Kosten koper
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikel

Kosten koper (k.k.)

Je bent online aan het scrollen door koopwoningen en je ziet een huis dat aan jouw wensen voldoet. Je klikt op de woning en je ziet achter de vraagprijs k.k. staan. Je vraagt je af wat dat betekent. K.k. staat voor ‘kosten koper’. Wij leggen je uit wat de kosten koper zijn én hoe je deze berekent.

Wat betekent kosten koper?

Een woning kost meer dan enkel de aankoopprijs. Je rekent ook de kosten koper af. Dit zijn kosten die je bovenop de koopsom van het huis betaalt.

Wat zit er allemaal in de kosten koper?

De kosten koper bestaan uit aankoop- en financieringskosten. Welke kosten je precies hebt, is afhankelijk van de situatie waarin jij je bevindt. We zetten op een rijtje wat er in de kosten koper zit.

Aankoopkosten woning

  • Makelaarskosten: waarschijnlijk schakel je een makelaar in om jouw droomhuis te vinden. De kosten van een aankoopmakelaar verschillen flink. Sommige aankoopmakelaars werken met een vast tarief, maar er zijn ook aankoopmakelaars die een percentage van de verkoopprijs vragen.
  • Overdrachtsbelasting: als je een bestaande woning koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Dit is 2% van het aankoopbedrag. Ga je niet zelf in het huis wonen, dan betaal je 10,4%. Een nieuwbouwwoning koop je meestal vrij op naam (v.o.n.). Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen, omdat jij de eerste eigenaar bent van het huis en er dus geen overdracht plaatsvindt.
  • Notariskosten: als je een huis gaat kopen ben je verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris stelt de leveringsakte op waarin staat dat jij eigenaar bent van het huis. Het is verstandig om verschillende offertes bij notariskantoren op te vragen en deze te vergelijken.
  • Kosten bouwkundige keuring: in sommige gevallen moet je een bouwkundig rapport laten maken om gebreken vast te stellen en de constructie van de woning te laten beoordelen. Dit is niet verplicht en de kosten verschillen per aanbieder.

Financieringskosten woning

  • Taxatiekosten: als je een hypotheek aanvraagt, ben je meestal verplicht om een taxatierapport in te dienen. De kosten voor de taxatie van een huis lopen flink uiteen.
  • Kosten NHG: de Nationale Hypotheek Garantie geeft je een vangnet als je door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kan betalen. Wil je hier gebruik van maken, dan moet jouw hypotheekbedrag aan bepaalde eisen voldoen en betaal je een zogeheten borgtochtprovisie.
  • Notariskosten: de notaris stelt ook de hypotheekakte op. Hiermee weet de bank zeker dat jij de lening terug kan betalen.
  • Advies- en bemiddelingskosten: bij het afsluiten van een hypotheek rekent de financieel adviseur kosten voor het advies en de bemiddeling. De ene adviseur werkt met een uurtarief, de ander met een vast bedrag.

Heb je verhuisplannen? Je leest hier hoe een makelaar jou van begin tot eind kan begeleiden met het kopen van een huis.

Wat is het percentage kosten koper?

Je kan de kosten koper niet meenemen in de hypotheek en betaalt dit dus van je eigen geld. Het percentage van de kosten koper is gemiddeld 4 tot 6% van de aankoopsom van de woning. Dit is dus een flink bedrag. Het is belangrijk dat je goed uitzoekt wat de exacte kosten koper zijn, voordat je een krabbel zet onder het koopcontract. Een deel van de kosten koper kan je wel fiscaal aftrekken. Je betaalt dan over een kleiner bedrag inkomstenbelasting.

Kosten koper berekenen

De exacte hoogte van de kosten koper is afhankelijk van de aankoop- en financieringskosten. Aan de hand van een simpel rekenvoorbeeld leggen we uit hoe je de kosten koper berekent.

In 2022 lag de gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland rond de € 432.000 (bron: Centraal Bureau voor de Statistiek). Stel je koopt een huis van deze waarde en je betaalt 5% kosten koper. Je berekent dan 5% van 432.000 euro. In dit geval heb je dus 21.600 euro aan eigen geld nodig om de kosten koper te kunnen betalen.

Ben je op zoek naar een makelaar die je kan helpen met het aankopen van een huis? Trustoo geeft je een top 10 van de beste aankoopmakelaars in jouw regio. Selecteer de gewenste dienst en voer een woonplaats in. Sta je juist op het punt jouw woning te verkopen? Ook dan vind je bij ons snel een geschikte specialist.