Huis verkopen
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikel

Huis verkopen

Wil je je huis verkopen? Het verkopen van een woning is een ingewikkeld proces. Zo moet je nadenken over welke verkoopmakelaar en verkoopstrategie je kiest, en krijg je te maken met onderhandelingen en juridische zaken. Je vindt hier een handige checklist, zodat jij weet wat je moet doen als je je huis wilt verkopen.

Stappenplan huis verkopen

1. Zoek een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar kan alle werkzaamheden rondom de verkoop van een woning uit handen nemen: van het presenteren van de woning tot aan het overhandigen van de sleutel aan de nieuwe eigenaars. Daarnaast is de verkoopmakelaar jouw vraagbaak en adviseur. Hij of zij helpt je onder andere met vaststellen van de vraagprijs, het bepalen van de juiste verkoopstrategie en de juridische afhandeling. Het is niet verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen voor de verkoop van je huis. Je kunt ook zelf je eigen huis verkopen. Echter, kan het inschakelen van professionele hulp wel voordelig zijn. Een makelaar zorgt dat alles soepel verloopt en dat je geen valkuilen tegenkomt tijdens het verkoopproces. Bovendien zal de makelaar zich inzetten om het huis voor een goede prijs en met gunstige voorwaarden te verkopen.

2. Bepaal de verkoopstrategie

Je hebt via internet of jouw netwerk een verkoopmakelaar gevonden. Vervolgens plan je een kennismakingsgesprek in om jouw verkoopwensen en de bijkomende kosten te bespreken. Als het klikt, bepaal je samen de meest geschikte verkoopstrategie voor jouw huis en stel je de vraagprijs vast. Als er niet genoeg interesse is in het huis, kan je de vraagprijs uiteraard aanpassen.

3. Maak de woning verkoopklaar

De makelaar helpt je met het verkoopklaar maken van de woning. Misschien is er wel een likje verf nodig of een goede opruim- en schoonmaakbeurt. Vervolgens worden in en rondom het huis foto’s gemaakt en wordt alles opgemeten voor de plattegrond. De verkoopmakelaar zal het huis te koop zetten op Funda met foto's, een uitgebreide omschrijving en informatie over het energielabel, de buurt enzovoort. De makelaar zet ook eigen kanalen in, zoals social media en een lijst met zoekende kopers in de regio.

4. Organiseer bezichtigingen

De makelaar plant bezichtigingen met geïnteresseerden, leidt hen rond in het huis en beantwoordt vragen. Je hoeft niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn. De makelaar geeft achteraf verslag van de bezichtiging en bespreekt samen met jou hoe het verkoopproces kan worden verbeterd.

5. Voer onderhandelingen

Als er geïnteresseerden zijn die een bod willen uitbrengen, zal de verkoopmakelaar de onderhandelingen voeren. Hij of zij bespreekt niet alleen de prijs, maar ook de voorwaarden met de potentiële koper. De makelaar zal jou altijd op de hoogte houden en serieuze biedingen voorleggen, zodat je kan bepalen of je het bod accepteert of wacht op een hoger bod.

6. Onderteken de koopovereenkomst

Je bent het eens geworden met de koper over de prijs en voorwaarden. De makelaar stelt het koopcontract op en controleert of alle persoonlijke gegevens juist zijn vermeld. Bovendien zorgt hij of zij ervoor dat alle gemaakte afspraken duidelijk op papier staan, zodat de koper bijvoorbeeld niet ineens de koop kan ontbinden. De makelaar kan je ook helpen met het regelen van een definitief energielabel. Vervolgens zal de makelaar het contract samen met jou en de koper controleren en een afspraak maken om de koopakte te ondertekenen.

7. Doe de overdracht

Voordat de kopers de sleutels ontvangen, maak je met hen en de makelaar een laatste ronde door het huis. Er wordt gecontroleerd of alles zich nog in dezelfde staat bevindt. Als alles in orde is, tekenen jullie het definitieve koopcontract bij de notaris en krijgen de nieuwe eigenaars de sleutel. Je neemt dan afscheid van de makelaar. Als de kopers later een verborgen gebrek of probleem melden, kan je weer contact opnemen met de verkoopmakelaar.

Vind de beste makelaar voor de verkoop van jouw woning

De verkoop van een woning is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Daarom helpt Trustoo met het vinden van de beste verkoopmakelaar in jouw regio. Ben je op zoek naar een makelaar die je kan helpen met het kopen van een huis? Ook dan vind je bij ons jouw match!