Waarom een (aankoop)makelaar, of een taxateur, en is er verschil?

Gepubliceerd op 05 Apr, 2022

Deel artikel
3 minuten leestijd·Aangepast 29 jan
Herman de Jong
Gecertificeerd Register Makelaar o.z. (RM) en Register Taxateur (RT)

De woningmarkt is oververhit daar zal iedereen het wel over eens zijn, maarja als je wat wilt of moet …. waar begin je dan als startende woning koper met de oriëntatie?

Keuzes genoeg, en het gros gaat beginnen met ‘De zoektocht’ op een woning-verkoop website.

De bekendste woning-verkoop website in ons land is Funda.

Sinds 2017 mogen alle makelaars hun aanbod op Funda presenteren. Voor jou als koper is het openstellen van Funda een positieve ontwikkeling geweest. Meer aanbod en dus meer keus. Bij welke makelaar het huis te koop staat is voor jou als zoeker minder van belang … of misschien toch niet helemaal?

Let op: sinds 2001 mag iedereen zich makelaar noemen.

Makelaar is geen beschermde titel meer. Om (verdere) wantoestanden te voorkomen gaan er echter steeds meer stemmen op voor de terugkeer van de beschermde titel én de daarbij behorende gedragscodes.

Er is inmiddels ook wildgroei ontstaan.

Dat is de vrije makelaar die ongeschoold en onverzekerd te werk kan gaan, is niet aangesloten bij 1 van de 3 brancheverenigingen en hoeft zich dus nergens wat van aan te trekken, je moet het maar durven, ook als koper of verkoper …

Wat is een Register makelaar en/of Register taxateur?

Een Register makelaar (RM) of Register taxateur (RT) heeft persoonlijk de opleiding tot Register makelaar en/of Register taxateur afgerond. Er is ook een RMT titel dat staat voor Register makelaar-taxateur, hoger geschoold en meer gecertificeerd is er niet binnen de woning-makelaardij.

Er is dus wel degelijk een kwalitatief verschil tussen makelaars.

Op de website van Trustoo zit je al op de goede weg, want…

Alle vermelde makelaarkantoren en taxateurs op de website van Trustoo zijn aangesloten bij de VBO, NVM of VastgoedPro branche organisatie.

De eerder besproken toevoeging van de Register-titel maakt dus het onderlinge verschil tussen de makelaars duidelijk.

Wat voegt een Register makelaar toe?

In je zoektocht ben je vaak te laat wanneer je een woning wilt bekijken, klinkt bekend?

Dat hoeft niet, als je hulp ingeschakeld van een betrokken en actieve aankoopmakelaar.

Een Register makelaar is altijd aangesloten bij de VBO, NVM of VastgoedPro en daarmee dus ook gebonden aan een beroeps- en gedragscode, een geschillen commissie, en als VBO makelaar tevens het Reglement op de Tuchtrechtspraak van de Stichting Tuchtcollege Makelaardij Nederland (tcmnl.nl)

Dat wat moeite kost, is achteraf ook de moeite waard geweest…

Maak niet de fout om vooral naar goedkoop te zoeken, en gratis bestaat niet.

Neem de tijd om een makelaar te vinden die ook de tijd voor jou neemt en bij jou past.

Het zal immers een intensief traject zijn en soms zelfs ‘ levensbepalend’.

Wat voegt een taxateur toe?

Een woning-taxateur in Nederland is altijd een Register taxateur en is altijd aangesloten bij de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs, in ’t kort NRVT.

De opgestelde taxatierapporten worden door het NWWI gevalideerd en daarom door elke bank geaccepteerd voor een financieringsaanvraag.

Een Register makelaar die tevens taxateur is en daarmee de titel RMT draagt heeft als makelaar niet allen kennis van zaken m.b.t. wat een woning kan opbrengen bij verkoop, maar heeft als taxateur ook zicht op wat wel en wat niet (meer) te financieren is.

In een taxatierapport zal de marktwaarde worden getaxeerd, die waarde kan dus lager uitvallen als je hebt overboden bij de aankoop.

De gevolgen kunnen desastreus zijn als je hebt overboden en geen voorbehoud van financiering hebt laten opnemen bij het uitbrengen van het bod op jouw droomwoning.

Een dergelijk voorbehoud hoeft niet voor 4 tot 6 weken te zijn, soms is een paar dagen al genoeg als je het meeste voorwerk al hebt gedaan.

Een goede makelaar kan je ook daarbij op het juiste pad zetten.

*Meer informatie over de werkzaamheden van een taxateur is te lezen in het vervolg blog.

miniwizard.svgOver deze makelaar
Zater makelaardij & taxaties
9,5score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (17)
Zater makelaardij staat voor een energieke, inventieve en persoonlijke aanpak.
Persoonlijk, want we luisteren goed naar wat u als client graag wilt en u heeft altijd 1 aanspreekpunt.
Een taxatie - verkoop - aankoop van een woning, Zater makelaardij regelt het voor u.
Het verkopen of aankopen van een woning of appartement is best een hele stap, het is daarom fijn te weten dat u op de persoonlijke aandacht en deskundigheid van Zater makelaardij kunt rekenen.
Jarenlange (verkoop)ervaring gecombineerd met veel enthousiasme daar staan wij voor!
Wij verzorgen onze diensten vanuit een goed bereikbaar, bruisende en inspirerende locatie aan de Westerblokker 44 in Blokker, Gemeente Hoorn met gratis parkeergelegenheid voor de deur.
Het werkgebied voor verkoop en aankoop ligt tussen Purmerend en Den Oever en van Heerhugowaard tot Enkhuizen
Voor een gevalideerd NWWI taxatierapport is vanaf ons kantoor een straal van 20 Kilometer van toepassing.

2021 is ons 15 jaar Jubileumjaar met diverse acties!
Op een aantal belangrijke onderdelen verschilt onze werkwijze van verkopen, wat een hoge opbrengst v/d woning als resultaat geeft.
Als Register taxateur heb ik veel kennis van de huizenmarkt, waardoor ik nog beter zicht heb op wat een woning daadwerkelijk kan opbrengen.

Wat is de betekenis van de naam Zater?;
Zater [Vergeten woorden] (m.) bewoner, inwoner [bijvoorbeeld: Damzater, Rijnzater ‘bewoner aan de Rijn’, verlenging van zaat, oftewel ‘gezetene’ of samenstelling van zate ‘gezetenheid; woonstreek’ + weer ‘weerbaar man, bewoner’]
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.