Vrij op naam
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikel

Vrij op naam

Als je je aan het oriënteren bent op het kopen van een huis dan heb je de term vrij op naam (v.o.n.) vast wel eens voorbij zien komen. Zeker als je aan het kijken bent naar een nieuwbouwhuis. Maar wat betekent vrij op naam precies, wat zijn de bijbehorende kosten en hoe verschilt het met kosten koper? Op deze pagina vind je alle antwoorden.

Wil je weten wat een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar voor je kan betekenen? Klik dan snel verder voor meer informatie.

Wat betekent vrij op naam?

Vrij op naam betekent dat de verkopende partij verantwoordelijk is voor de kosten die te maken hebben met de overdracht van de woning. Denk hierbij aan de volgende kosten:

  • De overdrachtsbelasting: deze belasting bedraagt 2% van de waarde van de woning. Als je onder de 35 jaar bent en voor het eerst een huis gaat kopen onder de € 440.000,-, dan word je vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.
  • De kadastrale kosten: deze kosten liggen grofweg tussen de € 80,- en € 150,- euro.
  • De notariskosten voor de akte van levering: notariskosten variëren per kantoor. Je kan rekening houden met kosten tussen de € 1.000,- en € 1.500,-. Je bent vrij om zelf een notaris te kiezen.

Als kopende partij hoef je deze kosten dus niet te betalen als de woning vrij op naam staat.

De term vrij op naam kom je ook vaak tegen als afkorting. Dan staat er v.o.n. of von achter de prijs van de woning.

Wat is het verschil tussen vrij op naam en kosten koper?

Een woning kan dus vrij op naam in de markt staan, maar in de meeste gevallen staat een woning in de markt onder k.k., oftewel: kosten koper. In dat geval werkt het precies andersom en is de kopende partij verantwoordelijk voor de overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten voor de akte van levering. De totale kosten om een woning te kopen- inclusief het afsluiten van de hypotheek – liggen vaak tussen de 4 en 6 procent van de totale koopsom. Concluderend is vrij op naam dus precies het tegenovergestelde van kosten koper.

Wanneer staat een woning k.k. in de markt en wanneer v.o.n.?

Bestaande woningen worden in de praktijk vrijwel nooit vrij op naam aangeboden. Een reden om dit wel te doen is als de woningmarkt zich in een crisis bevindt en de verkopende partij het huis extra aantrekkelijk wil maken door zelf de kosten op zich te nemen. In een normale situatie of bij een krappe woningmarkt, kan je er echter vanuit gaan dat bestaande woningen als kosten koper aangeboden worden.

Bij nieuwbouwwoningen zit het net weer anders. In dit geval is vrijwel altijd de verkopende partij (vaak een aannemer of projectnotaris) verantwoordelijk voor de kadastrale en notariskosten voor de akte van levering. Bij nieuwbouwwoningen is geen sprake van overdrachtsbelasting. Door nieuwbouwwoningen vrij op naam te verkopen wil de overheid de koop hiervan stimuleren. Kopers zitten vaak al met dubbele woonlasten als zij een nieuwbouwwoning kopen. Door de woning v.o.n. aan te bieden voorkom je nog meer extra kosten.

Let op: ook als je een nieuwbouwwoning koopt, komen er extra kosten om de hoek kijken. Denk aan: taxatiekosten en kosten voor de notaris (voor de voorlopige koopaannemingsovereenkomst. Daarnaast kan je ook geld uitgeven aan een hypotheekadviseur en een aankoopmakelaar, maar dat is niet verplicht.

Wil je meer weten over taxatiekosten? Lees dan hier verder.

Wil je een makelaar of taxateur inschakelen ?

Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste makelaars en taxateurs bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst die je nodig hebt, voer de gewenste plaats in en vind snel een taxateur. Heb je interesse in huur, verkoop of koop van een woning? Ook dan vind je bij Trustoo een gespecialiseerde makelaar in jouw regio.