Venootschapsbelasting?

Vind een top 10 boekhouder bij jou in de buurt
Mijn locatie
boekhouder.jpg
usp+1
BETROUWBAREen geverifieerde bedrijven
usp+1
VERGELIJK PRIJZENontvang gratis prijsopgaven
usp_3
1.800.000+succesvolle aanvragen

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de aangifte van de vennootschapsbelasting

Bekijk onze top 10 boekhouders voor de aangifte van de vennootschapsbelasting. Ontvang volledig gratis en vrijblijvend 4 offertes binnen 1 minuut.

Lees meer...

Vennootschapsbelasting (Vpb)

Ondernemers met een nv of bv betalen altijd vennootschapsbelasting (Vpb). Wij leggen je uit wat deze belasting inhoudt, wanneer je de aangifte doet én wat je moet doen als je de aangifte niet op tijd hebt gedaan.

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting is een belasting over winst. De Belastingdienst maakt voor belasting over winst onderscheid in lichamen en natuurlijke personen. Lichamen betalen belasting over de winst via de vennootschapsbelasting. Natuurlijke personen doen dit via de inkomstenbelasting.

De bekendste lichamen zijn naamloze vennootschap (nv) en de besloten vennootschap (bv). Deze ondernemingen betalen dus vennootschapsbelasting. Overheidsinstanties, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, moeten ook aangifte vennootschapsbelasting doen.

Stichtingen, verenigingen en vergelijkbare organisaties zijn in sommige gevallen belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Zij hebben een ‘beperkte belastingplicht’. Organisaties die bijvoorbeeld hieronder vallen zijn:

  • Culturele instellingen
  • Kerkgenootschappen
  • Algemene nut beogende instellingen (ANBI’s)
  • Sportclubs en organisatoren van sportevenementen

Wanneer doe ik de aangifte vennootschapsbelasting?

De aangifte van de vennootschapsbelasting doe je na het boekjaar van jouw onderneming. Loopt het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december), dan lever je de aangifte voor 1 juni in. Heb je een verkort boekjaar of een gebroken boekjaar? Lees dan hieronder welke termijn voor jouw situatie geldt.

Verkort boekjaar

Dit is een boekjaar dat korter is dan de gebruikelijke 12 maanden. Eindigt het korte boekjaar op 31 december, dan moet de aangifte voor 1 juni van het volgende jaar zijn gedaan. Eindigt het boekjaar in een andere maand? Dan doe je de aangifte vennootschapsbelasting voor 1 april van het volgende kalenderjaar.

Gebroken boekjaar

Een gebroken boekjaar loopt niet gelijk met een kalenderjaar. Het boekjaar loopt dan bijvoorbeeld van 1 maart tot en met 31 augustus. Als dit het geval is, doe je binnen vijf maanden na het aflopen van jouw boekjaar de aangifte vennootschapsbelasting. Ga je deze termijn niet redden? Dan kan je bij de Belastingdienst om uitstel vragen. Lees verderop hoe je dit doet!

Voorlopige aanslag controleren

Aan het begin van het boekjaar krijg je een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting van de Belastingdienst. De aanslag is gebaseerd op gegevens van afgelopen jaren. Later zal je een definitieve berekening ontvangen. Het is belangrijk dat je de aanslag vennootschapsbelasting goed controleert. Als je het niet eens bent met het bedrag op de aanslag, kun je geen bezwaar maken, maar wél een wijziging laten plaatsvinden. Je geeft dan door of je een lagere of hogere belastbare winst verwacht. Dit doe je uiteraard voordat je de aangifte invult. De Belastingdienst kan maximaal drie keer de aanslag over één jaar verhogen. Soms kan het zijn dat je geen voorlopige aanslag hebt ontvangen. Weet je vrijwel zeker dat je belasting moet betalen? Vraag dan zelf de voorlopige aanslag aan.

Hoe doe ik aangifte van de vennootschapsbelasting?

Je start met de aangifte vennootschapsbelasting via Inloggen voor ondernemers. Het is ook mogelijk om via administratiesoftware de aangifte in te vullen. Het voordeel daarvan is dat je de aangifte kunt wijzigen totdat je de definitieve aanslag hebt binnengekregen.

Wij begrijpen dat de aangifte vennootschapsbelasting een ingewikkelde klus kan zijn. Op internet zijn er diverse voorbeelden van de aangifte vennootschapsbelasting te vinden. In deze voorbeelden wordt uitgelegd hoe je de vennootschapsbelasting berekent en hoe je de aangifte stap voor stap invult. Daarnaast zijn er ook handige video’s te vinden op YouTube.

Heb je toch liever dat iemand je helpt? Dan kan je er uiteraard voor kiezen om de aangifte vennootschapsbelasting te laten doen door een boekhouder of accountant. Deze persoon is op de hoogte van allerlei regels en aftrekposten. Dit brengt extra kosten met zich mee. Echter, zal je door de kennis van een goede adviseur er financieel op vooruit gaan.

Kan ik uitstel aanvragen voor de aangifte vennootschapsbelasting?

Je kunt op twee manieren uitstel vragen voor de aangifte vennootschapsbelasting. De uitstel heeft normaal gesproken een duur van vijf maanden.

  • Via Inloggen voor ondernemers
  • Met het formulier Aanvraag uitstel aangifte vennootschapsbelasting. Deze vind je op de site van de Belastingdienst.

Let op, als je aan één van onderstaande voorwaarden voldoet, vul je altijd het formulier in:

  • Je bent belastingplichtig in het buitenland.
  • Het boekjaar van jouw onderneming is niet gelijk aan het kalenderjaar.
  • Je wilt langer dan vijf maanden uitstel. Motiveer waarom en tot wanneer je uitstel wilt hebben.

In deze situaties kun je dus niet via de ondernemersportal op de website van de Belastingdienst uitstel aanvragen.

Te laat aangifte ingediend

Het is natuurlijk belangrijk dat je de aangifte op tijd doet. Ben je toch te laat? Dan is er meestal nog geen reden tot paniek. De Belastingdienst zal je een eerste herinnering sturen dat je de aangifte vennootschapsbelasting nog moet invullen. Doe je dit niet, dan krijg je een aanmaning. Hierin staat vermeld binnen welke termijn je nog aangifte kunt doen zonder dat je een boete ontvangt. Als de Belastingdienst na deze termijn jouw aangifte binnenkrijgt, zal je wel een boete ontvangen. Lees hier meer over wanneer je een boete krijgt.

Fiscale waardering deelneming

Deelnemingen krijgen een fiscale waardering op basis van de toegepaste fiscale waarderingsgrondslag in de aangifte vennootschapsbelasting. Volgens de Belastingdienst is er sprake van een deelneming als je voor “ten minste 5% van het nominaal gestorte kapitaal aandeelhouder bent van een vennootschap waarvan het kapitaal geheel of gedeeltelijk in aandelen is verdeeld (bijvoorbeeld een naamloze of besloten vennootschap).” Bovendien zijn er nog veel meer gevallen waarin je een deelneming kunt hebben. Deze bekijk je hier. Daarnaast legt de Belastingdienst uit wanneer je in aanmerking komt voor een deelnemingsvrijstelling.

Ben je op zoek naar een boekhouder die jou kan adviseren en met gemak de aangifte vennootschapsbelasting invult? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste boekhouders in jouw regio op een rijtje gezet. Selecteer de dienst waar je naar op zoek bent en voer de gewenste plaats in. Voor je het weet, maak je kennis met een boekhouder bij jou in de buurt!

Reviews over boekhouders

Onze boekhouders worden gemiddeld beoordeeld met een 9,5 gebaseerd op in totaal 35.823 reviews uit 23 bronnen
Gemiddelde beoordeling
9,5
starstarstarstarstar