Erfpacht
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikel

Erfpacht

Heb je het huis van je dromen gevonden en ben je van plan een bezichtiging in te plannen met een aankoopmakelaar? Bij het bekijken van de advertentie zie je: "Erfpacht afgekocht tot 2035". Wat houdt dit precies in en wat betekent dit voor de aankoop van jouw droomhuis? We leggen je alles uit over erfpacht zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.

Wat is erfpacht?

Een huis met erfpacht betekent dat je het recht hebt om de grond te gebruiken, maar iemand anders de eigenaar is van dat stuk grond. Je bent verplicht om erfpachtcanon, een soort huur, te betalen aan de grondeigenaar. Dus je bent wel eigenaar van het huis, maar niet van de grond. Soms is de erfpacht al voor een bepaalde periode afgekocht. Het kan zelfs zo zijn dat het bijvoorbeeld al voor 75 jaar is afgekocht. In dat geval hoef je je niet zo bezig te houden met de erfpacht. De kans is immers niet zo groot dat je 75 jaar in een woning woont. Als de erfpacht voor een korte periode of misschien helemaal niet is afgekocht, is het raadzaam om je verder te verdiepen in erfpacht.

Erfpacht kan van een gemeente of van een particulier zijn. In steden zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag is het meestal de gemeente die de grond bezit. Je betaalt dan de erfpachtcanon aan de gemeente. Maar er kunnen ook particuliere erfpachtregelingen zijn, waarbij een vastgoedeigenaar of een Vereniging van Eigenaren (VvE) de grondeigenaar is.

Wat is het recht van erfpacht?

Het recht van erfpacht betekent dat je wettelijk toestemming hebt om het land van iemand anders te gebruiken. Je bezit het land niet, maar mag het wel gebruiken 'alsof' het van jou is.

Erfpacht afkopen

Heb je een huis met gemeentelijke erfpacht gekocht? Dan kun je een aanbod krijgen om de erfpacht af te kopen. Lees hieronder over de opties.

Erfpacht eeuwigdurend afkopen

Een van de opties kan zijn om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Dat betekent dat je eenmalig een afkoopsom betaalt, daarna ben jij de eigenaar van de grond. De voordelen hiervan zijn dat de waarde van je woning vaak stijgt en dat je huis ook makkelijker te verkopen wordt. Het nadeel is dat het meestal een groot bedrag is.

Erfpacht vastzetten

Een andere optie is om de erfpacht voor altijd vast te zetten, dit wordt ook wel 'klikken' genoemd. Het voordeel is dat je erfpachtcanon altijd hetzelfde blijft en dat je weet dat je maandelijkse kosten niet zullen stijgen. Het nadeel is dat het voorstel om de erfpacht vast te zetten bijna altijd hoger is dan wat je nu betaalt.

Niet ingaan op het voorstel

Je kunt ervoor kiezen om het voorstel niet te accepteren. Je maandlasten blijven dan in ieder geval voor dit tijdperk hetzelfde, maar aan de andere kant weet je niet wat de stijging na afloop zal zijn.

Let op: elke stad heeft zijn eigen regelingen voor het afkopen van erfpacht.

Nadelen van erfpacht

Vaak zijn huizen met erfpacht scherper geprijsd dan huizen zonder erfpacht. Dat heeft een logische reden: bij een huis mét erfpacht ben je enkel de eigenaar van de woning, niet van het land. Bij een huis zonder erfpacht ben je eigenaar van zowel de woning als het land. Dit kan in eerste instantie aantrekkelijk lijken, maar er zijn nadelen verbonden aan het hebben van een huis met erfpacht.

Stijgende kosten

Aan het eind van de vastgestelde termijn kan de prijs van het land opnieuw worden bepaald. Meestal stijgt de waarde van het land, waardoor de erfpachtcanon meestijgt. Dit betekent dat je meer moet betalen en je maandlasten stijgen.

Moeilijk te verkopen

Moet de erfpachtcanon binnenkort opnieuw worden vastgesteld? Dan is de kans groot dat je huis moeilijker te verkopen is. De nieuwe prijs is nog onzeker, waardoor mensen eerder twijfelen om het huis te kopen.

Hypotheekverstrekking bemoeilijkt bij particuliere erfpacht

Hypotheekverstrekkers zijn geen fan van de particuliere erfpacht. Zij vrezen dat de grondeigenaar de grondprijs aanzienlijk verhoogt, wat kan leiden tot betalingsproblemen voor de huiseigenaar.

Advies erfpacht

Als je overweegt een huis met erfpacht te kopen, zorg er dan voor dat je begrijpt wat erfpacht inhoudt en welke kosten en verplichtingen ermee gepaard gaan. Raadpleeg indien nodig een makelaar of advocaat.