Vind een makelaar bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Een huis kopen: wat doet een aankoopmakelaar voor je?

Je wil een huis kopen. Dat betekent dat je een spannend proces tegemoet gaat en je een flinke investering zal doen. Het is begrijpelijk dat je hierop goed voorbereid wil zijn zodat je de juiste beslissing maakt. Een aankoopmakelaar helpt jou met het vinden en kopen van een huis. In dit blog lees je wat een aankoopmakelaar doet, waarom je voor een aankoopmakelaar kiest en wanneer.


Wat is een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kan jou van begin tot eind begeleiden met het kopen van een huis. Hij of zij heeft goede connecties op de regionale huizenmarkt én weet welke huizen binnenkort in de verkoop gaan. Dit kan enorm handig zijn als je een huis zoekt in een populaire buurt.


Wat doet een aankoopmakelaar?

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen op verschillende momenten in het kooptraject: van advies tot het in orde maken van de koopakte. Vooraf spreek je met elkaar af welke taken hij of zij op zich neemt. Vaak biedt het makelaarskantoor verschillende pakketten waar je uit kan kiezen. Wat een aankoopmakelaar voor je kan doen hebben we hieronder op een rijtje gezet:

Het vinden van geschikte huizen

Je geeft jouw woonwensen door aan de aankoopmakelaar en vervolgens gaat hij of zij aan de slag met zoeken. Een aankoopmakelaar weet vaak eerder dan jij wanneer een woning in de verkoop gaat. Deze kennis kan jou een voorsprong geven waardoor je een grotere kans maakt om een huis te mogen bezichtigen. Bovendien kan de makelaar woningen aandragen waar je misschien zelf niet aan had gedacht. Een aankoopmakelaar vertelt je ook of jouw woonwensen realistisch zijn en je ze eventueel moet bijstellen. Dit kan je een hoop tijd en teleurstelling besparen.

Mee naar de bezichtiging

Je kan ervoor kiezen om samen met de aankoopmakelaar de woning te bezichtigen. Hiermee geef je de verkopende partij de indruk dat je een serieuze kandidaat bent. Een ander voordeel is dat de aankoopmakelaar weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een woning en misschien gebreken ontdekt die je zelf over het hoofd ziet. De gebreken kunnen dan ook worden meegenomen in de prijsonderhandelingen. Na de koop kan dat niet meer.

Adviseren

Een aankoopmakelaar kan je ook inschakelen als je alleen advies wil over de koop van een woning. Denk je dat je jouw droomhuis hebt gevonden, maar twijfel je of de koopakte wel klopt? Dan kan je dat door de aankoopmakelaar laten controleren. Ook kan je bijvoorbeeld vragen stellen over de ontwikkelingen in de buurt, hoe je het beste onderhandelt en of dit wel echt het geschikte huis voor jou is. Op deze manier kan je een juiste beslissing nemen.

Onderhandelen

Vind je het spannend om zelf te onderhandelen? Dan kan je dit door een aankoopmakelaar laten doen. Hij of zij kijkt kritisch naar de woning en weet wat de woning op dat moment echt waard is. De aankoopmakelaar gaat in gesprek met de verkopende makelaar en probeert de meest gunstige prijs voor je te krijgen. Daarnaast speelt er een ander gevaar als je zelf gaat onderhandelen. Doordat je helemaal verliefd ben geraakt op een woning, kan je te veel betalen. Een aankoopmakelaar heeft deze emoties niet en kijkt objectiever naar de onderhandeling.

Het hele kooptraject uit handen nemen

Als laatste heb je de optie om de koop van de woning volledig te laten doen door de aankoopmakelaar. Dan zijn alle bovengenoemde diensten inbegrepen en nemen jullie pas bij de sleuteloverdracht afscheid van elkaar. Het fijne hieraan is dat de aankoopmakelaar ook alle juridische en administratieve taken verzorgt. Zo ben je er zeker van dat alle afspraken juist zijn vastgelegd in de koopovereenkomst en de woning vooraf aan de overdracht is geïnspecteerd. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan.

Wil je weten wat een aankoopmakelaar kost? Dat lees je in dit blog.


Hoe kies je een aankoopmakelaar?

Je gaat een belangrijke stap nemen in je leven, daarom is het wel zo fijn dat je een goede klik hebt met de aankoopmakelaar. Allereerst is het belangrijk dat je een aankoopmakelaar kiest die jouw gewenste woonomgeving goed kent en ook op de hoogte is van alle ontwikkelingen in de buurt. Er zijn een verschillende manieren om een aankoopmakelaar te vinden. Vraag rond in je eigen netwerk of iemand een goede aankoopmakelaar kent, lees online reviews en bekijk social mediakanalen van makelaarskantoren. Zie je vaak dezelfde makelaars verkopen in een straat of wijk? Dan kan je ervan uitgaan dat zij veel kennis hebben over de omgeving en goed weten wanneer er een woning beschikbaar komt. Daarnaast kan je op de site van de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging voor Makelaars zoeken naar een aankoopmakelaar. Deze makelaars voldoen aan de door de NVM opgestelde opleidings- en kwaliteitseisen.


Is een aankoopmakelaar echt nodig?

Het is zeker niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit is volledig afhankelijk van je eigen wensen. Heb je de wil om je goed te verdiepen in het reilen en zeilen van de woningmarkt? En heb je daarnaast voldoende tijd om naar woningen te zoeken, bijvoorbeeld via woningsites? Dan heb je misschien helemaal geen aankoopmakelaar nodig. Ben je toch iets te onzeker over het zelf kopen van een woning of merk je dat je vaak achter het net vist? Dan kan je overwegen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen.

Kan je een huis kopen zonder aankoopmakelaar?

We hebben het hierboven al een beetje beantwoord. Ja, het is mogelijk om een huis te kopen zonder aankoopmakelaar. Hiermee bespaar je de vergoeding die een makelaar vraagt voor zijn werkzaamheden en ben je flexibeler, omdat je geen rekening hoeft te houden met de agenda van de aankoopmakelaar als je een bezichtiging inplant. Hier staat tegenover dat je zelf op zoek moet naar een geschikte woning, niemand meekijkt bij de bezichtiging en je ook zelf de onderhandelingen doet. Daarnaast heeft een aankoopmakelaar veel kennis van de woningmarkt en bijbehorende juridische zaken. Je kan ook de keuze maken om een aankoopmakelaar voor een deel van het aankooptraject in te schakelen.

Heb je met een aankoopmakelaar meer kans?

Een vraag die vaak wordt gesteld. Het grote netwerk en de kennis van de aankoopmakelaar kan je kans op een mooie deal vergroten. Echter, ben je zonder aankoopmakelaar niet meteen kansloos. Je kan dit namelijk zelf redelijk goed in de hand houden. Het ligt eraan hoe actief je bent met het zoeken van een geschikte woning en hoe graag je je wil verdiepen in de woningmarkt en bijkomende financiële en juridische aspecten.


Wil je een aankoopmakelaar inschakelen voor de koop van jouw woning? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste aankoopmakelaars bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst die je nodig hebt, voer de gewenste plaats in en vind snel een aankoopmakelaar. Heb je interesse in huur, verkoop of taxatie van een woning? Ook dan vind je bij Trustoo een gespecialiseerde makelaar in jouw regio.