Wat betekent onder bod?
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikel

Wat betekent onder bod?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan kom je ongetwijfeld de term 'onder bod' tegen. Maar wat betekent onder bod eigenlijk? En hoe lang kan een huis onder bod staan? Wij leggen je alles uit wat je moet weten over deze term.

Onder bod betekenis

Een woning krijgt het label 'onder bod' wanneer er een serieus bod is uitgebracht, maar de verkoop nog niet definitief is. Als de verkoper niet tevreden is met het bod, zet de makelaar het huis nog niet onder bod. Staat een huis onder bod, dan betekent dit dat de verkoper het bod serieus overweegt en er onderhandelingen plaatsvinden. Het koopcontract is nog niet ondertekend, waardoor de woning nog niet officieel is verkocht.

Kan je nog bieden op een huis onder bod?

Ja, je kunt nog steeds bieden op een huis dat onder bod is. De koop is pas definitief als beide partijen de koopovereenkomst getekend hebben. Tot dat moment behoudt de verkoper het recht om een ander bod te accepteren, zelfs als er al een mondelinge overeenkomst is gesloten tussen de koper en verkoper. Heb je interesse in een woning onder bod? Neem dan contact op met de verkoopmakelaar voor meer informatie over de status van de onderhandelingen.

Na het ondertekenen van de koopovereenkomst heeft de koper nog een bedenktijd van drie dagen. Soms staat de woning in die periode nog steeds onder bod op platforms zoals Funda. In die periode accepteren makelaars geen nieuwe biedingen meer.

Hoe werkt bieden op woning onder bod?

Een makelaar is wettelijk verplicht om alle biedingen met de verkoper te bespreken. Doe jij een hoger bod op een woning die al onder bod is? Dan zijn er verschillende opties. Als de verkoper en koper het al eens zijn over de prijs, is de kans vrij groot dat de verkoper jouw bod negeert en de koop doorzet. De makelaar plant namelijk geen nieuwe bezichtigingen meer als een huis onder bod is. Breng jij een bod uit zonder de woning gezien te hebben, dan is het risico groter dat je uiteindelijk afhaakt. Bovendien kunnen er in dat geval achteraf discussies ontstaan, omdat je bepaalde gebreken niet gezien hebt.

Een verkoper kan er ook voor kiezen jouw bod te accepteren en de koop met de eerste koper te annuleren. De koop is namelijk nog niet definitief. Dit kan voor de verkoper aantrekkelijk zijn als jouw bod aanzienlijk hoger is. De verkoper kan ook beide partijen een uiterst bod laten doen. In dat geval moet de eerste koper met een hoger bod komen om nog kans te maken op de woning.

Hoe lang kan een huis onder bod staan?

Hoe lang een huis onder bod is, hangt af van de onderhandelingen tussen de koper en de verkoper. Er is geen strikte regel over de exacte duur dat een huis onder bod kan blijven staan. Soms kan dit een paar dagen duren, maar het kan ook weken of zelfs maanden in beslag nemen. Het is dus niet ongewoon als een huis lang onder bod is.

Waarom staat een huis lang onder bod?

Een huis kan lang onder bod blijven om verschillende redenen. De onderhandelingen kunnen bijvoorbeeld lang duren of de potentiële koper kan moeite hebben om de financiering rond te krijgen. Het is altijd verstandig om bij interesse in een woning die onder bod is, contact op te nemen met de makelaar voor meer informatie.

Verschil onder bod en verkocht onder voorbehoud

Er is een belangrijk verschil tussen een huis dat onder bod is en een huis dat verkocht is onder voorbehoud. Bij een huis dat onder bod is, zijn de koper en verkoper nog in onderhandeling. Bij een huis dat verkocht is onder voorbehoud, zijn de koper en verkoper het eens over de prijs en de voorwaarden, maar is de koop nog niet definitief. Er zijn nog voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zoals het verkrijgen van een hypotheek.

Optie nemen op een huis

Naast onder bod zijn, is er ook de term 'onder optie'. Dit betekent dat een potentiële koper bedenktijd krijgt om een beslissing te nemen over de aankoop van een woning. Tijdens deze periode mag de makelaar de woning niet aan iemand anders verkopen. De duur van deze optieperiode wordt onderling afgesproken tussen de koper en de verkoper. Vaak betaalt de koper hiervoor een optievergoeding aan de verkoper.

Makelaars en hun rol bij huizen onder bod

Makelaars spelen een belangrijke rol in het proces van het onder bod zetten van een huis. Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper en een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper. Ze zijn verantwoordelijk voor het bemiddelen bij onderhandelingen tussen koper en verkoper, het opstellen van het koopcontract en het begeleiden van het proces.

De voordelen van een aankoopmakelaar

Overweeg je een huis te kopen? Dan is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen. Het zoeken naar een huis, het regelen van bezichtigingen, en het afhandelen van de administratieve taken kan tijdrovend zijn. Een aankoopmakelaar kan deze taken op zich nemen, waardoor jij tijd en moeite bespaart. Makelaars hebben bovendien vaak toegang tot huizen die nog niet op de markt zijn verschenen of die binnenkort beschikbaar zullen zijn. Dit kan je een voorsprong geven bij het vinden van het perfecte huis. Ook kan een makelaar je advies geven over de hoogte van het bod en je helpen bij onderhandelingen met de koper.

Vind de juiste makelaar

Trustoo helpt je graag bij het vinden van de juiste makelaar bij jou in de buurt. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van vier lokale makelaars. Zo vind je gemakkelijk de makelaar die bij jou past.