Je kan in de situatie terechtkomen dat je maandelijkse inkomsten fors afnemen. Bijvoorbeeld door een echtscheiding, het overlijden van je partner of een lange periode niet kunnen werken door ziekte. Dit heeft vervelende gevolgen voor je vaste lasten, zoals het niet meer kunnen betalen van de hypotheek. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan kan je gebruikmaken van een financieel vangnet.
De NHG geeft je een vangnet als je door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kan betalen. Moet je hierdoor jouw woning gedwongen verkopen en houd je een restschuld over, dan kan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WE) dit geld aan de hypotheekverstrekker betalen. De NHG kan onderdeel zijn van de kosten koper.
Als je gebruikmaakt van de NHG, heb je mogelijk geen restschuld bij gedwongen verkoop. De reden van de verkoop moet wel buiten jouw schuld liggen, bijvoorbeeld door het overlijden van je partner. Je komt niet in aanmerking voor de NHG als je wilt verhuizen omdat je woonwensen zijn veranderd of omdat je op staande voet bent ontslagen. Daarnaast moet je er alles aan gedaan hebben om de hoogte van de restschuld te beperken.
De NHG is een verantwoorde lening. Samen met het Nibud zijn de normen voor deze lening bedacht. Deze organisatie doet veel onderzoek naar huishoudelijke uitgaven. Het geld wat je leent, is dus altijd afgestemd op je inkomen. Hierdoor leen je nooit te veel en houd je geld over voor andere maandelijkse kosten.
Met NHG krijg je korting op de hypotheekrente. Je loopt namelijk minder risico dan mensen die een hypotheek hebben zonder NHG. Het rentevoordeel kan stijgen tot meer dan 1% per jaar. Bovendien zijn de kosten van NHG (0,6% van het totale hypotheekbedrag) aftrekbaar van de belasting. In combinatie met de rentekorting verdien je het geld wat je hebt gestopt in de NHG gemakkelijk terug.
Houd er rekening mee dat de Nationale Hypotheek Garantie niet gratis is. Wil je gebruikmaken van deze extra zekerheid, dan wordt er een bijdrage gevraagd. De kosten voor de garantie zijn in 2023 eenmalig 0,6% van de totale hypotheek. Dat is maximaal 2.430 euro. Wil je ook energiebesparende maatregelen meefinancieren, kost de NHG maximaal 2.575,80 euro. Neem je dus een hypotheek met NHG, moet je dus zelf meer geld inleggen.
Om voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet de koopsom of marktwaarde van je woning lager of gelijk zijn aan 405.000 euro. Zit je boven deze kostengrens, dan kan je geen NHG aanvragen. Wil je jouw huis verduurzamen dan kan je 6% extra lenen. Dit komt uit op een kostengrens van 429.300 euro. Uiteraard moet je het geleende geld wel besteden aan het verduurzamen van je woning.
Je inkomen bepaalt wat je maximaal kan lenen. De hoogte van jouw lening kan je hier berekenen. Deze toets geeft een indicatie. Voor een exacte berekening kan je het beste een afspraak maken met een hypotheekadviseur.
Wil je hypotheek- en woningadvies van een financieel adviseur? Trustoo geeft je een top 10 van de beste financieel adviseurs in jouw regio. Ben je op zoek naar een makelaar die je van A tot Z kan begeleiden met de aankoop of verkoop van een huis? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.