Vind een boekhouder bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Je salarisadministratie: waarom zou je dit uitbesteden?

Je salarisadministratie: waarom zou je dit uitbesteden?

Heb je personeel in dienst, dan krijg je automatisch te maken met enkele verplichtingen. De salarisadministratie is hier één van. Je bent als bedrijf of ondernemer niet verplicht om deze uit te besteden. Je kunt deze administratie zelf voeren. Mits je zeker weet dat je aan de regels en verplichtingen kunt voldoen. Kun je dit? Of misschien is “Wil je dit?” zelfs de betere vraag om te stellen.

Voor veel ondernemers en bedrijven is het uitbesteden van administratie als BTW- en jaaraangiften een no brainer. Maar hoe zit het met de administratie van de salarissen en alles dat daarbij komt kijken? Dit is allesbehalve het eenvoudigste element van een bedrijfsadministratie.

Maar hoe zit het met de administratie van de salarissen en alles dat daarbij komt kijken? Dit is allesbehalve het eenvoudigste element van een bedrijfsadministratie. Dus sta jij bijvoorbeeld op het punt waarop je voor het eerst medewerkers in loondienst neemt en vraag jij je af of je de salarisadministratie moet uitbesteden: lees dan verder.

“Zie de kosten van salarisadministratie uitbesteden niet louter als kostenpost”

Salarisadministratie uitbesteden? Iedereen heeft zijn/haar eigen specialisme Je bent ondernemer of namens je bedrijf verantwoordelijk voor de loonadministratie van medewerkers. Betekent dit dat je de loonadministratie zelf moet doen? Zeker niet. Iedereen heeft zijn/haar eigen specialisme. Voor veel bedrijven geldt dat zij niet de capaciteit hebben om iemand in dienst te nemen die gespecialiseerd is in alle vormen van administratie. Laat staan dat het mogelijk is om voor delen van de complete administratie verschillende specialisten in dienst te nemen. En toch blijf je verantwoordelijk voor de kwaliteit en juistheid

van je administratie. In het geval van de salarisadministratie loop je dan wellicht tegen een aantal uitdagingen aan. Daar gaan wij het dadelijk over hebben. Wat sowieso goed is om je te realiseren: je hóéft dus niet alle kennis in huis te hebben. De juiste partners zorgen ervoor dat je wordt ontlast en dat jij je kunt blijven focussen op wat er voor jou echt toe doet. Is het voeren van je salarisadministratie dan iets dat je zelf moet willen (blijven) doen? In veel gevallen is het antwoord waarschijnlijk: nee.

Weet je waar een complete salarisadministratie aan moet voldoen?

Mocht je nog geen ervaring hebben met het voeren van een salarisadministratie en vraag jij je af of je de loonadministratie moet uitbesteden of zelf moet doen? Stel jezelf om te beginnen dan deze vraag: weet je waar een complete salarisadministratie aan moet voldoen? Deze behelst namelijk veel meer dan alleen op tijd het juiste bedrag aan medewerkers overmaken. Het registreren en declareren van uren, loonheffingen berekenen en afdragen, het correct verwerken van loonkosten in de boekhouding, extra salarissen en werknemersvoordelen, vakantiedagen en -gelden, pensioenpremies: het maakt allemaal onderdeel uit van de salarisadministratie. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de correcte persoonsgegevens én moet je bij controle een kloppende administratie kunnen overleggen.

Zie de kosten van salarisadministratie uitbesteden niet louter als kostenpost Zoals je in de voorgaande alinea hebt kunnen lezen, is het voeren van een correcte en complete salarisadministratie dus een behoorlijke taak. Een taak die de juiste kennis én tijd vergt. Zeker bij grotere aantallen werknemers is dit geen taak die je er zomaar even bij doet. En van de gemiddelde administratief medewerker kun je niet verwachten dat hij/zij over alle noodzakelijke kennis beschikt.

