Vind een makelaar bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Wat kost een aankoopmakelaar: Alles wat je moet weten.

Je bent op zoek naar een huis. Een spannend proces. Misschien is het wel de eerste keer dat je een huis gaat kopen. Of is het een hele tijd geleden dat je een huis kocht. Hoe dan ook, een huis kopen is een tijdrovend en intensief proces. Een aankoopmakelaar kan jou helpen met het gehele koopproces: van zoektocht tot sleuteloverdracht. Je kan er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar op een bepaald moment in het kooptraject in te schakelen.

Een aankoopmakelaar heeft veel kennis van de woningmarkt, kan meegaan naar bezichtigingen, helpen met de onderhandelingen en de koopakte controleren. Uiteraard betaal je ook voor deze kennis en kunde. In dit blog lees je wat je kwijt bent als je een makelaar inschakelt.

Wil je weten wat een aankoopmakelaar allemaal voor je kan doen? Lees dan snel dit blog.

Tip! Bekijk de Top 10 makelaars bij jou in de buurt
zoeken


Wat kost een aankoopmakelaar?

Als je van plan bent om een aankoopmakelaar in te schakelen, wil je natuurlijk wel weten wat dat ongeveer gaat kosten. Wees je ervan bewust dat er grote verschillen bestaan tussen makelaarskantoren en dat de kosten op verschillende manieren tot stand komen. Er zijn makelaars die werken met een vast tarief, maar het kan ook zijn dat de kosten van een aankoopmakelaar worden bepaald op basis van een percentage van de verkoopprijs. Hieronder leggen we beide opties uit.

De kosten van een aankoopmakelaar op basis van een vast tarief

Het grote voordeel van een aankoopmakelaar met een vast tarief is dat je vanaf het begin al weet wat je gaat betalen. De prijs staat vast, ongeacht voor welk bedrag jij een woning gaat kopen. Vaak hebben aankoopmakelaars verschillende pakketten. Schakel je een aankoopmakelaar in voor het gehele proces; van de zoektocht naar een woning tot het overhandigen van de sleutel? Dan zal je meer betalen dan dat je al een huis hebt gevonden en alleen de aankoopmakelaar inzet bij de onderhandelingen. Daarnaast hanteert ieder makelaarskantoor eigen tarieven. Grofweg kan je dus zeggen dat vaste tarieven van een aankoopmakelaar worden bepaald door twee zaken: 1) de werkzaamheden die je de aankoopmakelaar laat doen en 2) de tarieven van het makelaarskantoor.

Ga je voor een aankoopmakelaar met een vast tarief? Dan is het verstandig om een aantal offertes op te vragen bij aankoopmakelaars bij jou in de buurt. Zo kan je de prijzen vergelijken en bekijken wat er allemaal valt onder het vaste tarief.

Let op: controleer altijd goed welke diensten er precies vallen onder dit vaste tarief. Zitten hier bijvoorbeeld ook de opstartkosten van de aankoopmakelaar bij?

Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoeken

De kosten van een aankoopmakelaar op basis van een percentage van de koopprijs

Er zijn ook makelaarskantoren die hun kosten berekenen op basis van een percentage van het uiteindelijke (ver)koopbedrag. Dit wordt ook wel ‘courtage’ genoemd. Meestal ligt het percentage tussen de 1 en 2 procent van de koopprijs. Dat lijkt misschien procentueel een klein verschil, maar op grote bedragen kan dit heel veel schelen. We laten het je zien in twee rekenvoorbeelden.

Scenario 1:

Stel je koopt een huis van 300.000 euro met een courtagepercentage van 1 procent. Dan betaal je 3.000 euro aan de aankoopmakelaar. Ligt het courtagepercentage op 2 procent dan betaal je 6.000 euro. Een verschil van maar liefst 3.000 euro.

Scenario 2:

Stel je koopt een huis van 500.000 euro met een courtagepercentage van 1,25 procent. Dan betaal je 6.250 euro aan de aankoopmakelaar. Ligt het courtagepercentage op 1,75 procent dan betaal je 8.750 euro. Een half procent verschil betekent in de praktijk dat je 2.500 euro meer of minder kan betalen.

Op basis van de prijscategorie waarin je gaat kopen en het courtagepercentage dat jouw aankoopmakelaar hanteert, kan je dus berekenen wat je ongeveer kwijt bent aan een aankoopmakelaar.

Kan ik beter kiezen voor een vast tarief of courtage op basis van een percentage van de koopprijs?

Als je zeker wil weten wat je betaalt dan kan je het beste kiezen voor een vast tarief. Ook als je van plan bent om een huis te kopen in een duur segment kan het lonen om een vast tarief af te spreken met jouw aankoopmakelaar. Met een courtagepercentage van 1 procent betaal je voor een huis van 300.000 euro ‘slechts’ 3.000 euro voor een aankoopmakelaar terwijl dat voor een huis van 500.000 euro al 5.000 euro is. Of je nou kiest voor een makelaar met een vast tarief of courtagepercentage, vergeet niet om naar de aanvullende kosten te vragen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Daarnaast is het altijd raadzaam om na te gaan of de prijzen die worden genoemd inclusief of exclusief btw zijn. Er is eigenlijk geen sluitend antwoord op de vraag welke van de opties je het beste kan kiezen. Kijk altijd goed naar je eigen situatie en informeer naar ervaringen bij familie en bekenden.

Wanneer betaal je een aankoopmakelaar?

Als je een aankoopmakelaar een vast tarief betaalt dan betaal je vaak (een deel) vooraf aan het koopproces. Heb je gekozen voor een makelaar die werkt met een courtagepercentage? Dan weet je pas wat je gaat betalen wanneer je de woning hebt aangekocht. Meestal wordt er gekozen om het bedrag te laten verrekenen bij de notaris. Jij betaalt als koper de rekening aan de notaris, en de notaris betaalt vervolgens namens jou de makelaar.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

De kosten die je maakt voor een aankoopmakelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar. Wat je wel mag aftrekken zijn de taxatiekosten. Zorg ervoor dat je de factuur van de taxatiekosten dus goed bewaart.

Kan je de kosten van een aankoopmakelaar meefinancieren?

Het is toegestaan om de kosten mee te financieren, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Kijk goed naar de waarde van jouw woning. Sinds 2018 mag je namelijk niet meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Let dus goed op dat de hypotheek die jij kan aanvragen toereikend is om de kosten van de aankoopmakelaar mee te financieren.

Wil je een aankoopmakelaar inschakelen voor de koop van jouw woning? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste aankoopmakelaars bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst die je nodig hebt, voer de gewenste plaats in en vind snel een aankoopmakelaar. Heb je interesse in huur, verkoop of taxatie van een woning? Ook dan vind je bij Trustoo een gespecialiseerde makelaar in jouw regio.