Stappenplan huis kopen: tips en advies

Gepubliceerd op 01 May, 2023

Deel artikel
Remco Kieftenbeld
Makelaar

De aankoop van een huis is een belangrijke en spannende beslissing. Om de kans op het vinden van je droomhuis te vergroten, is het belangrijk om de juiste stappen te zetten op het juiste moment. Daarom hebben wij een handig stappenplan voor je samengesteld om te volgen bij het kopen van een huis.

Ontvang prijsopgaven van de beste makelaars in jouw buurt
zoeken

Stap 1. Financieel overzicht

Voordat je op zoek gaat naar een huis, is het belangrijk om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Laat daarom je maximale hypotheek berekenen door een hypotheekadviseur. Zo weet je hoeveel je kunt besteden en kun je gericht zoeken naar een huis dat binnen jouw budget past.

Stap 2. Zoektocht naar jouw droomhuis

Op het internet krijg je een overzicht van het huidige aanbod. Ga na of jouw wensen haalbaar zijn binnen jouw budget en zoekgebied. Zijn er weinig huizen die voldoen aan jouw eisen? Overweeg dan om je zoekgebied te verruimen of je eisen aan te passen.

Stap 3. Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het zoeken naar een geschikt huis en weet vaak als eerste welke huizen op de markt komen. Ook kan een makelaar je adviseren bij het biedingsproces en ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt voor het huis.

Stap 4. Bezichtiging van huizen

Plan bezichtigingen van huizen die je aanspreken. Door huizen te bekijken, krijg je een idee van wat je wel en niet wilt. Laat je niet alleen leiden door enthousiasme, maar houd ook rekening met eventuele nadelen van een huis. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Stap 5. Onderhandelen over de prijs en kopen van het huis

Heb je een geschikt huis gevonden? Dan volgt het biedingsproces. Overweeg goed wat je wil bieden en stem dit af met je aankoopmakelaar. Je hebt maar één kans om een goed bod te doen, dus wees realistisch en voorkom dat je te veel betaalt.

Stap 6. Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Als de verkopers jouw bod hebben geaccepteerd, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Zo krijg je inzicht in eventuele onderhoudskosten en noodzakelijke reparaties. Als de uitkomsten tegenvallen, kun je nog onder de koop uit.

Stap 7. Hypotheek regelen

Voordat je de notaris bezoekt, is het belangrijk om de financiering te regelen. Nadat je met een hypotheekadviseur hebt gesproken, ben je op de hoogte of je financiering kunt krijgen en wat je maandelijkse kosten zullen zijn. De hypotheekadviseur zal ook om bepaalde documenten vragen om het proces te starten. Als je financiering niet rondkomt, kun je nog steeds afzien van de aankoop van de woning vanwege het financieringsvoorbehoud.

Ben je op zoek naar advies over het kopen van een huis? De makelaars van De Huizenbemiddelaar IJmond zijn experts op dit gebied en helpen je graag verder. Maak vrijblijvend een afspraak en begin met de zoektocht naar jouw droomwoning.

Tip! Bekijk de Top 10 makelaars bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze makelaar
De Huizenbemiddelaar IJmond
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (34)
Wij zijn De Huizenbemiddelaar IJmond.

Een huis kopen of verkopen doe je vaak samen en het liefst met goede begeleiding. Wij kunnen jou begeleiden met het aankoop en/of verkooptraject.

De Huizenbemiddelaar begeleid haar opdrachtgevers sinds de oprichting eind 2004. Toen nog alleen in Tilburg maar inmiddels zijn wij uitgegroeid tot een landelijke organisatie met meer dan 40 vestigingen. Door onze landelijke dekking is er altijd een kantoor bij jou in de buurt. Hierdoor kennen wij de lokale huizen markt van binnen en buiten.

In 2022 is de vestiging IJmond geopend en is deze gevestigd in Velsen-Noord. Vanuit deze vestiging helpen wij klanten in de gemeente Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Dus wil je een huis kopen of verkopen in de IJmond wij helpen je graag bij.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.

Relevante expert blogs