Diabetes: Lekker leven en eten
Eten en drinken hoort bij het leven en is ook vrij noodzakelijk. In onze maatschappij, keuzes in overvloed.
Dan krijg je te horen dat je diabetes hebt. Van de huisarts krijg je medicijnen en het advies eens bij Mandy Breure langs te gaan. Je gaat je ook wat meer verdiepen in de materie, zeker ook als medicijnen slikken nou niet echt je ding is.
Aanpassing van, wat met mooie woorden heet, je leef- en eetpatroon zou wonderen verrichten. En dat doet het ook. Het is mogelijk in een paar maanden van de medicijnen af te zijn. Je geneest er niet van, maar het is wel omkeerbaar.
Is dit lastig? Dat zal voor een ieder anders zijn. Naast goede begeleiding van Mandy is je mind-set belangrijk: niet uitgaan van wat niet meer kan, maar wat wél kan. Niet denken in problemen, maar in oplossingen. Ten volle profiteren van het feit dat we in vele opzichten in een rijke en diverse maatschappij leven hier in Nederland.
Een hoop weten we eigenlijk wel, o.a. dat wat je gemiddeld in de supermarkt koopt, vaak niet het gezondste is. De voedingsindustrie maakt ruimhartig gebruik (ander woord kan ook) van het feit dat de mens van nature naar het zoete neigt en zout ook niet te versmaden vindt. Veel producten zitten goed in de suikers en de zouten. Gedachteloos boodschappen doen en ingaan op de vele verleidingen is wel lekker makkelijk, maar niet altijd gezond.
We weten wel dat vers en dicht bij de bron veel beter is. We moeten er evenwel wel iets meer voor doen. En wat blijkt dan, er ligt een wereld aan lekker eten voor je open. Het hoeft niet eens zoveel extra tijd en moeite te kosten. Je moet er voor open staan en het “gewoon” doen. Het helpt als je van koken houdt, maar koken kan eigenlijk iedereen wel en ook “simpele” dingen kunnen al lekker zijn. Je hoeft het jezelf niet moeilijk te maken. Beetje in verdiepen en je komt al een heel eind.
Ik heb een aantal dingen gedaan, zoals de nuttige adviezen van Mandy opgevolgd. Bijvoorbeeld elke ochtend voor het ontbijt een halfuur lopen. Ik dacht voorheen “daar heb ik allemaal geen tijd voor”. Wat blijkt: kwestie van inpassen en na een paar weken zit het in je ritme. Ik kom ’s morgens veel meer ontspannen op kantoor aan, waar ik voorheen al “aanging” als ik onder de douche stond, is dat nu pas als ik naar kantoor rij en met name de ochtenden zijn veel efficiënter en effectiever. Dus eigenlijk kost het geen tijd maar geeft wel een veel lekkerder gevoel.
Qua eten, een beetje opletten wat je koopt en met name letten op de koolhydraten. Geen frisdrank, fruitsap, snoep etc. Lijkt lastig en is het soms ook. De uitdaging is alle verleidingen te weerstaan, maar dat is ook een mindset. In het begin streng zijn voor jezelf en dan gaat het ook steeds makkelijker. Praat er ook over met anderen, er zijn meer lotgenoten dan je denkt en delen met anderen maakt het wat makkelijker. Een beetje moeite doen om wat te bereiken is ook niet zo erg. Je hoeft er zeker niet minder lekker om te eten en dat besef, maakt het leven ook weer makkelijker.
Een opkikker is dan, dat je in een paar maanden van de medicijnen af kunt zijn, waarna je gewoon doorgaat met lekker eten zonder die overvloed aan suikers. Je hebt inmiddels gemerkt dat je bent afgekickt van suikers en dat vele dingen ineens anders, maar vaak ook lekkerder smaken. Denk aan thee/koffie, die je met suiker dronk. Duurt even voordat je eraan gewend was, maar dan kom je tot de ontdekking dat er een heel palet aan smaken is en dat je suiker erin ook “ineens” niet meer lekker vind. Je kunt eigenlijk een hele hoop blijven doen, je moet je er alleen wat bewuster van zijn.
De constatering dat je diabetes hebt, is niet een einde, maar het begin van geheel nieuwe uitdagingen!