Alles over een mediator bij een scheiding

Gepubliceerd op 24 Apr, 2021

Deel artikel
Trustoo
De beste bedrijven voor jou

Op de dag dat jullie elkaar het jawoord geven, ben je met je hoofd in de wolken. Je staat er niet bij stil dat jullie op een later moment weer uit elkaar kunnen gaan. Toch gebeurt het in Nederland erg vaak, bijna 35% van de huwelijken eindigen in een echtscheiding. Wanneer jullie samen veel hebben opgebouwd, kan het moeilijk zijn om bepaalde afspraken te maken tijdens een scheiding. Bijvoorbeeld omtrent jullie kinderen of de financiële zaken. Een scheidingsmediator kan jullie hierbij helpen. In dit artikel lees je meer over wat mediation is en wat een mediator bij jullie scheiding kan betekenen.

In dit expertblog:

Wat is een mediator?

Waarom kiezen voor scheidingsmediation?

Voordelen van mediation

Hoe gaat een scheidingsmediator te werk?

Wat is een mediator?

Een mediator bemiddelt tussen twee partijen. Bij een scheiding kunnen de spanningen hoog oplopen. Emoties kunnen de overhand nemen, wat er voor zorgt dat jullie er samen niet uit kunnen komen. Jullie willen beiden de relatie goed afsluiten en zonder ruzie verdergaan. Op dat moment kunnen jullie voor een scheidingsmediator kiezen. Beide partijen moeten instemmen met deze keuze; jullie gaan dit traject namelijk samen aan. Meer over de kosten van een scheidingsmediator of andere soorten mediation.


Een scheidingsmediator

Jullie willen voor jezelf, en eventueel jullie kinderen, de echtscheiding zo goed mogelijk regelen. Een scheidingsmediator begeleidt jullie om samen tot een oplossing te komen waar jullie het allebei mee eens zijn. Samen met jullie kan alles rondom de scheiding worden geregeld door de mediator. De mediator blijft altijd neutraal en kiest geen partij. Op die manier worden er eerlijke beslissingen gemaakt.

Ontvang prijsopgaven van de beste mediators in jouw buurt
zoeken

Waarom kiezen voor scheidingsmediation?

Elke situatie is anders, wat betekent dat voor elke scheiding een andere aanpak nodig is. Waar lopen jullie specifiek tegenaan? Wat is de reden voor het inschakelen van een mediator? Wellicht hebben jullie goede ervaringen gehoord over een mediator en overwegen juist daarom er een in te huren. Hieronder lees je waarom er vaak voor een mediator wordt gekozen.

Advocaat versus mediator

Een mediator wordt vaak verward met een advocaat. Beiden hebben als doel het maken van afspraken voor het afronden van de echtscheiding. Het grote verschil is dat een echtscheidingsadvocaat achter één partij staat en de mediator achter beide partijen. De mediator zal er alles aan doen om een goede oplossing te vinden voor beide betrokkenen. Dit zorgt voor een prettig verloop. Bij het inschakelen van mediation komt geen rechtszaak kijken, en de mediator staat neutraal in het vraagstuk. Lees meer over de voor- en nadelen van het scheiden via een advocaat

Scheiden met kinderen

Als jullie een aantal jaren samen zijn, heb je veel opgebouwd. Wellicht hebben jullie samen kinderen, waar veel voor geregeld moet worden. Waar gaan ze wonen? Kunnen ze op dezelfde school blijven? Tevens zorgt het hebben van kinderen ervoor dat jullie aan elkaar verbonden blijven. Jullie blijven elkaar regelmatig zien en maken samen beslissingen over de kinderen. Voor jezelf en de kinderen is het prettig wanneer jullie niet met ruzie uit elkaar gaan en in de toekomst goed kunnen blijven communiceren. Daar draagt een echtscheidingsmediator aan bij. Deze helpt jullie om goede afspraken te maken en de relatie goed af te sluiten.

Scheiden zonder ruzie

Uit elkaar gaan is iets waar je liever niet aan denkt, maar toch gebeurt het erg veel. Om deze periode zo prettig mogelijk te laten verlopen, kan je voor een scheidingsmediator kiezen. De mediator begeleidt jullie tijdens dit traject en zorgt ervoor dat jullie allebei tevreden zijn met de oplossingen. Door een neutrale, derde partij te betrekken bij jullie scheiding kunnen er onpartijdige afspraken worden gemaakt. Dit voorkomt ruzie en zorgt er voor dat jullie goed uit elkaar gaan.

