Hoe kies je een goede aankoopmakelaar?

Gepubliceerd op 19 Apr, 2023

Deel artikel
Wil Jansen
Vastgoeddeskundige

Pas geleden kocht ik een pand aan voor een klant. Dit was haar vierde vastgoedinvestering. Aanvankelijk wilde zij akkoord gaan met het voorstel van de verkoopmakelaar: de vraagprijs betalen. Maar ik zag onderhandelingsmogelijkheden. Uiteindelijk kreeg ik de vraagprijs 10.000 euro naar beneden.


Daar hield het voordeel niet bij op. Mijn klant, die tijdelijk in het pand wilde wonen om het daarna te verhuren, dacht dat zij onder box 3 viel. “Als je het niet direct verhuurt en de intentie hebt om er zelf te wonen, val je onder box 1,” legde ik uit. “Wat je later doet, is niet relevant.” Wat dit haar opleverde? Ze hoefde geen overdrachtsbelasting te betalen. Een verrassing, want de aankoopmakelaar die haar had geholpen bij de aankoop van haar andere panden, had dit niet verteld.


Kort gezegd, het loont om met een goede aankoopmakelaar te werken! De vraag is: hoe vind en herken je die nu precies?

Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoeken

Schot in de roos? Dit zijn de eigenschappen van een topmakelaar!

1. Deskundig en ervaren

Een expert brengt je ver, zeker in een dynamische huizenmarkt. Het veld is complex. Daarom ondersteunt een goede aankoopmakelaar je van begin tot eind. Heb je bijvoorbeeld vragen over de bouwkundige staat van een huis? Of wil je weten wat fiscaal aftrekbaar is? Met zulke vragen moet je terechtkunnen bij je aankoopmakelaar.

2. Betrokken en betrouwbaar

Een uitstekende service en kwaliteit moeten vanzelfsprekend zijn voor je aankoopmakelaar. Deze moet het echt leuk vinden om zich volledig voor je in te zetten. Als je werkt met een deskundige makelaar die met smart wacht totdat de pensioenleeftijd aanbreekt, boek je waarschijnlijk niet het beoogde succes. Ook een kantoor met dubbele belangen kun je beter vermijden (je wilt niet de dupe worden van handjeklap tussen makelaars!). Kies dus voor een betrouwbaar bedrijf dat het optimale voor jou wil bereiken — en dat bijvoorbeeld bewijst door te werken op basis van ‘no cure, no pay’.

3. Bekend en alom geprezen

Een ervaren, goede aankoopmakelaar heeft een reputatie én een netwerk opgebouwd. Als klant profiteer je daarvan: je makelaar staat stevig in onderhandelingen en kan vaak de beste deal voor je sluiten.

Moet een makelaar aangesloten zijn bij een vereniging?

Makelaars die zijn aangesloten bij VBO of NVM vallen onder het tuchtrecht. Maken ze een fout of handelen ze niet correct, dan kunnen ze op het matje geroepen worden. Een lidmaatschap biedt jou dus een zekere mate van bescherming. Maar het is niet álles. Wanneer je een aankoopmakelaar uitzoekt, bekijk dan ook wat deze doet om up-to-date te blijven. Ik heb bijvoorbeeld een gedegen opleiding genoten, maar ik volg nog steeds cursussen. Recentelijk heb ik mij bijvoorbeeld laten bijscholen als expat-consultant én volgde ik een cursus over energiezuinigheid (om klanten in het huidige klimaat optimaal te adviseren over aankopen en subsidies).

Start je een zoektocht naar de beste aankoopmakelaar? Gebruik deze vragenlijst!

  • Hoe belangrijk is klantcontact voor jou?
  • Wat kan ik maximaal bereiken in mijn situatie?
  • Met welke vragen kan ik bij je aankloppen?
  • Kan ik alleen tijdens kantooruren of ook in de weekenden en avonden bij je terecht (als we na een bezichtiging op vrijdag bijvoorbeeld een bod moeten doen op maandag)?
  • Wat is jouw visie op de huidige markt en ontwikkelingen?
  • Kun je voorbeelden geven van klantsituaties die je hebt geanalyseerd? Welke aanpak heb je gehanteerd om daar het beste uit te halen?
  • Hoe zien je beoordelingen eruit?
  • Met wie ga ik precies werken? (Dit is vooral een relevante vraag als je voor een groot makelaarskantoor met een uitstekende reputatie kiest. Het kan namelijk zo zijn dat je een makelaar toegewezen krijgt die net uit de schoolbanken komt. Zoiets wil je meenemen in je beslissing!)

Rode vlaggen: vermijd makelaars die deze uitspraken doen

"Wij gaan beperkt met je mee naar bezichtigingen"

Sommige aankoopmakelaars begeleiden je een of twee keer bij bezichtigingen, waarna de urenteller aangaat. Zij zijn er niet écht voor je.

"Je mag niet aankopen wat wij ter verkoop aanbieden"

Er zijn aankoopmakelaars die ook verkoopmakelaars zijn. Sommigen zoeken alleen een woning voor je buiten hun eigen aanbod. Dit werkt zeer beperkend: wat als ze de halve stad opkopen? Niet doen, dus.

"Wij doen aankoop, maar ook héél veel verkoop"

Kies altijd voor een makelaar die gespecialiseerd is in aankoopbegeleiding. Deze expert vertaalt woorden eerder naar actie.

"Aankoopbegeleiding? Doe ik ernaast"

Heb je een hypotheekadviseur gevonden die ‘ook wel even’ een huis voor je kan zoeken? De kans is groot dat je een betere aankoopmakelaar kunt vinden. Ieder zijn of haar vak.

"Je moet ons sowieso betalen én we vragen een aanbetaling"

Waarom zou je het risico onnodig groot voor jezelf maken? Er zijn makelaars die werken op basis van ‘no cure, no pay’. Daar kun je veel liever voor kiezen!

Tip! Bekijk de Top 10 makelaars bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze makelaar
@Work Makelaardij
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (362)
Ons aankooptarief bedraagt 1% van de koopsom met een minimum van EUR 3.950,-- incl btw en bouwkundig rapport. Wij werken op basis van No Cure= No Pay. Wij scoren een 4.9 van 5.0 sterren op Google uit 328 beoordelingen, op de site vd consumentenbond een 9,9 uit 119 beoordelingen enzovoort..

Heb je een woning op het oog maar twijfel je nog of je wel een aankoopmakelaar nodig hebt? De realiteit is dat een aankoopmakelaar vandaag de dag onmisbaarder is dan ooit.

Een huis aankopen brengt ontzettend veel vragen met zich mee, terwijl je soms al binnen een dag een bod moet uitbrengen. Wat is een pand écht waard? Hoeveel moet je bieden? Is overbieden een optie? Als aankoopmakelaar geef ik je antwoord op al deze vragen en help ik je het hoofd koel te houden en weloverwogen beslissingen te nemen.

Daarnaast neem ik je alle zaken die bij de aankoop van een woning komen kijken uit handen en zorg ik voor een goede prijs en een snelle koop.
Doordat ik in ruim 20 jaar als makelaar in Rotterdam een goede reputatie heb opgebouwd, is het voor mij veel gemakkelijker om woningen succesvol aan te kopen. In onze markt is vertrouwen ontzettend belangrijk. Daarom lukt het mij als makelaar om woningaankopen tot een goed einde te brengen, ook als je niet de hoogste bieder ben

Laten we een kopje koffie drinken!
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs