Hypotheekrenteaftrek
Vind een top 10 makelaar bij jou in de buurt
Mijn locatie
makelaar.jpg
Deel artikel

Hypotheekrenteaftrek

Als je een koophuis hebt, kan je de rente die je betaalt over de hypotheekschuld onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen. Dit fiscale voordeel staat bekend als de hypotheekrenteaftrek.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Wanneer je geld leent bij een hypotheekverstrekker, moet je hiervoor een vergoeding betalen: hypotheekrente. Om het kopen van een huis aantrekkelijker te maken, bestaat de hypotheekrenteaftrek. Deze regeling geeft jou de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente van je belastbaar inkomen af te trekken. Hierdoor daalt je inkomen en betaal je minder inkomstenbelasting. Hoeveel rente je mag aftrekken, is afhankelijk van de rente die je betaalt over je hypotheek en je inkomen.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Het is afhankelijk van jouw situatie of je de hypotheekrente mag aftrekken van je belastbaar inkomen.

Hypotheken na 2013

Heb je na 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten? Dan mag je alleen de rente van een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek van je belasting aftrekken. Het is belangrijk dat je deze hypotheek binnen 30 jaar volledig terugbetaalt.

Bovendien moet je het geld van de hypotheek gebruiken om een eigen huis te kopen of voor onderhoud of verbouwing daarvan. Of je gebruikt de hypotheek voor het afkopen van het recht van erfpacht.

Hypotheken voor 2013

Als je vóór 2013 een hypotheek hebt afgesloten, heb je maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Deze periode start op het moment dat je de hypotheek afsluit. Had je vóór 1 januari 2001 al een hypotheek, dan start de termijn van 30 jaar op 1 januari 2001. Bekijk alle voorwaarden voor de hypotheekrentaftrek op de website van de Belastingdienst.

Hoe vraag ik hypotheekrenteaftrek aan?

De hypotheekrenteaftrek vraag je aan bij de Belastingdienst. Dit kan op twee manieren:

  • Je verrekent de hypotheekrenteaftrek tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt dan elke maand de volledige hypotheeklasten en je krijgt het belastingvoordeel terug als de aangifte is verwerkt.
  • Je laat het fiscale voordeel iedere maand op je bankrekening storten. Deze manier is aantrekkelijk voor mensen met een vast inkomen, bijvoorbeeld als je in loondienst werkt. Als je dit wil, vraag je een voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst.

Je wil een vergissing of naheffing voorkomen. Het kan daarom slim zijn om met een hypotheekadviseur te overleggen welke manier van teruggave past bij jouw situatie.

Hoeveel hypotheekrenteaftrek in 2023?

Over het algemeen ontvangt iedereen hetzelfde percentage aan hypotheekrenteaftrek. In 2023 is dat 36,93%. Het kan zijn dat mensen die recht hebben op AOW een lager percentage krijgen.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat naast deze aftrekpost ook een bijtelpost bestaat: eigenwoningforfait. Wanneer je een huis bezit, bouw je vermogen op. Dit ziet de Belastingdienst als inkomen. Daarom betaal je belasting als je een koophuis hebt.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Om de hypotheekrenteaftrek te berekenen, moet je eerst de bruto rentelasten van je hypotheek bepalen. Vervolgens trek je het eigenwoningfarfait hiervan af. Op deze manier krijg je het bedrag van de hypotheekrenteaftrek. Dit bedrag mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Daardoor daalt het inkomen waarover je belasting betaalt.

Wil je meer weten over hoe de hypotheekrenteaftrek werkt? Trustoo geeft jou een compleet overzicht van de beste financieel adviseurs in Nederland. De adviseur kijkt goed naar wat er in jouw situatie precies nodig is en geeft je op basis daarvan een transparant advies over de mogelijkheden. Vind snel een financieel adviseur bij jou in de buurt.