Tip! Bekijk de Top 10 mediators bij jou in de buurt
zoeken

Voordelen van mediation

Een scheidingsmediator kent verschillende voordelen. Een veel voorkomende reden om voor een mediator te kiezen is het scheidingsproces zo prettig mogelijk te laten verlopen. Wanneer jullie zelf afspraken maken kan er onenigheid ontstaan wat het proces vertraagt en niet ten goede komt. Voor beide partijen is het fijn als de echtscheiding snel en op een aangename manier kan worden afgerond.

Goede communicatie

De scheidingsmediator bemiddelt tussen jullie. De mediator begeleidt het proces en zal op verschillende gebieden afspraken met jullie maken. Voorbeelden van deze gebieden zijn: financieel, huisvesting en kinderalimentatie. Goede communicatie is van belang om deze afspraken te kunnen maken. De mediator voert gesprekken met jullie zodat er in samenspraak tot een oplossing gekomen kan worden. Dat de scheiding zonder conflict wordt afgesloten, zal ook in de toekomst zorgen voor betere communicatie.

Snel een oplossing

Een scheidingsmediator heeft ervaring en kennis in huis om het traject goed te laten verlopen. Het doel van de mediator is om zo snel mogelijk tot goede afspraken te komen waar beide partijen tevreden mee zijn. Doordat deze professional weet wat de mogelijkheden zijn en wat er bij een scheiding komt kijken, zal er snel een goede oplossing gevonden kunnen worden.

Maatwerk

Elke persoon, situatie en scheiding is anders. Een mediator weet hoe hij of zij moet omgaan met bepaalde situaties. De mediator kijkt naar de belangen van beide partijen en kan goed inschatten wat er nodig is om een conflict op te lossen. Bij iedereen is dit anders, de mediator zal goed luisteren naar beide partijen om de wensen in kaart te brengen. Op die manier wordt er maatwerk geleverd.

Ontvang prijsopgaven van de beste mediators in jouw buurt
zoeken

Hoe gaat een scheidingsmediator te werk?

Zoals bekend, is elke scheiding anders. Het scheidingsproces en traject bij een mediator verschilt dan ook per situatie. Echter, zijn er wel een aantal algemene stappen die worden doorlopen wanneer je start met scheidingsmediation.

  • Stap 1. Kennismakingsgesprek

De mediator moet jullie leren kennen om te achterhalen wat er speelt en hoe jullie de toekomst graag zien. Er wordt in kaart gebracht hoe jullie situatie eruit ziet en waar de knelpunten zitten. Tevens wordt een mediationovereenkomst opgesteld waarin afspraken worden vastgelegd. Hierin worden onder andere een geheimhoudingsplicht en de kosten van het mediationtraject opgenomen. Beide partijen moeten instemmen met het ondergaan van het traject alvorens er gestart kan worden.

  • Stap 2. Gesprekken voeren

Wanneer de gesprekken starten wordt er gekeken naar wat er precies geregeld moet worden. Onder andere de situatie omtrent huisvesting, kinderen en financiële zaken worden besproken. Er wordt tevens gekeken naar jullie wensen zodat er een goed beeld is van hoe jullie de toekomst zien.

  • Stap 3. Oplossingen zoeken

Wanneer alles in kaart is gebracht, zullen er oplossingen gezocht moeten worden. Beide partijen moeten nadenken over oplossingen waarbij de mediator hen begeleidt. Als het lastig is om tot een oplossing te komen zal de mediator het voortouw nemen.

  • Stap 4. Afspraken vastleggen

De afspraken die jullie maken, moeten in de toekomst worden nageleefd. Afspraken omtrent jullie kinderen worden bijvoorbeeld vastgelegd in een ouderschapsplan. Ook wordt er een convenant opgesteld zodat alles wat er afgesproken is, wordt vastgelegd.

  • Stap 5. Huwelijk officieel ontbinden

De convenant en ouderschapsplan worden ingediend bij de rechtbank. De beschikking moet worden ondertekend en worden ingeschreven in het register van de burgerlijke stand. Een huwelijk is pas officieel ontbonden wanneer dit is afgerond.

Tip! Bekijk de Top 10 mediators bij jou in de buurt
zoeken

miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.