Website laten maken: waar moet je op letten?

Gepubliceerd op 27 Jul, 2023

Deel artikel
6 minuten leestijd·Aangepast 25 aug
Trustoo
De beste bedrijven voor jou

Je wilt jouw onderneming professionaliseren en hebt besloten om een nieuwe website te laten maken. Op internet vind je talloze bedrijven die deze dienst aanbieden. Waar moet je op letten bij het laten maken van een website? We geven je 8 tips die je helpen bij het vinden van de best passende webdesigner. Daarnaast lees je wat de kosten zijn van een nieuwe website.

Een professionele website laten maken

Je website is vaak het eerste wat mensen te zien krijgen van jouw bedrijf. De uitstraling van je website kan een bezoeker overtuigen om een product of dienst te kopen. Een professionele website is dus onderdeel van jouw (online) succes. Daarom is het belangrijk dat je goed uitzoekt door wie je jouw website laat maken. Wij helpen je hierbij!

Waar kan ik een website laten maken?

Er zijn diverse webdesign bureaus waar je een professionele website kan laten maken. Elk bureau heeft andere expertises en biedt andere diensten aan. Het ene bureau ontwerpt en programmeert de website, de ander biedt een compleet pakket aan met hosting en onderhoud. Het is daarom verstandig om bij verschillende webdesigners offertes op te vragen, om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Ontvang prijsopgaven van de beste webdesigners in jouw buurt
zoeken

Checklist: 8 tips voor het maken van de beste keuze

Tip 1. Doel van je website

Voordat je een webdesigner benadert, is het belangrijk dat je weet wat je wilt, waarom en wie jouw website zal bezoeken. Wil je alleen bezoekers informeren of wil je met jouw website sales binnenhalen? Een hobbykok die alleen haar recepten wil delen, heeft namelijk andere behoeften op het gebied van functionaliteiten en design dan een ondernemer die zonnepanelen verkoopt.

Tip 2. Website template of op maat

Het is afhankelijk van je budget en doelen of je genoegen neemt met een kant-en-klaar template of dat je kiest voor een website op maat. Heb je een specifieke huisstijl waar jouw website op moet aansluiten? Vraag dan na of dit kan door middel van maatwerk. Een ander voordeel van op maat gemaakte websites is dat er meerdere functies kunnen worden toegevoegd. Tegenwoordig zijn diverse ‘web builders’ al zover doorontwikkeld dat ook standaard templates helemaal naar jouw smaak kunnen worden ingericht.

Tip 3. Weergave op smartphones en tablets

Vandaag de dag moet het vanzelfsprekend zijn dat bezoekers jouw website goed kunnen bekijken op een smartphone of tablet. Webdesigners maken daarom gebruik van een ‘responsive design’. Dit betekent dat jouw website zich automatisch aanpast aan het apparaat waarop de bezoeker jouw website bekijkt. Op een laptop wordt de website dus anders afgebeeld dan op een smartphone. Maakt het bureau geen responsive designs? Dan kan je het beste verder zoeken.

Tip 4. Eigen inbreng versus advies

Tijdens de kennismaking met een webdesign bureau is het belangrijk om na te gaan in hoeverre je zelf input moet geven. Een ervaren webdesigner bouwt niet alleen een nieuwe website, maar geeft ook advies over het design, de strategie en de uitvoering.

Bovendien zal een professioneel webdesign bureau jouw instructie en training geven over het gebruikte content management systeem (CMS) en andere tools. Let op, deze instructie is meestal niet inbegrepen bij de prijs van het webdesign. Stem dus goed af wanneer en voor wie je de instructie wilt. Heb je het idee dat je weinig begeleiding zal krijgen? Dan is het misschien slim om verder te zoeken.

Vraag ook of het bureau werkt met een tussentijdse oplevering. Zo kan je eventuele aanpassingen doorgeven, zodat jouw website perfect aansluit bij de doelen die jij voor ogen hebt.

Tip! Bekijk de Top 10 webdesigners bij jou in de buurt
zoeken

Tip 5. Uitbreiden en aanpassen van de website

Als je bedrijf groeit, wil je natuurlijk dat jouw zakelijke website meegroeit. Vraag daarom welke mogelijkheden je in de toekomst hebt als het gaat om het (kosteloos) toevoegen van nieuwe functies en pagina’s. Heb je nu al ideeën over wat er later moet worden toegevoegd? Bespreek dit dan meteen. Het is namelijk vervelend als je onverwacht extra moet betalen voor een redesign van je website.

Vraag ook welk CMS het webdesign bureau gebruikt. Populaire systemen zijn Wordpress en Magento. Met bijvoorbeeld WordPress log je snel in op de achterkant van je website en kan je zelf teksten en afbeeldingen toevoegen of wijzigen. Als de websitebouwer geen goed CMS gebruikt, zal je altijd afhankelijk van hem of haar zijn en dat wil je voorkomen.

Tip 6. Copywriting, SEO en fotografie

Met alleen een strak webdesign ben je er nog niet. Jouw website moet worden ingevuld met overtuigende teksten, prikkelende afbeeldingen of foto's en ook geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Vraag of het bureau samenwerkt met copywriters, SEO-experts en fotografen. Een goed webdesign bureau zal deze specialisten in zijn netwerk hebben én voor jou aansturen.

Tip 7. Webhosting

Wellicht heb je de domeinnaam en hosting zelf al geregeld bij een hosting provider, toch is het vaak handiger om je webhosting bij het webdesign bureau te hebben. Zo heb je één aanspreekpunt als er iets mis is met je website. Ga na of, en op welke manier, het bureau zorgt voor betrouwbare en snelle hosting. Gebruiken ze bijvoorbeeld plugins om de website nog sneller te maken? Bovendien wil je dat je website veilig is, dus vraag na of de webdesigner gebruikmaakt van SSL-beveiliging.

Tip 8. Onderhoud en support

Bij het laten maken van je website is het ook belangrijk om te weten of de webdesigner onderhoud en support aanbiedt. Het tijdig updaten van je website zorgt er namelijk voor dat je een stabiele en veilige website hebt met zo min mogelijk errors. Het uitvoeren van dagelijkse updates is ook onmisbaar. Mocht er een keer iets misgaan bij het doen van een aanpassing, dan kan je website altijd worden teruggehaald. Vraag dit dus altijd na!

Wat zijn de kosten van een website laten maken?

Het laten maken van een website kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Het hangt namelijk af van jouw budget en doelen. Het is slim om bij meerdere webdesigners offertes op te vragen zodat je goed kunt vergelijken. Vraag altijd naar een duidelijke toelichting van de diensten en bijbehorende prijzen. Wat kost het bijvoorbeeld om ook een copywriter en fotograaf voor je website in te schakelen? Wil je na oplevering van de website ook gebruikmaken van support en onderhoud? Zorg er altijd voor dat je deze prijzen vooraf weet om verrassingen te voorkomen.

Waarschijnlijk is deze vraag al door je hoofd gegaan: wat kost het laten maken van een goedkope website? Voor goedkope websites wordt vaak een kant-en-klaar template gebruikt en betaal je tussen de 200 en 1000 euro. Wil je een meer professionele website, dan ga je richting de 2.500 en 5.000 euro. Heb je grootse plannen voor je website en wil je veel extra functies? Dan lopen de prijzen op tussen de 10.000 en 50.000 euro.

Wil je een professionele website laten maken door een webdesigner? Trustoo heeft het meest complete overzicht van de beste webdesigners bij jou in de buurt op een rij gezet. Selecteer de dienst die je nodig hebt, voer de gewenste plaats in en vind snel een webdesign bureau.

Ontvang prijsopgaven van de beste webdesigners in jouw buurt
zoeken

miniwizard.svg
Gratis en vrijblijvendGratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.