Je droomwoning vinden in Rotterdam? Ga op huizenjacht met deze mini-gids!

Gepubliceerd op 04 Jul, 2022

Deel artikel
Wil Jansen
Vastgoeddeskundige

Navigeren door het ‘010-woningwoud’ is niet altijd makkelijk. Je moet de regio heel goed kennen en op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de huizenmarkt. Zeker in een tijd waarin alles sterk aan verandering onderhevig is, kan dit lastig zijn. Hoe ga je nu gericht op zoek naar jouw droomhuis in Rotterdam? Welke mogelijkheden heb je? En hoe zorg je dat jouw ideale woning aan jou wordt toegewezen?

In deze mini-gids geven we antwoord op de belangrijkste vragen van de Rotterdamse woningzoeker!

De stand van woningzaken in Rotterdam

Heb je een beperkt budget en wil je de aankoopsom daarom onder de 2 ton houden? Dan kom je waarschijnlijk uit bij een appartement onder de Maas.

Als je meer te besteden hebt en locatie belangrijk vindt, is dit prijstechnisch waarschijnlijk een gunstige tijd voor je. Iedereen rept momenteel over de inflatie en veel zekerheden zijn weggevallen. Dat is overal merkbaar. Oók in Rotterdam. Zo stijgt de rente en zijn er wat minder bezichtigingen, vooral waar het duurdere huizen betreft.

Dit biedt perspectief wanneer je op huizenjacht bent. Doorgaans gaat de vraagprijs namelijk omlaag wanneer een woning langer dan twee weken te koop staat. Met een beetje geduld kan je nu dus een heel eind komen.

Van match op papier naar bezichtiging: waarop moet je letten?

Stel, je hebt een huis gevonden dat op papier perfect bij jou past. De locatie, de woonoppervlakte, het aantal kamers: alles is precies wat je zoekt. In dat geval wil je de woning bezichtigen. Maar is even rondlopen tijdens een kijkavond voldoende om een beslissing te nemen? Meestal niet.

Het is verstandig om een bezichtiging veel breder in te steken. Hoe? We geven je enkele tips!

  • Rijd van tevoren door de buurt om te zien of je je daar veilig en prettig voelt.
  • Ga tijdens de bezichtiging even rustig op de bank zitten en bepaal of dit een plek is waar je voor langere tijd wilt wonen.
  • Ga na of de Vereniging van Eigenaren gezond is en dusdanig spaart dat de hypotheekverstrekker met je in zee wil gaan.
  • Check goed welke vergunningen je nodig hebt.
  • Vraag of er sprake is van lood.

Is de woning vóór 1980 gebouwd, ga dan na hoe groot het risico op funderingsproblematiek is (deze zou je 1.500 - 2.000 euro per vierkante meter kunnen kosten).

Kort gezegd, in de bezichtigingsfase is het belangrijk dat je snel antwoord krijgt op uiteenlopende vragen. Het kan daarom heel zinvol zijn om met een deskundige aankoopmakelaar te werken die thuis is in de regio en een breed netwerk in Rotterdam heeft opgebouwd.

Gefundeerd op huizenjacht: 4 adviezen

Wegwijs worden in het Rotterdamse woningwoud is niet makkelijk. Op basis van de kennis die wij in de afgelopen 20+ jaar hebben opgedaan in de Rotterdamse makelaardij, geven we je graag vier adviezen. Zo ga je gefundeerd op huizenjacht in de stad van je dromen.

1. Wees andere geïnteresseerden een stapje voor

Als huizenzoeker houd je Funda nauwlettend in de gaten. Verstandig, maar zoek ook via andere kanalen. Wij adviseren onze klanten bijvoorbeeld altijd om zich in te schrijven bij bepaalde platforms die woningen een à twee dagen eerder plaatsen. Ook is het slim om grote makelaars heel goed in de gaten te houden op social media. Soms delen zij hun aanbod namelijk alléén via deze weg.

2. Kijk naar huizen op niet-afgekochte erfpacht

Voor een woning op niet-afgekochte erfpacht betaal je een huurbedrag om de grond te mogen gebruiken. Dit doe je doorgaans per maand of kwartaal. Wellicht geen constructie die je associeert met koophuizen, maar toch de overweging waard. Met deze optie kan je namelijk op een meer voordelige manier aan een huis komen.

3. Overweeg woningen van corporaties

Omdat corporaties voormalige huurwoningen verkopen, liggen de prijzen van hun woningen vaak wat lager. Deze huizen hebben doorgaans een verbouwing nodig, maar die kun je meefinancieren. Daarnaast is het bij corporaties niet altijd nodig om (een groot bedrag) over te bieden. Het is dan ook absoluut de moeite waard om je in te schrijven bij een corporatie.

4. Werk met een doorwinterde aankoopmakelaar in Rotterdam

Voldoet je droomhuis in de praktijk aan al je verwachtingen? Hoe is het om in de bewuste wijk te wonen? Is het nodig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren? En hoe ziet de rest van het aanbod er momenteel uit in Rotterdam? Een betrouwbare makelaar die ervaring heeft in de regio beantwoordt al je prangende woningvragen en biedt begeleiding gedurende het gehele aankoopproces. Zo weet je zeker dat je een goed bod doet. Bovendien zorgt een dergelijke samenwerking voor een zorgeloze zoektocht met een hoge slagingskans!

miniwizard.svgOver deze makelaar
@Work Makelaardij
9,8score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (362)
Ons aankooptarief bedraagt 1% van de koopsom met een minimum van EUR 3.950,-- incl btw en bouwkundig rapport. Wij werken op basis van No Cure= No Pay. Wij scoren een 4.9 van 5.0 sterren op Google uit 328 beoordelingen, op de site vd consumentenbond een 9,9 uit 119 beoordelingen enzovoort..

Heb je een woning op het oog maar twijfel je nog of je wel een aankoopmakelaar nodig hebt? De realiteit is dat een aankoopmakelaar vandaag de dag onmisbaarder is dan ooit.

Een huis aankopen brengt ontzettend veel vragen met zich mee, terwijl je soms al binnen een dag een bod moet uitbrengen. Wat is een pand écht waard? Hoeveel moet je bieden? Is overbieden een optie? Als aankoopmakelaar geef ik je antwoord op al deze vragen en help ik je het hoofd koel te houden en weloverwogen beslissingen te nemen.

Daarnaast neem ik je alle zaken die bij de aankoop van een woning komen kijken uit handen en zorg ik voor een goede prijs en een snelle koop.
Doordat ik in ruim 20 jaar als makelaar in Rotterdam een goede reputatie heb opgebouwd, is het voor mij veel gemakkelijker om woningen succesvol aan te kopen. In onze markt is vertrouwen ontzettend belangrijk. Daarom lukt het mij als makelaar om woningaankopen tot een goed einde te brengen, ook als je niet de hoogste bieder ben

Laten we een kopje koffie drinken!
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.