Overweeg je om je huis te renoveren of wil je een nieuwbouwwoning kopen? Dan kan je gebruikmaken van een bouwdepot. Dit is een manier om geld te lenen vanuit je hypotheek zodat je de bouw of verbouwing kunt financieren.
Een bouwdepot is een aparte rekening waar je (een deel) van jouw hypotheek op stort. Met het geld van deze speciale rekening betaal je de bouw- of verbouwingskosten van jouw woning.
Je kan een bouwdepot aanvragen als je een huis koopt, voor je nieuwbouwwoning of bij de verbouwing van je huidige woning. Je bepaalt samen met de hypotheekadviseur en geldverstrekker welk bedrag van je hypotheek in het bouwdepot gaat. Hiermee mag je de volgende kosten betalen:
Als je bent gestart met het (ver)bouwen van je woning, declareer je de kosten van de aannemer of leverancier rechtstreeks bij de geldverstrekker. De facturen worden vervolgens betaald vanuit je bouwdepot. Heb je zelf al bepaalde kosten betaald, dan zal de geldverstrekker dat bedrag naar jouw rekening overmaken.
Doorgaans kan je het geld in je bouwdepot maximaal twee jaar gebruiken. Dit is afhankelijk van het beleid van de geldverstrekker. Heb je na deze periode nog geld over in je bouwdepot, dan wordt dit automatisch gebruikt voor het aflossen van je hypotheek. Meestal is deze aflossing boetevrij.
Je ontvangt een rentevergoeding over het geld dat je in je bouwdepot hebt. Het percentage van deze rente is vaak gelijk aan het rentepercentage op je lening. Soms rekent de geldverstrekker een afslag van 1%. Hoe meer geld je uit het bouwdepot haalt, hoe minder rente je krijgt.
De rentevergoeding over je bouwdepot wordt meestal verrekend met de hypotheekrente die je aan de geldverstrekker betaalt. Het verschil tussen de rentevergoeding en hypotheekrente is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
Welk deel van de hypotheek je mag gebruiken voor het bouwdepot, hangt af van het soort verbouwing. Meestal mag je een verbouwing die de waarde van je huis verhoogt, volledig financieren met je hypotheek. Dit geldt bijvoorbeeld voor een dakkapel of uitbouw, omdat deze verbouwingen zorgen voor extra ruimte in je huis.
Het renoveren van de keuken of badkamer is eerder een kwestie van smaak en verhoogt niet altijd de waarde van je woning. Dit betekent dat je voor dit type verbouwing soms een beperkt bedrag kunt financieren met je hypotheek. Daarnaast wordt vaak gekeken naar de ‘vaste’ zaken tijdens een verbouwing. Zo mogen nieuwe tegels in de woonkamer wel uit het bouwdepot betaald worden, maar de raambekleding niet.
Een taxateur stelt zowel voor als na de verbouwing de waarde van je huis vast. Het is belangrijk dat de totale hypotheek niet meer is dan 100% van de woningwaarde na de verbouwing. Voor verduurzamingsmaatregelen gelden aparte regels. Deze kosten mogen worden meegefinancierd tot maximaal 106% van de woningwaarde.
Wil je een bouwdepot aanvragen, maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. Jullie zoeken samen uit welk bedrag past bij jouw leencapaciteit. Vervolgens worden in een verbouwingsspecificatie de bouwplannen en bijkomende kosten geformuleerd. Mag je een bouwdepot aanvragen? Dan wordt de taxateur ingeschakeld. Bij een nieuwbouwwoning is taxatie overigens meestal niet nodig, maar bespreek dit altijd met de hypotheekadviseur.
De taxateur zal op basis van de verbouwingsspecificatie bepalen wat de woning na de verbouwing waard is en dit opschrijven in een taxatierapport. De geldverstrekker zal de verbouwingsspecificatie en de taxatie doornemen en berekenen in hoeverre je gebruik kan maken van een bouwdepot. Wordt de aanvraag goedgekeurd? Dan wordt het bouwdepot geopend en kan de verbouwing starten nadat je hebt getekend bij de notaris.
Trustoo heeft de beste hypotheekadviseurs bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst die je zoekt en vul jouw woonplaats in. Neem gratis en vrijblijvend contact op met een specialist en vind jouw match!