Courtage makelaar
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikel

Courtage makelaar

Bij het kopen of verkopen van een woning, kom je ongetwijfeld de term 'courtage makelaar' tegen. Maar wat betekent dit precies? Hoe wordt courtage precies berekend en hoeveel courtage rekent een makelaar eigenlijk? Wij geven je een antwoord op deze vragen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je een makelaar inschakelt.

Wat is courtage?

Simpel gezegd is courtage de commissie of vergoeding die een makelaar ontvangt voor zijn of haar diensten. Dit kan een verkoopmakelaar zijn die je helpt bij de verkoop van je woning of een aankoopmakelaar die je bijstaat bij de aankoop van een nieuw huis. De courtage is een percentage van de verkoopprijs van een woning. Deze kosten betaal je aan de makelaar voor de begeleiding tijdens het gehele (ver)koopproces.

Wanneer je een makelaar inschakelt, is het slim om duidelijke afspraken te maken over de courtagevoorwaarden. Vraag ook of er naast de courtage nog extra kosten zijn voor bijvoorbeeld advertenties, taxatie en administratie. Begrijp hoeveel je betaalt en waarom, om latere verrassingen te voorkomen.

Makelaarscourtage is een belangrijk onderdeel van het koopproces. Door het begrip te begrijpen krijg je beter inzicht in de financiële kant van het kopen van een huis.

Hoeveel courtage betaal je gemiddeld?

Nu je bekend bent met het begrip courtage, vraag je je wellicht af hoeveel je kunt verwachten te moeten betalen. Courtage wordt meestal uitgedrukt als een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van het huis. De gemiddelde makelaarscourtage in 2023 varieert en is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • de regio
  • type woning
  • diensten die makelaar aanbiedt

Over het algemeen ligt de gemiddelde courtage tussen de 1,5% en 2,5% van de verkoopprijs. Dit betekent dus dat wanneer je een huis koopt voor € 500.000,- ,de courtage ergens tussen de € 7.500,- en € 12.500 zou kunnen liggen. Onthoud dat dit een algemene schatting is en het tarief kan verschillen per makelaar. Het is daarom verstandig om via Trustoo de kosten van verschillende makelaars te vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van vier makelaars bij jou in de buurt.

Is de courtage aftrekbaar?

Nee, deze kosten moet je zelf betalen. Helaas zijn kosten zoals courtage en bijkomende opstart- en intrekkingskosten niet aftrekbaar van de belasting en kunnen ze ook niet worden opgenomen in de financiering van je hypotheek.

Gelukkig zijn er wel andere aankoopkosten die je kan aftrekken van de belasting.

Voorbeelden van aftrekbare kosten zijn:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek
  • Kosten voor een bouwtechnische keuring
  • Kosten van een taxateur voor het krijgen van een hypotheek
  • Kosten van een notaris voor de koop- en hypotheekakte

Wat is de gebruikelijke courtage?

De gebruikelijke courtage varieert en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de courtage hoger zijn in stedelijke gebieden waar de vraag naar woningen groot is. Ook kan de courtage variëren afhankelijk van de diensten die de makelaar aanbiedt. Het is daarom altijd verstandig om te onderhandelen en te vragen over de courtage. De verkoopprijs van een woning speelt ook een rol in de hoeveelheid courtage die je betaalt, omdat dit een percentage van de verkoopprijs is. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe meer courtage je betaalt.

Hoe bereken je de courtage?

De courtage wordt berekend op basis van een percentage van de verkoopprijs van de woning. Stel, je verkoopt of koopt een woning voor € 300.000,- en de makelaar rekent een courtage van 1,5%, dan betaal je de makelaar € 4500,-.

Wat is een NVM-makelaar?

Een NVM makelaar is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Deze makelaars werken volgens bepaalde richtlijnen en hebben een specifieke opleiding gevolgd. Hoewel de courtage van een NVM-makelaar hoger kan zijn dan die van een niet-NVM makelaar, biedt het de zekerheid van kwaliteit en betrouwbaarheid. NVM-makelaars streven naar transparantie en open communicatie met hun cliënten, wat jou de gelegenheid geeft vragen te stellen indien bepaalde zaken niet duidelijk zijn.

Bij het kiezen van een makelaar is het niet alleen belangrijk om naar de hoogte van de courtage te kijken, maar ook naar de geboden diensten, ervaring en betrouwbaarheid van de makelaars. Bespreek je verwachtingen en tariefvoorkeuren daarom ook openlijk met de desbetreffende makelaar voordat je een samenwerking aangaat.

Benieuwd welke makelaar het beste bij jou past? In onze top 10 makelaars bij jou in de buurt zie je ook welke makelaars aangesloten zijn bij de NVM.

Vind een makelaar met een redelijke courtage

Wat een redelijke courtage is, hangt af van verschillende factoren zoals de dienstverlening, marktwaarde van de woning en de regio. Het is verstandig om verschillende makelaars te vergelijken. Bij Trustoo hebben we een top 10 van makelaars in jouw regio samengesteld, waaruit je vier offertes kunt aanvragen om een goed beeld te krijgen van verschillende makelaars en hun courtages. Hierdoor kun je bepalen wat voor jou een redelijke courtage is.