Hypotheek nieuwbouw: hoe werkt het?

Gepubliceerd op 24 Apr, 2023

Deel artikel
Frank Calis
Hypotheekadviseur

Wil je een nieuwbouwwoning kopen? Dan is het belangrijk om te weten dat het aanvragen van een hypotheek voor nieuwbouw anders werkt dan bij een bestaand huis. In Nederland zijn nieuwbouwprojecten bovendien enorm in trek. Verkoopmakelaars en projectontwikkelaars hebben dan ook veel keuze in kopers, wat het extra belangrijk maakt om goed voorbereid te zijn. In dit artikel lees je op welke 7 zaken je moet letten bij het aanvragen van een nieuwbouwhypotheek.

Ontvang prijsopgaven van de beste hypotheekadviseurs in jouw buurt
zoeken

1. Profiteer van een hogere hypotheek

Nieuwbouwwoningen voldoen aan de laatste duurzaamheidsnormen. Hierdoor kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook profiteren van een hogere hypotheek dan bij bestaande bouw. Zo kun je tot wel €9.000 extra lenen voor een nieuwbouwwoning en zelfs €25.000 extra voor een nul-op-de-meter woning.

2. Vraag een document financiële check aan

Vergroot je kansen bij het inschrijven op een nieuwbouwproject door vooraf een document financiële check aan te vragen. Steeds meer makelaars en projectontwikkelaars vragen om dit document, ook wel een haalbaarheidsdocument genoemd. Dit document geeft namelijk inzicht in wat je kunt lenen en dat kan je een voorsprong geven op andere kandidaten.

Hypotheco kan je helpen bij het opstellen van het document financiële check. Sluit je binnen een jaar hierna een hypotheek af bij Hypotheco? Dan worden de kosten voor het opstellen van dit document in mindering gebracht op de nota.

3. Weinig eigen geld nodig

Als je een bestaande woning wilt kopen, moet je rekening houden met aanzienlijke bijkomende kosten. Deze kosten kunnen oplopen tot wel 5% van de aankoopprijs van het huis. Dat komt bij een woning van €300.000 al neer op €15.000. Deze kosten kunnen niet worden meegefinancierd in je hypotheek en moet je dus uit eigen zak betalen.

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, zijn de bijkomende kosten een stuk lager. Er is geen overdrachtsbelasting, aankoopmakelaar, taxatie en bankgarantie nodig. Ook komen de kosten voor de eigendomsakte niet voor rekening van de koper. Wel moet je rekening houden met de bouwrente. Het voordeel is dat deze kosten wel mogen worden meegenomen in je hypotheek.

4. Rentekorting op nieuwbouwhypotheek

Banken zetten steeds meer in op duurzaam wonen. Sommige hypotheekverstrekkers bieden daarom tot wel 0,25% rentekorting op nieuwbouwhypotheken. Als jouw nieuwbouwproject is opgenomen in het Register Groenverklaringen, kun je bij de Rabobank zelfs een speciale Groenhypotheek afsluiten. Dit is een annuïteitenhypotheek met een rentekorting van 0,5% voor tien jaar. Deze hypotheek kan maximaal €150.000 bedragen.

5. Termijn hypotheekofferte

Als je een nieuwbouwwoning koopt, neem je vaak eerst een optie. Daarna wordt er een koop-aanneemovereenkomst opgesteld en ondertekend. Pas als deze overeenkomst is ondertekend, kun je een hypotheek aanvragen. Het kan soms maanden duren tot je weet wanneer je de grond precies kunt afnemen en de hypotheek kan passeren. De houdbaarheid van hypotheekoffertes verschilt per bank en het is dus belangrijk om je hierover goed te laten informeren. Gelukkig zijn er banken die speciaal voor nieuwbouwprojecten een extra lange looptijd hanteren.

6. Profiteren van rentedaling

Er kan dus een flinke tijd zitten tussen het tekenen van de hypotheekofferte en het uiteindelijke passeren van de hypotheekakte. In deze periode kan de hypotheekrente nog dalen of stijgen. Bij het afsluiten van de hypotheek wordt de rente vastgezet. Je zal dus nooit de dupe zijn van een tussentijdse rentestijging. Wel zijn er banken die je laten profiteren van rentedaling. Een ervaren hypotheekadviseur zal samen met jou de offerte doornemen en je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze die past bij jouw situatie.

7. Extra maandlasten

Je koopt een nieuw te bouwen woning. Aangezien de woning nog gebouwd moet worden, kun je er nog niet in wonen. Wel betaal je voor een nieuwbouwhypotheek. Deze lasten komen bovenop je bestaande woonlasten (hypotheek of huur). Gelukkig is er een oplossing om de financiële lasten tijdens de bouwperiode te verlichten, namelijk het meefinancieren van het renteverlies in je hypotheek.

Advies nieuwbouwhypotheek

Er zijn dus best wat zaken waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwhuis. Gelukkig zijn de hypotheekadviseurs van Hypotheco gespecialiseerd in nieuwbouwhypotheken en staan ze klaar om al je vragen te beantwoorden. Wil je meer informatie of advies op maat? Neem dan gerust contact op met Hypotheco voor een gratis gesprek.

Tip! Bekijk de Top 10 hypotheekadviseurs bij jou in de buurt
zoeken
miniwizard.svgOver deze hypotheekadviseur
Hypotheco | Hypotheekadvies Groningen & Drenthe
10,0score_fullscore_fullscore_fullscore_fullscore_full (250)
Ben je op zoek naar de beste hypotheek voor jou situatie? Wij zijn 100% onafhankelijk en werken altijd in jou belang. Ook voor complexe financiële vraagstukken kun je bij ons terecht. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring; geen uitdaging is ons te groot. Vanuit ons kantoor in Haren helpen we klanten in Groningen en Drenthe. Via telefoon en online bedienen we heel Nederland.
Lees meer...
Gratis en vrijblijvend

Wat kost een undefined?

Een undefined kost undefined tussen de ,- en,- Een undefined mag zelf de tarieven bepalen, vraag daarom vooraf een offerte aan. Wat een undefined kost heeft ook te maken met wat jouw specifieke wensen zijn.