Hoe verloopt een mediation?
Ik start altijd met afzonderlijke, vertrouwelijke gesprekken met alle betrokken partijen die direct betrokken zijn bij de mediation. Deze gesprekken helpen om inzicht te krijgen in wat er speelt en wat op de agenda van de mediation moet staan om het conflict te bespreken. Na de gesprekken volgen een of meer mediationgesprekken waarin de partijen met elkaar in gesprek gaan om samen aan een oplossing van het conflict te werken. Om het goed af te ronden maken partijen samen afspraken over het vervolg die ze ook in een formele, ondertekende vaststellingsovereenkomst (VSO) kunnen vastleggen.
Wat is de kracht van mediation?
Mediation helpt om conflicten samen in een of meer gesprekken op te lossen met oog voor de belangen van alle partijen. Door het conflict samen te bespreken dempen emoties rond het conflict en kunnen partijen weer verder met elkaar door of op een goede, prettige manier afscheid van elkaar nemen. Mediation leidt mede daardoor tot veel duurzamere uitkomsten dan wanneer bijvoorbeeld een rechter een oordeel velt. Bovendien is een mediation aanzienlijk goedkoper dan een rechtszaak en verloopt het veel sneller, ook omdat een mediation elk moment kan starten.
Wat is een mediationovereenkomst?
Alle partijen die betrokken zijn een mediation, inclusief de mediator, tekenen een mediationovereenkomst. In deze overeenkomst spreken ze geheimhouding en vertrouwelijkheid af waardoor ze tijdens de mediation open met elkaar kunnen spreken en niets van wat ze zeggen later tegen hen gebruikt kan worden (bijvoorbeeld tijdens een rechtszaak als ze er toch niet uitkomen). Ook geven ze aan dat ze er alles aan willen doen om het conflict te beëindigen door samen mogelijke oplossingen te verkennen en afspraken te maken.