WOZ-waarde
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikel

WOZ-waarde

Elk jaar valt de WOZ-waarde van jouw woning op de mat. Wij vertellen je hoe je WOZ-waarde tot stand komt en welke impact deze waarde heeft op de belasting die je betaalt. Is jouw WOZ-waarde dit jaar opvallend hoog? We geven je de informatie die je nodig hebt om bezwaar aan te tekenen.

Wat is WOZ-waarde?

De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Als je in het bezit bent van een koopwoning, krijg je elk jaar met de WOZ-waarde te maken. De gemeente stelt jaarlijks de waarde van je woning vast door verkoopcijfers van vergelijkbare woningen te analyseren. De waarde van jouw woning is van belang voor de hoogte van de belasting die je moet afdragen aan de Belastingdienst en voor gemeentelijke belastingen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de WOZ-waarde van je woning is, hoe meer belasting je betaalt.

Wanneer wordt de nieuwe WOZ-waarde bekend?

Elk jaar ontvangt elke huizenbezitter een WOZ-beschikking van de gemeente. Hierin staat de geschatte WOZ-woningwaarde op 1 januari van het voorgaande jaar. Het gaat dus niet om de huidige waarde van je huis. De datum waarop je de WOZ-aanslag ontvangt, verschilt per gemeente, maar valt in ieder geval binnen de eerste drie maanden van het nieuwe jaar.

WOZ-waarde opvragen

Ben je benieuwd waar je de officiële WOZ-waarde van je huis kunt vinden? Via het officiële WOZ-waardeloket kun je de WOZ-waarde van elke woning in Nederland opvragen en vergelijken. Het opvragen van je WOZ-waarde is via deze website gratis, maar er zijn beperkingen. Het is bijvoorbeeld verboden om geautomatiseerd en massaal gegevens uit het WOZ-loket te halen en op te slaan. Let op: er zijn ook websites waar je moet betalen voor het inzien van een WOZ-waarde.

In het WOZ-waardeloket zijn waarderingen vanaf 1 januari 2014 beschikbaar. Je kunt dus kijken of je huis door de jaren heen meer of minder waard is geworden. Het is handig om te controleren wat de WOZ-waarde van jouw woning is in vergelijking met andere woningen. Als de WOZ-waarde te hoog lijkt, dan kan dit leiden tot te hoge belastingen. Lees verderop meer over hoe je bezwaar maakt tegen een te hoge waardebepaling. Daarnaast kan het WOZ-waardeloket nuttig zijn als je op zoek bent naar een nieuwe woning. Door de WOZ-waarde van verschillende woningen te vergelijken, kun je een beter beeld krijgen van de waarde van de woningen en welke woningen mogelijk over- of ondergewaardeerd zijn.

WOZ-waarde controleren

De WOZ-waarde van je woning heeft invloed op de hoogte van belastingen die je moet betalen. Het is dus belangrijk dat de WOZ-waarde van je woning klopt. Om er zeker van te zijn dat de WOZ-waarde juist is, kun je een taxateur inschakelen. Een taxateur is een expert in het taxeren van onroerend goed en kan de waarde van je woning objectief bepalen. Zo controleer je dus op basis van een objectief onderzoek of jouw WOZ-waarde wel klopt en kun je eventuele bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde onderbouwen met een professionele taxatie. Het inschakelen van een taxateur brengt wel kosten met zich mee, maar dit kan zich terugverdienen door een lagere WOZ-aanslag en lagere belastingen.

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Denk je dat je huis een te hoge WOZ-waarde heeft gekregen? Dan kun je bezwaar maken bij jouw gemeente. Dit moet binnen zes weken nadat de WOZ bekend is gemaakt. Na deze periode vervalt jouw recht om bezwaar aan te tekenen. Onderbouw bij jouw bezwaar zo goed mogelijk waarom de WOZ-waarde te hoog is; een officieel taxatierapport kan daarbij een belangrijk onderdeel zijn. De gemeente doet vervolgens uitspraak over jouw bezwaar. Als je het niet eens bent met de uitspraak, kun je in beroep gaan bij een rechtbank.

Heb je professionele hulp nodig bij het beoordelen van je WOZ-waarde? Trustoo helpt jou met het vinden van de beste taxateur in jouw regio. Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar? Ook dan vind je bij ons jouw match.