Vind een makelaar bij jou in de buurt
Plaats
Delen op

Je huis verkopen: wat doet een makelaar?

Je wilt je huis verkopen. Dit is een spannende periode waarin je alles goed geregeld wilt hebben. Daarom is het slim om een verkoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij kan alle werkzaamheden omtrent het verkopen van een huis uit handen nemen: van het presenteren van de woning tot aan het overhandigen van de sleutel aan de nieuwe bewoners. In dit blog vertellen we je alles over wat een verkoopmakelaar doet én waarom je een verkoopmakelaar inschakelt.

Wat is een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar adviseert de verkoper en bemiddelt bij de verkoop van een woning. Tijdens dit proces zal de makelaar zorgen dat het huis voor een goede prijs en met gunstige voorwaarden wordt verkocht.

Waarom zou je een verkoopmakelaar inschakelen?

Het inschakelen van een verkoopmakelaar heeft veel voordelen. Het belangrijkste is misschien wel dat het je veel tijd én stress bespaart. De makelaar leidt het verkoopproces in goede banen en helpt je als je voor onverwachte vragen komt te staan. Hij of zij kent tenslotte alle ins en outs van de woningmarkt in jouw regio. Een verkoopmakelaar heeft ook verstand van de bijkomstige juridische regelgeving en een netwerk van potentiële kopers, wat de verkoop versnelt. Het inschakelen van een verkoopmakelaar resulteert vaak in een hogere opbrengst van de woning.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Je kan een verkoopmakelaar vragen om alle werkzaamheden omtrent het verkopen van het huis op zich te nemen. Je kan er ook voor kiezen om een deel uit te besteden en een deel zelf te doen. Over het algemeen bieden verkoopmakelaars dezelfde diensten aan. Welke dat zijn hebben we hieronder op een rij gezet:


Het bepalen van de verkoopstrategie

Je hebt via internet of jouw netwerk een verkoopmakelaar gevonden en een afspraak ingepland. Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreek je jouw verkoopwensen en de bijbehorende kosten. Vervolgens bepaal je samen met de makelaar de beste verkoopstrategie voor jouw huis en stellen jullie de vraagprijs vast. Mocht het aantal geïnteresseerden voor jouw woning tegenvallen, kan de vraagprijs uiteraard nog worden aangepast.

De woning in de verkoop zetten

De makelaar zal je adviseren over het verkoopklaar maken van de woning. Er worden foto’s in en rondom het huis gemaakt en er vinden metingen plaats voor de plattegrond. De makelaar schakelt hier een (externe) specialist voor in. Vervolgens wordt de woning op Funda geplaatst met de foto’s, een uitgebreide omschrijving en informatie over het energielabel, de buurt enzovoort. Naast Funda heeft de makelaar eigen kanalen die worden ingezet, zoals social media, en een bestand met zoekende kopers in de regio.

Contact met geïnteresseerden

De verkoopmakelaar plant bezichtigingen in met geïnteresseerden. Tijdens de bezichtiging worden de potentiële kopers door het huis rondgeleid en worden vragen beantwoord. Je hoeft zelf niet aanwezig te zijn bij de bezichtiging. Dit is vaak ook beter, want zo bewegen kijkers zich vrijer door het huis en voelen ze zich minder bezwaard om een kritische vraag te stellen. Achteraf brengt de makelaar jou op de hoogte van de bezichtiging en bespreken jullie eventuele verbeterpunten.

Onderhandelen met potentiële kopers

Er zijn mensen die een bod willen uitbrengen. Fantastisch! De biedingen komen terecht bij de verkoopmakelaar en hij of zij doet de onderhandeling. Naast het bemiddelen van een mooie opbrengst, bespreekt de makelaar ook de bijbehorende voorwaarden met de potentiële koper. De verkoopmakelaar zal altijd opkomen voor jouw belangen. Serieuze biedingen worden aan je voorgelegd en jij bepaalt of je het bod accepteert of dat je wacht op een hoger bod.

Het regelen van de koopakte

Als je hier geen kaas van hebt gegeten, is dit een klus die je maar al te graag aan een verkoopmakelaar uitbesteedt. Dit zal je een hoop tijd en stress besparen. Nadat je met de koper het eens bent geworden over de prijs en de voorwaarden, maakt de makelaar het koopcontract gereed. Hij of zij zorgt ervoor dat alle persoonlijke gegevens juist zijn, de gemaakte afspraken goed op papier staan en de koper bijvoorbeeld niet ineens de koop kan ontbinden. Wellicht dat je nog zaken moet regelen zoals een definitief energielabel. Hier helpt de makelaar je ook bij. Vervolgens controleren de koper en jij het contract en wordt er een afspraak ingepland om de koopakte te tekenen.

De eindinspectie en sleuteloverdracht

Voordat de kopers de sleutel krijgen, maak je met hen en de makelaar een laatste ronde door het huis. Er wordt gecontroleerd of alles zich in de staat bevindt van het moment dat de woning werd verkocht. Als iedereen akkoord is, zullen jullie definitief gaan tekenen bij de notaris. De nieuwe bewoners krijgen de sleutel en je neemt afscheid van de verkoopmakelaar. Mochten de kopers na de sleuteloverdracht alsnog een verborgen gebrek of ander probleem melden, dan kan je je weer wenden tot de verkoopmakelaar.


Is een verkoopmakelaar verplicht?

Nee, je mag zelf de verkoop van A tot Z doen. Realiseer je wel dat dit behoorlijk intensief is en je dus ook zelf de onderhandeling doet. Daarnaast mag alleen een makelaar jouw woning op Funda plaatsen. Je kan er ook voor kiezen om een gedeelte van de verkoop zelf te doen, zoals het maken van foto’s, het schrijven van de advertentietekst of het geven van de rondleidingen. De verkoopmakelaar kan dan bijvoorbeeld de onderhandelingen voeren en het koopcontract regelen. Hiermee kan je behoorlijk wat geld besparen. Vraag jezelf wel af of je op deze manier het meeste uit het verkoopproces haalt.

Mag een aankoopmakelaar ook een verkoopmakelaar zijn?

Een veelgestelde vraag. Wij geven je twee scenario’s.


Dit mag:

Je schakelt bij makelaarskantoor X een verkoopmakelaar in om jouw woning te verkopen. Tijdens de verkoop zie je een woning die je graag wil kopen en bij dit kantoor schakel je ook een aankoopmakelaar in. De woning staat te koop bij makelaarskantoor Z. In dit geval mag je bij hetzelfde makelaarskantoor een verkoopmakelaar en aankoopmakelaar inschakelen.


Dit mag niet:

Je schakelt bij makelaarskantoor X een verkoopmakelaar in om jouw woning te verkopen. Tijdens de verkoop zie je een woning die je graag wil kopen en bij dit kantoor schakel je ook een aankoopmakelaar in. De woning staat ook te koop bij dit makelaarskantoor. In dit geval mag je hier geen aankoopmakelaar inschakelen.


Wil je een huis kopen en meer weten wat een aankoopmakelaar kost? Dat lees je hier.


Trustoo geeft jou een compleet overzicht van de beste makelaars bij jou in de buurt. Selecteer de dienst die je nodig hebt, voer de gewenste plaats in en vind snel een gespecialiseerde makelaar voor huur, koop, verkoop of taxatie van een woning.