Kortom: het onderwerp uitbesteden van de loonadministratie wordt al snel relevant. Maar wat zijn de kosten van het uitbesteden van je salarisadministratie? Voordat wij daar dieper op ingaan, is het belangrijk om te onthouden dat je de loonadministratie kosten niet louter

als kostenpost dient te zien. Waarom? Tja, zoals alle werkzaamheden die je uitbesteedt, kost ook het uitbesteden van deze administratie geld. Je moet echter niet vergeten dat je bij het zélf doen hiervan ook kosten maakt. Vergis je niet in de uren die hieraan moeten worden besteed. Bovendien kun je te maken krijgen met kosten voor het opleiden van personeel en dergelijke. Een goed administratiekantoor kost geld, maar bespaart je aan de andere kant dus ook tijd en geld. Temeer omdat je met het inschakelen van een specialist fouten voorkomt die kunnen leiden tot boetes en naheffingen.

Wat kost een boekhouder voor de salarisadministratie dan concreet? Je kunt je salarisadministratie uitbesteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Dé vraag die je natuurlijk beantwoord wilt hebben, is: wat kost het uitbesteden van de loonadministratie nu concreet? Dat antwoord kunnen wij niet op voorhand geven. Het is namelijk onder andere afhankelijk van de grootte en complexiteit van je administratie. Denk aan het aantal werknemers. Ook rekenen partijen natuurlijk verschillende tarieven. Desalniettemin geven wij je graag een stukje inzicht.

Wanneer je zoekt op de kosten van het uitbesteden van je loonadministratie, dan zie je al snel bepaalde overeenkomsten. Zo worden de kosten vaak berekend per medewerker per

maand. Een goede richtprijs is een bedrag tussen de € 20 en € 30 per medewerker per maand. Voor het verzorgen van zaken als koppeling met pensioenfondsen gelden vaak meerprijzen. De enige manier voor jou om een concreet beeld te krijgen van de kosten, is door een offerte aan te vragen. En daar kunnen wij je mee helpen.

Vind het perfecte administratiekantoor

Trustoo.nl helpt je bij het vinden van het perfecte administratiekantoor voor jouw loonadministratie. Hoe? Het is zeer eenvoudig. Op de homepage selecteer je de categorie “Boekhouder” en voer je de plaats in waar je een boekhouder of administratiekantoor zoekt. Daarna stellen wij je nog één vraag: naar welke dienst ben je op zoek? Selecteer “salarisadministratie” en je ziet direct een overzicht van de top 10 boekhouders/salarisadministrateurs in de door jou opgegeven plaats.

De top 10 is samengesteld aan de hand van beoordelingen van klanten. Bij elk bedrijf zie je direct wat hen uniek maakt, hoe zij zichzelf presenteren én hoe de gebruikers van Trustoo hen hebben beoordeeld. Zie je hier een bedrijf of meerdere bedrijven tussen staan die je aanspreken? Met een druk op de knop doe je een gratis en vrijblijvende offerte-aanvraag. Vervolgens brengen wij hen in contact met jou en kun je alle vragen stellen die je hebt. En hopelijk natuurlijk tot een overeenkomst komen.

In ons overzicht kun je zelfs filteren op prijs. Door een aantal vragen te beantwoorden selecteren wij - uiteraard geheel belangeloos - de boekhouders die het beste bij jouw wensen en situatie passen. Klik op “Vergelijk prijsopgaven” en doorloop enkele eenvoudige stappen.

Een alternatief voor het uitbesteden? Payroll

Mocht je na het lezen van dit artikel het gevoel hebben dat je niet zelf de administratie wilt doen, maar uitbesteden ook niet helemaal de oplossing is, dan is er een alternatief: payrolling. In jouw top 10 zul je vrijwel altijd ook bedrijven aantreffen die aan payrolling doen. De definitie van “payroll” wordt nog wel eens verkeerd uitgelegd. Uitleg over dit begrip lees je hier. Bij payrolling komen medewerkers niet bij jou op de loonlijst, maar bij het payroll bedrijf. Het gevolg is dat de wettelijke verantwoordelijkheden en juridische aansprakelijkheid óók bij hen komen te liggen. De medewerker komt immers bij hen in dienst. Derhalve zijn zij ook verantwoordelijk voor de salarisadministratie.