziene gebeurtenissen zoals storm of hagel wordt deze gedekt op de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Deze dekking is ook inbegrepen in een allriskverzekering. Als je alleen een WA-dekking hebt voor je auto, dekt dit geen stormschade. In dat geval ben je alleen verzekerd voor schade die je aanricht bij anderen.
Bij het indienen van een claim voor stormschade is het belangrijk om te weten hoe het zit met het eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering de rest van de schade dekt. Controleer je polisvoorwaarden om te zien welk eigen risico op jouw verzekering van toepassing is.
Zorg ervoor dat je de specifieke voorwaarden van jouw verzekering begrijpt, zodat je bij schade goed op de hoogte bent van de dekking.
Het is verstandig om direct na het ontdekken van de schade je verzekeraar op de hoogte te stellen. Verzekeraars hebben een meldpunt voor schade, waar je snel en gemakkelijk jouw situatie doorgeeft. Het is hierbij handig om zo veel mogelijk informatie paraat te hebben. Denk aan foto's van de schade, een beschrijving van wat er is gebeurd en eventuele getuigenverklaringen. Dit versnelt het afhandelingsproces en zorgt voor een soepelere vergoeding van de schade.
Na het vaststellen van de stormschade komt vaak de vraag naar voren: moet je zelf proberen de schade te herstellen of is het verstandiger een specialist in te schakelen? In sommige gevallen kun je met beperkte schade zelf aan de slag, zoals het repareren van kleine lekkages of het vervangen van enkele dakpannen.
Bij ernstige schade is het aan te raden een professional in te schakelen. Denk aan:
Vakspecialisten hebben de expertise en ervaring om de schade op een duurzame en veilige manier te herstellen. Daarnaast voeren zij ook een grondige inspectie uit om verborgen schade te ontdekken die niet voor iedereen direct zichtbaar is.
Stormschade kan je plotseling overkomen en vraagt om snel en goed handelen. Of het nu gaat om het bellen van de brandweer bij acute gevallen, het informeren van je verzekeraar, of het inschakelen van een professionele dakdekker: tijd is van essentieel belang. Bij Trustoo begrijpen we dit en helpen we je graag om de beste vakspecialisten te vinden. Wij werken samen met betrouwbare dakdekkers, loodgieters, vochtbestrijders en timmermannen om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke service krijgt. Vraag vandaag nog gratis vier offertes aan en ontdek welk bedrijf het beste bij jouw situatie past.