Waarom is een bouwkundige keuring belangrijk?

Gepubliceerd op 14 Apr, 2023

Deel artikel
Remco Kieftenbeld
Makelaar

Hoewel je misschien zelf een verrot kozijn kunt herkennen, zijn gebreken aan huizen niet altijd zo duidelijk zichtbaar. Een bouwkundige keuring geeft je inzicht in de bouwtechnische staat van het huis en brengt eventuele noodzakelijke reparaties aan het licht. Zo weet je als koper welke financiële investeringen nodig zijn om het huis in goede staat te krijgen en te behouden.

Een huis is een grote investering, waarbij je vaak 30 jaar lang maandelijkse lasten hebt. Het is dan ook logisch dat je onaangename verrassingen wilt voorkomen, zoals extra kosten om het huis in goede staat te krijgen. Een scheur in de muur kan bijvoorbeeld onschuldig zijn, maar kan ook wijzen op funderingsproblemen.

Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoeken

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Verkopers van een huis moeten bekende gebreken aan het huis melden aan de koper, maar dit is geen garantie voor de kopers. Het kan voorkomen dat verkopers niet op de hoogte zijn van gebreken of dat ze de noodzaak van het melden niet goed inschatten. Bij een geschil is het voor kopers niet eenvoudig om bijvoorbeeld achterstallig onderhoud te claimen bij de verkopers. Kopers hebben namelijk een onderzoeksplicht. Met een bouwkundige keuring kun je veel problemen voorkomen.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een visuele controle waarbij de deskundige op zoek gaat naar gebreken die zichtbaar zijn zonder dat er dingen worden gebroken of gedemonteerd. Zo controleert de bouwkundige bijvoorbeeld de staat van een plat dak zonder het dak open te maken. Na een bouwkundige keuring heb je geen garantie dat het huis geen gebreken heeft, maar je krijgt wel meer duidelijkheid over de staat van het huis.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. In voorlopige koopcontracten is de bouwkundige keuring tegenwoordig vaak standaard opgenomen. Ook doen kopers vaak een bod onder voorbehoud van financiering en met de resultaten van de bouwkundige keuring als voorwaarde.

Bouwkundig rapport voorkomt financiële verrassingen

Met een bouwkundige keuring kun je verborgen gebreken opsporen en een schatting maken van het bedrag dat je in het huis moet investeren. Als je te veel geld in het huis moet steken, is het misschien niet verstandig om het huis te kopen. Daarnaast kun je met de verkoper onderhandelen als de resultaten van het bouwkundig rapport tegenvallen.


Wil je hulp bij het kopen van een huis of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar als aankoopmakelaar.

Tip! Bekijk de Top 10 makelaars bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze makelaar
De Huizenbemiddelaar IJmond
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (34)
Wij zijn De Huizenbemiddelaar IJmond.

Een huis kopen of verkopen doe je vaak samen en het liefst met goede begeleiding. Wij kunnen jou begeleiden met het aankoop en/of verkooptraject.

De Huizenbemiddelaar begeleid haar opdrachtgevers sinds de oprichting eind 2004. Toen nog alleen in Tilburg maar inmiddels zijn wij uitgegroeid tot een landelijke organisatie met meer dan 40 vestigingen. Door onze landelijke dekking is er altijd een kantoor bij jou in de buurt. Hierdoor kennen wij de lokale huizen markt van binnen en buiten.

In 2022 is de vestiging IJmond geopend en is deze gevestigd in Velsen-Noord. Vanuit deze vestiging helpen wij klanten in de gemeente Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Dus wil je een huis kopen of verkopen in de IJmond wij helpen je graag bij.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs