Studieschuld en hypotheek: hoeveel kun je lenen?

Gepubliceerd op 08 May, 2023

Deel artikel
Frank Calis
Hypotheekadviseur

Ben je van plan een huis te kopen, maar heb je nog een studieschuld? Dan valt je maximale hypotheek hierdoor lager uit. De bank wil er namelijk zeker van zijn dat jij de hypotheeklasten kan betalen, naast de maandelijkse aflossing aan je studieschuld. Wij vertellen je meer over de invloed van je studieschuld op de hypotheek.

Ontvang prijsopgaven van de beste hypotheekadviseurs in jouw buurt
zoeken

Invloed studieschuld op hypotheek

Hoeveel een studieschuld precies meeweegt bij het bepalen van de maximale hypotheek, hangt af van een aantal factoren. Als je een studieschuld hebt uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015), dan weegt de schuld voor 0,75% mee. Bij een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel is dat 0,35%.

Hoewel deze percentages laag lijken, kan de invloed op de hypotheek in de praktijk best groot zijn. De wegingsfactor wordt namelijk toegepast op de oorspronkelijke studieschuld, zelfs als je al een deel hebt afgelost. Heb je in één keer een paar duizend euro extra afgelost? Dan mag de hypotheekverstrekker deze extra aflossing wel aftrekken van de oorspronkelijke studieschuld, maar dit geldt niet voor de verplichte maandelijkse aflossingen.

Voorbeeld studieschuld hypotheek

Een voorbeeld van hoe een studieschuld invloed heeft op de maximale hypotheek:

Stel, je hebt een studieschuld van € 20.000. Je studeerde vóór 1 juli 2015 af, dus in het oude leenstelsel. De hypotheekverstrekker gaat ervan uit dat je maandelijks 0,75% van € 20.000 aflost. Dat is € 150 per maand. Dit bedrag wordt afgetrokken van je inkomen en de hypotheekverstrekker berekent op basis hiervan het maximale leenbedrag.

Studeerde je af in het nieuwe leenstelsel, dan kun je met een studieschuld van € 20.000 maandelijks 0,35% minder lenen. De bank gaat bij het berekenen van de maximale hypotheek dan uit van € 70 minder inkomen per maand.

Als je een oorspronkelijke studieschuld hebt van € 20.000 in het oude stelsel, kun je in de praktijk ongeveer anderhalf keer zo veel minder hypotheek krijgen, oftewel € 30.000. Bij studieschulden in het nieuwe stelsel kun je met een studieschuld van € 20.000 ongeveer €20.000 minder lenen.

Waarom je studieschuld niet verzwijgen?

Het is niet slim om je studieschuld te verzwijgen, ook al kunnen hypotheekverstrekkers dit niet direct zien. De hypotheekverstrekker wil een goed beeld hebben van jouw financiële situatie en wat jij kunt betalen. En je wilt natuurlijk zelf ook niet in de financiële problemen komen. Blijkt dat je de hypotheek niet kunt betalen en je je studieschuld hebt verzwegen? Dan kan de bank de hypotheekschuld opeisen. Bij een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan het recht op kwijtschelding van je restschuld zelfs vervallen. Het is dus verstandig om je studieschuld niet te verzwijgen.

Wil je weten wat de invloed van jouw studieschuld is op je maximale hypotheek? Maak dan gerust een afspraak voor een kosteloos oriëntatiegesprek met Hypotheco. Met behulp van een ervaren hypotheekadviseur is het vaak ook met een studieschuld mogelijk om een geschikte hypotheek te krijgen.

Tip! Bekijk de Top 10 hypotheekadviseurs bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze hypotheekadviseur
Hypotheco | Hypotheekadvies Groningen & Drenthe
10,0score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (250)
Ben je op zoek naar de beste hypotheek voor jou situatie? Wij zijn 100% onafhankelijk en werken altijd in jou belang. Ook voor complexe financiële vraagstukken kun je bij ons terecht. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring; geen uitdaging is ons te groot. Vanuit ons kantoor in Haren helpen we klanten in Groningen en Drenthe. Via telefoon en online bedienen we heel Nederland.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.