10 redenen om een testament op te laten stellen
Gepubliceerd op 08-03-2022
Het opstellen van een testament is verstandig. In een testament staat beschreven wat er met je vermogen moet gebeuren op het moment dat je komt te overlijden. Je nalatenschap bestaat uit geld, schulden, bezittingen en je eigen woning. Als er geen testament wordt opgesteld, dan bepaalt de wet wat er met je erfenis gebeurt. De vraag is of dat wenselijk is.
Testament versus de wet
Er is een volgorde in erfgenamen aangebracht in de wet. De partner (gehuwd of geregistreerd) en kinderen zijn de eerste erfgenamen. Hierna volgen ouders, zussen en broers, grootouders en uiteindelijk de overgrootouders.
Testament is zinvol
Als je andere wensen heeft, is het zinvol een testament op te laten stellen. Hieronder lees je de 10 belangrijkste redenen voor het opstellen van een testament.
1. Wat gebeurt er met je nalatenschap?
Als je geen erfgenamen (meer) hebt, gaat je nalatenschap naar de staat. Wellicht heb je persoonlijke wensen met betrekking tot je nalatenschap. Zelf kunnen bepalen wat er met je vermogen en dierbare spullen gebeurt als je komt te overlijden, is een fijne gedachte. Bijvoorbeeld voor je partner, waar je niet mee getrouwd bent, maar wel veel van houdt. Door middel van een testament zorg je dat je partner dierbare spullen erft.
2. Duidelijkheid
Een testament geeft heel duidelijk aan wat er moet gebeuren na je overlijden. Er zal na je overlijden direct een hoop moeten worden geregeld. Als er op dat moment onduidelijkheid is over het de nalatenschap, kan dit tot vervelende spanningen leiden. Dit geeft je nabestaanden extra onrust. Een testament geeft duidelijk aan wat er met je vermogen moet gebeuren en voorkomt discussies.
3. Uitsluiten van erfenis
Je legt in het testament ook vast als er iemand moet worden uitgesloten van de erfenis. Aan het testament wordt dan een ‘uitsluitingsclausule’ toegevoegd. Hierdoor zal iemand niets erven. Je kunt iedereen uitsluiten, denk aan de ‘koude kant’, maar ook kinderen waarmee je gebrouilleerd bent.
4. Samenwonen
Het is zinvol om een testament op te laten stellen als je samenwoont, maar niet bent getrouwd (of geregistreerd partners). Bij trouwen en geregistreerd partnerschap word je automatisch elkaars erfgenamen.
5. Legaat voor kleinkinderen
In het testament kan een kleinkind legaat worden opgenomen. Dit is een bedrag dat je kleinkinderen ontvangen voordat anderen erven. Bijvoorbeeld voor een toekomstige studie of een start op de woningmarkt.
6. Samengestelde gezinnen
Als je samenleeft met de kinderen van een ex-partner, dan is het belangrijk jezelf af te vragen of je deze kinderen gelijk wilt stellen met je eigen kinderen. Dit kan in het testament.
7. Zelfstandig ondernemer
Een testament is erg nuttig als je ZZP’er bent. In het testament wordt vastgelegd wie de onderneming zal erven als je overleden bent. Als je niks vastlegt, dan worden de erfgenamen gezamenlijk eigenaar van de onderneming. Je kunt een hoop onduidelijkheid en discussie voorkomen door duidelijk vast te leggen wie de onderneming erft.
8. Executeur benoemen
Een executeur is je vertegenwoordiger en beheert je nalatenschap. Het is in alle gevallen slim om een executeur te kiezen, niet alleen als je veel vermogen hebt of als er veel erfgenamen zijn. Een executeur brengt veel duidelijkheid over het afhandelen van de erfenis en voorkomt discussies.
9. Nalaten van legaat
Een duidelijk omschreven erfstuk, dat is wat een legaat is. Het kan hierbij om van alles gaan, zoals geld, meubels of bepaalde sieraden. Zo kun je voorrang geven aan iemand voordat de verdeling van de erfenis plaatsvindt, of iets geven aan iemand die niet automatisch een erfgenaam van je is.
10. Erfbelasting
Er moet erfbelasting worden betaald over een te ontvangen erfenis als deze hoger is dan de vrijstelling die de erfgenaam geniet. Met een actueel testament kun je erfbelasting besparen en ervoor zorgen dat je erfgenamen zo min mogelijk belasting hoeven te betalen. Deze erfbelasting moet, na het overlijden, binnen acht maanden worden betaald.
Houd het testament actueel
Als je een testament hebt, is het verstandig deze af en toe te controleren. De wet en je persoonlijke situatie kunnen veranderen. Het testament moet goed aansluiten op de wetgeving die op dit moment van toepassing is.
Lezingen
Pro Finance geeft wekelijks lezingen op locatie in Amsterdam en online over het belang van een actueel testament en levenstestament, speciaal voor senioren. Deze lezingen zijn gratis toegankelijk, maar je moet jezelf wel opgeven.