Wat doet een life coach?

Gepubliceerd op 26 Sep, 2021

Deel artikel
René Bussink
Coach

Heel kort samengevat: Een lifecoach helpt jou inzicht te krijgen in datgene wat er voor jou écht toe doet en gaat samen met jou op zoek naar mogelijkheden om datgene te realiseren, zodat jij je (liefst op alle levensgebieden) beter voelt.

Wat is de essentie van lifecoaching?

Iedere goede lifecoach weet dat de antwoorden op iemands levensvragen in de persoon zelf verborgen liggen. De cliënt helpen om deze antwoorden te ontdekken en praktische tool aanreiken, zodat de cliënt hiermee zelf aan de slag kan gaan is een van de belangrijkste taken van een lifecoach.

Lees ook:
Wat kan een Life coach voor je betekenen?
Systemisch coachen

Wat is het verschil tussen een coachtraject bij een lifecoach en een gesprek met een vriend(in)?

Wat je vaak ziet is dat een vriend of vriendin jou zo goed denkt te kennen, dat hij of zij voor jou gaat denken of denkt te weten hoe jij je écht voelt. In werkelijkheid blijkt dit meestal niet zo te zijn. Een lifecoach is een professional en kijkt anders dan een vriend. Stel je maar eens het volgende voor. Je bent in gesprek met jouw beste vriend of vriendin en hij of zij vraagt jou hoe het met je gaat. Jij zegt vervolgens bijvoorbeeld dat jij je de laatste tijd niet zo goed voelt. Wat de meeste vrienden vervolgens doen is proberen om jou op te vrolijken door te zeggen dat het allemaal wel weer goed komt, dat het wel meevalt (want er zijn anderen die het nog veel zwaarder hebben), dat dat vervelende gevoel wel weer over gaat, of (nog erger), ze vertellen jou dat ze zich ook niet goed voelen, om vervolgens alle aandacht naar zichzelf toe te trekken. Het gevolg is dat je je aan het eind van de avond nog slechter voelt, terwijl je juist zo had gehoopt dat je je door de aandacht van jouw vriend(in) béter zou gaan voelen.

Herkenbaar? Dan weet je nu waarom het voor jou heel zinvol is om in contact te komen met een lifecoach. Want een goede lifecoach gaat wel écht met jou in gesprek, zodat jij inzicht krijgt wat er voor jou toe doet en leert jou om je stap voor stap (weer) beter te voelen.

Ontvang prijsopgaven van de beste coaches in jouw buurt
zoeken

Wat is de belangrijkste eigenschap van een goede lifecoach?

Wat iedere lifecoach zeker goed moet kunnen is voelen. Daarom is het heel belangrijk dat een lifecoach zelf heel goed in contact staat met z’n eigen gevoel én over uitstekende luister- en coachvaardigheden beschikt. Dus als jij op zoek gaat naar een lifecoach, vraag dan altijd om een (telefonisch) kennismakingsgesprek en stel een aantal vragen, zoals: “Waarom denkt u dat u mij kunt helpen?” of “Waarmee onderscheidt u zich van andere lifecoaches?” of “Waaruit blijkt dat cliënten tevreden zijn over u?” Let hierbij niet alleen op de antwoorden die de coach geeft, maar let vooral op hoe het voor jou voelt. Als het voor jou goed voelt, dan ervaar jij een ‘klik’. Vergelijk het maar met het gevoel dat jij ervaart als degene waarop jij verliefd bent naar je kijkt. Het hoeft natuurlijk niet zo extreem te zijn, maar als je iets dergelijks voelt, dan heb je een klik. Voel je het niet, doe het dan niet of vraag nog even door (zie hieronder).

Waar moet een goede lifecoach nog meer aan voldoen?

Mocht je het lastig vinden om te bepalen of er een klik is, vraag dan aan de lifecoach wat hij of zij (recent) heeft gedaan om zichzelf te ontwikkelen. Iedere goede lifecoach vindt het belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen, want we zijn allemaal mensen en ieder mens (en dus ook een coach) heeft z’n eigen levenslessen te leren. Het is belangrijk dat de lifecoach waarmee jij aan de slag gaat de levenslessen waar jij nu mee worstelt heeft overwonnen én heeft geleerd om deze lessen ook op anderen over te brengen. Tevens is het belangrijk dat een lifecoach reflecteert op z’n eigen functioneren en zich laat spiegelen. Niet alleen door andere professionals, maar ook door cliënten.

De beste keus is dan ook om te kiezen voor een lifecoach waarmee jij een ‘klik’ voelt, die zichzelf blijft ontwikkelen én die kan aantonen dat hij of zij goede resultaten heeft behaald bij andere (vergelijkbare) cliënten.

Waar moet ik nog meer op letten als ik een goede lifecoach heb gevonden?

Als je eenmaal een goede lifecoach hebt gevonden, dan is het belangrijk om samen goede afspraken te maken, zowel financieel als qua inhoud van het coachtraject. Als richtlijn wordt voor een coachtraject vaak het aantal van 6 tot 8 gesprekken gehanteerd, waarbij de tijdsduur van een coachgesprek varieert tussen de 1 en 2 uur. Vanzelfsprekend is het exacte aantal gesprekken afhankelijk van het beoogde doel. Vergelijk het maar met het boeken van een reis. Qua tijdsduur, voorbereiding en kosten is een weekend-tripje compleet iets anders dan een wereldreis. Dus de vraag stellen: “Hoe duur is een reis?”, is alleen zinvol als je weet wat je van plan bent. Dit geldt ook voor een coachtraject. Vertel dus tijdens het kennismakingsgesprek wat je graag wilt bereiken en waar je mee worstelt. Op basis hiervan en eventuele aanvullende vragen die de coach jou stelt, kan dan een passend ‘reisplan’ worden opgesteld.

Wat kost een goede lifecoach?

De uurtarieven die worden gehanteerd verschillen per Lifecoach. Een gemiddelde is lastig te geven, omdat de uurtarieven van lifecoaches behoorlijk variëren. Sommigen hanteren een uurtarief van 50 euro, terwijl anderen 500 euro per uur rekenen. In meeste gevallen wordt een kennismakingsgesprek gratis aangeboden, dus het is dan ook verstandig om tijdens dit gesprek te informeren naar de (financiële) voorwaarden. Als er zowel qua klik, inhoud en kosten een match is, vraag dan om een offerte waarin het aanbod wordt omschreven, zodat duidelijk is wat je van elkaar mag verwachten.

Overigens zijn er ook lifecoaches die werken met (online) coachprogramma’s, al dan niet in combinatie met (online) coachgesprekken. Dergelijke programma kunnen ook heel waardevol zijn, maar waar je ook voor kiest, laat je goed informeren en kies voor een coachaanpak die bij jou past.

Hoe een lifecoachtraject eruit?

Als je hebt besloten om met samen met een Lifecoach aan de slag te gaan, dan zal het coachtraject (in de meeste gevallen) beginnen met het invullen van een intakeformulier waarbij je aanvullende informatie verstrekt aan de coach, zodat de coachvraag en verwachtingen zo helder mogelijk zijn. Het coachtraject omvat dan de ‘reis’ van waar je nu staat tot het beoogde doel en welke tussenstappen nodig zijn om daar te komen. Overigens kan lifecoaching ook worden ingezet om helder te krijgen wat jouw beoogde levensdoel is. Want soms denk je dat je iets wilt bereiken, maar gaandeweg kan blijken dat dit helemaal niet datgene is wat je écht verlangt. In dat geval zal het coachdoel aangepast moeten worden en zullen er ook andere stappen worden gezet. Daarom is het belangrijk dat jouw coach samen met jou het coachproces bewaakt en regelmatig feedback vraagt, zodat het eindresultaat voldoet aan je (misschien nu nog onbewuste) verwachtingen.

Tot slot:

Ik hoop van harte dat deze blog jou zal helpen om de juiste lifecoach te vinden en ik wens je (zowel zakelijk als privé) heel veel geluk en succes bij het creëren van een leven waar jij écht blij van wordt.

Ook interessant:
Burn-out omkeren
5 redenen om een life coach in te schakelen

Tip! Bekijk de Top 10 coaches bij jou in de buurt
zoeken


miniwizard.svgOver deze coach
René Bussink van RenesanS - Coach & Sparringpartner voor ambitieuze professionals, zoals (team)managers, directeuren en (online) ondernemers.
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (46)
Ben jij een ambitieuze professionals en heb jij het gevoel dat er (veel) meer in jou zit, maar lukt het je nog niet goed om hier een succes van te maken? Lees dan nog even verder, want ik verwacht dat mijn unieke coachaanpak jou verder kan helpen.

Mijn unieke coachaanpak is erop gericht om jou te laten ervaren hoe je jouw emoties kunt gebruiken om inzicht te krijgen in jouw (nu nog onbewuste) belemmeringen. De gangbare overtuiging (zeker in het bedrijfsleven) is dat emoties zoveel mogelijk moeten worden onderdrukt en dat je jouw gevoel het beste kunt thuislaten.

Diep van binnen weet iedereen dat je gevoel minstens zo belangrijk als je verstand. We zijn immers allemaal mensen én geen machines. Toch lukt het ons vaak niet om hiertussen een goede balans te vinden en dit werkt contra-productief.

Het probleem is dat de meesten van ons nooit hebben geleerd hoe we ons gevoel (ook in een zakelijke omgeving) wél effectief kunnen inzetten. Hierdoor belemmeren we onze ontwikkeling en halen er niet uit wat erin zit. Dankzij een super effectieve methode kan ik jou leren hoe jij dit wél kunt doen, zodat je met veel minder moeite wél succesvol kunt worden.

Hiervoor heb ik een (online) coachprogramma ontwikkeld, dat erop is gericht om jou, stap voor stap, ervan bewust te maken wat jouw gevoel zegt, zodat je de natuurlijke balans tussen jouw hoofd en jouw hart kunt herstellen en je opeens gaat inzien waardoor jij jezelf al die tijd onnodig hebt belemmerd. Hierdoor voel je je heel snel veel beter en ga je moeiteloos vanuit jouw natuurlijke kracht presteren.

Als jij (op dit moment) jouw gevoel het voordeel van de twijfel durft te geven, dan nodig ik jou van harte uit om een belafspraak in te plannen. We gaan dan samen in gesprek over jouw coachvraag en onderzoeken dan gelijk of we een klik hebben.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.