Kunnen starters in 2022 nog wel een woning kopen?

Gepubliceerd op 27 Jun, 2022

Deel artikel
Wil Jansen
Vastgoeddeskundige

Kunnen starters in 2022 nog wel een woning kopen?

Je eerste eigen huis kopen met een makelaar: het is een mijlpaal waar menig starter van droomt. Heb je jouw potentiële nieuwe thuisbasis eenmaal gevonden, dan wil je natuurlijk weten of je hier ook kans op maakt. Op dat moment loop je tegen heel veel vragen aan. Maar tegenwoordig doemt er vooral een overkoepelende vraag op die je eerst beantwoord wilt hebben: kan en moet je op jonge leeftijd eigenlijk nog wel een woning kopen met een makelaar?

De een roept dat het onmogelijk is en wijst je op allerlei extra kostenposten, zoals de bouwkundige keuring en de kosten koper. De ander zegt dat een koopwoning een investering is die over enkele jaren véél meer waard is.

Naar wie kun je het best luisteren? En welke aspecten zijn nu écht relevant voor starters met een woningwens?

Voor de eerste keer op woningjacht: hoe staat de huidige markt ervoor?

Tot voor kort was de woningmarkt oververhit, maar nu is er enigszins sprake van een afkoeling. Er zijn minder prijsstijgingen en (veel) overbieden is niet altijd nodig. Als je met een goede makelaar werkt, zal deze het aangeven wanneer de vraagprijs genoeg is. En op dit moment gebeurt dat vaker dan eens!

Daarnaast verbreedt de opkoopbescherming de kansen. Hiermee beschermen gemeentes gunstiger geprijsde koophuizen tegen opkoop door beleggers, waardoor er meer instroomwoningen beschikbaar zijn.

Vanuit marktperspectief is 2022 dus een uitermate geschikt jaar om je eerste woning te kopen. Juist starters kunnen nú hun kans grijpen. Laten we daarom eens bekijken hoe het precies zit met de mogelijkheden voor het afsluiten van een lening.


Hypotheek en woonquote: hoe ver kom je met je inkomen?

Heb je een stabiel inkomen, dan is een hypotheek vaak een logische keuze. Een goede hypotheekadviseur kan je helpen bij het berekenen van je maximale hypotheek. Maar daarmee ben je er nog niet.

Het is bijvoorbeeld ook nuttig om te kijken naar de woonquote, het inkomensafhankelijke percentage dat een hypotheekverstrekker gebruikt om de maximale woonlast te berekenen. Begin volgend jaar gaat de woonquote omlaag, waardoor het voor veel starters lastiger wordt om een hypotheek te krijgen. Heb je een koopwens en beschik je over de middelen? Dan is het raadzaam om vóór januari 2023 een huis te kopen.


Belastingvrije schenking: is het mogelijk om je ouders in te schakelen?

De term ’belastingvrije schenking’ valt vaak onder jonge huizenkopers. Maar wist je dat de regels in 2023 veranderen? Vanaf dan mogen ouders een jaarlijkse schenking aan hun kinderen doen. Als starter kun je dan liever een bedrag van je ouders lenen. Elk jaar kunnen zij de rente hierover kwijtschelden en deze zo aan jou schenken.

‘Creatiever’ lenen: welke mogelijkheden heb je verder?

Als het op leningen aankomt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Stel, de vraagprijs van je droomwoning is 250.000 euro, maar de werkelijke woningwaarde is 300.000. Jij koopt het huis uiteindelijk voor 280.000 euro. In dat geval is de taxatie hoger dan het aankoopbedrag, wat betekent dat je (weliswaar zonder Nationale Hypotheek Garantie) 3 ton mag lenen — mits je inkomen dit toelaat, natuurlijk. Zo heb je wat meer geld beschikbaar voor het aanschaffen van je inboedel of het betalen van de kosten koper.

Een andere optie is het zoeken van een particuliere investeerder. Het voordeel daarvan is dat het inkomen meestal een minder zwaarwegende factor is in het verstrekken van een lening. Daar staat echter tegenover dat de rente doorgaans wat hoger is.

Conclusie: wel of geen huis kopen?

De situatie in ‘koopland’ is nijpend. Kopers zien de (wettelijke en marktgerelateerde) muren op zich afkomen. Tegelijkertijd schieten de huren omhoog. En uiteindelijk is een maandelijkse huurprijs weggegooid geld. Want hoe hoog een hypotheeklast ook is, het overgrote deel is een aflossing. Je afbetaling is een vorm van vermogen opbouwen voor jezelf. Wie 750 euro per maand aflost, spaart in feite 9.000 euro per jaar. Op de lange termijn komt daar óók nog eens een waardestijging bij.

Omdat huizen steeds duurder worden vanwege de inflatie, is 2022 hét jaar om als starter een huis te kopen. Wij draaien al meer dan 20 jaar mee als aankoopmakelaars en in onze ervaring krijgen starters eigenlijk nooit spijt van een woningaankoop. Want de toekomst ziet er met een eigen huis doorgaans zeer rooskleurig uit!

miniwizard.svgOver deze makelaar
@Work Makelaardij
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (362)
Ons aankooptarief bedraagt 1% van de koopsom met een minimum van EUR 3.950,-- incl btw en bouwkundig rapport. Wij werken op basis van No Cure= No Pay. Wij scoren een 4.9 van 5.0 sterren op Google uit 328 beoordelingen, op de site vd consumentenbond een 9,9 uit 119 beoordelingen enzovoort..

Heb je een woning op het oog maar twijfel je nog of je wel een aankoopmakelaar nodig hebt? De realiteit is dat een aankoopmakelaar vandaag de dag onmisbaarder is dan ooit.

Een huis aankopen brengt ontzettend veel vragen met zich mee, terwijl je soms al binnen een dag een bod moet uitbrengen. Wat is een pand écht waard? Hoeveel moet je bieden? Is overbieden een optie? Als aankoopmakelaar geef ik je antwoord op al deze vragen en help ik je het hoofd koel te houden en weloverwogen beslissingen te nemen.

Daarnaast neem ik je alle zaken die bij de aankoop van een woning komen kijken uit handen en zorg ik voor een goede prijs en een snelle koop.
Doordat ik in ruim 20 jaar als makelaar in Rotterdam een goede reputatie heb opgebouwd, is het voor mij veel gemakkelijker om woningen succesvol aan te kopen. In onze markt is vertrouwen ontzettend belangrijk. Daarom lukt het mij als makelaar om woningaankopen tot een goed einde te brengen, ook als je niet de hoogste bieder ben

Laten we een kopje koffie drinken!
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.